WEEKLBLADEN

Veel CDA-coryfeeën in de weekbladen. Vrij Nederland sprak met vice-voorzitter Tineke Lodders en oud-fractievoorzitter Dries van Agt, HP/De Tijd interviewde partijvoorzitter en -vernieuwer Hans Helgers....

VRIJ NEDERLAND

Een openhartig interview met de vrouw achter de schermen van het CDA, de eeuwige vice-voorzitter Tineke Lodders. Ze geeft toe dat Lubbers

in 1994 bereid was om voor de vierde keer premier te worden.

Lodders legt verder uit waarom ze de druk vanuit de partij weerstond om zelf lijsttrekker te worden:

Je hebt mensen die er van nature op uit zijn nummer één te willen zijn. Ik niet.

Met gebrek aan durf of besluiteloosheid had dat niks te maken, zegt ze:

Ik ben absoluut niet besluiteloos. Dat heb ik dacht ik in 1994 wel bewezen, met alle verwarde situaties in de partij.

Kadir van Lohuizen heeft een indrukwekkende fotoreportage gemaakt over de laatste Hutu-vluchtelingen in het voormalige Zaïre.

Kinderen grijpen mijn hand, die ze niet meer loslaten. Ik kan ze niet meer naar hun moeder sturen, die hebben ze niet meer. Overal op de weg liggen mensen, dood of bijna dood.

Het is volledig uitgesloten dat Dries van Agt terugkeert in de politiek, zegt hij in VN. De ijdele oud-premier spreekt ook over populariteit, zen-boeddhisme, en de noodzaak van een nieuw ethisch reveil.

DE GROENE Criminoloog Bob Hoogenboom pleit eveneens voor een ethisch reveil, maar dan van de veiligheidsindustrie. Er moet betere controle komen op het groeiende aantal particuliere inlichtingendiensten die 'dirty tricks' gebruiken.

Controle interesseert de politie geen jota. Ze doen daar bijna niks aan.

De Groene besteedt verder aandacht aan de Franse verkiezingen:

Het einde van de politiek, dat zich tijdens de presidentsverkiezingen van twee jaar geleden al aankondigde, lijkt nu werkelijk op handen. De ideologische verkleedpartij loopt uit de hand, rechts is links en links is rechts geworden.

ELSEVIER Veel kolommen met cijfers in het omslagartikel over de kansen van de academicus op de arbeidsmarkt.

Fiscaal-juristen verdienen twee jaar na het behalen van de bul het meest van alle afgestudeerden, en ze hebben vrijwel allemaal werk in hun specialisme. Filosofen daarentegen wacht massaal werkloosheid. Kunsthistorici en archeologen hebben niet alleen weinig kans op een baan, maar verdienen ook het laagste maandinkomen.

Voetballer John Bosman is benaderd door Feyenoord. 'Daar denk je over na.' Hij vertelt in Elsevier dat hij niet bezeten is van geld. In tegenstelling tot sommige collega's.

Vroeger waren voetballers voor en na het spelletje alleen geïnteresseerd in vrouwen. Nu in beursberichten. (...) Beleggingskoorts lijkt een ziekte te worden. Bij PSV is het heel erg.

HN-MAGAZINE De vernietiging van de biggenstand is volgens HN peanuts vergeleken met het leed dat miljarden vissen wordt aangedaan. Het blad geeft een gedetailleerd verslag van de afschuwelijke wijzen waarop vissen aan hun einde komen.

In de zeevisserij worden vissen massaal tot een gruwelijke dood gebracht door asfyxiatie: verstikkingsdood. Forellen en tong blijken paniekgedrag te vertonen dat om de 20 seconden een piek bereikt. Een aanzienlijk deel van de gevangen vis blijkt lang na de vangst en het 'strippen' nog volop te leven.

Volgens de Dierenbescherming loopt Nederland achter op andere landen, die vissen elektrocuteren of eerst verdoven voor hun dood. Het produktschap Vis weerspreekt dit:

Het kan op dit moment niet humaner. Het lukt gewoon niet. Er zijn op dit moment geen goede alternatieve dodingsmethoden. Een beetje treurig verhaal, ja.

En een gesprek met een nieuwe generatie dichters. De vrienden Hilbrand Rozema en Rien van de Berg zijn genomineerd voor de C. Buddingh-prijs. Rozema krijgt positieve recensies, zijn vriend niet.

Iedereen praat bijvoorbeeld over het gedicht Hanepoten. In vijf minuten heb ik het geschreven. Dat klopt niet, denk ik dan, je moet meer gedaan hebben om zoveel lof te oogsten.

HP/DE TIJD In tegenstelling tot Lodders en Van Agt, is Hans Helgers tevreden met 35 zetels, een klein CDA.

Het proces van vernieuwing is een investering op de lange termijn. Je kunt het niet afdwingen. Het gaat nog jaren duren voor het CDA electoraal weer boven Jan is.

Het blad wijdt een special aan de digitale toekomst. Over de zin en de onzin van Internet en de bikkelharde strijd om de telefoonmiljarden.

Goeroe Thijs Chanowski voorspelt dat er meedenkende computers komen, die fungeren als een butler.

De klassieke computer geeft bij de eerste spelfout in een naam al geen sjoege. Op de vraag: 'Waar ligt Schefeningen? zal het antwoord uitblijven. De vage en dus slimme computer zal vragen: 'Bedoelt u soms die badplaats in Zuid-Holland?'

Corine de Vries

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden