Weekers 'wist persoonlijk niet' van Bulgarenfraude

'Mijn geheugen laat me zelden in de steek. Ik wist het persoonlijk niet.' Staatssecretaris Frans Weekers zegt in een uitzending van EenVandaag niet te hebben geweten van de fraude met toeslagen door Bulgaren. Op 14 mei moet hij zich verantwoorden voor de Tweede Kamer. De voltallige oppositie staat klaar om hem weg te sturen als blijkt dat hij grote fouten heeft gemaakt.

Staatssecretaris Weekers in de Tweede Kamer: 'Ik wist het niet' Beeld ANP

Weekers zei eerder al in de Tweede Kamer niet te hebben afgeweten van de fraude. De zaak kwam aan het licht door een uitzending van KRO Brandpunt waaruit bleek dat Bulgaren voor duizenden euro's ten onrechte Nederlandse zorg- en huurtoeslagen opstreken. Vanuit de Kamer kwamen kritische vragen aan de staatssecretaris. Weekers zei dat de Belastingdienst jaarlijks honderden fraudezaken bekijkt en het merendeel niet aan hem meldt omdat daar geen reden toe is. Hij had echter wel de informatie over deze zaak van zijn ambtenaren willen hebben, zei hij.

Dat verwijt aan de ambtenaren viel niet goed. Ze klaagden tegen de pers dat de staatssecretaris zou liegen. Hij zou wel degelijk hebben afgeweten van de Bulgaarse fraude. Weekers tegen EenVandaag over de reactie van zijn ambtenaren: 'Ik denk dat de emoties daar een rol hebben gespeeld.' Het betreffende rapport is volgens hem 'in ieder geval niet op mijn bureau terecht gekomen'.

De voltallige oppositie wilde vorige week nog voor het meireces met Weekers in debat, maar hij vroeg om meer tijd om een volledig feitenrelaas te kunnen geven. Hij kreeg van de Kamer tot 4 mei uitstel om een reconstructie op papier te zetten en te sturen aan het parlement.

Enkeltje koning
D66-leider Alexander Pechtold reageert kritisch op Twitter op het interview van EenVandaag met de staatssecretaris: 'Weekers solliciteert naar een enkeltje richting Koning, zoals hij de Kamer informeert.' Een woordvoerder van Pechtold laat weten dat D66 niet gelukkig is met het feit dat Weekers eerst de media opzoekt nog voordat hij aan de Kamern heeft geantwoord. 'Wij wachten nog op zijn brief, maar op tv pleit hij zichzelf al vrij. Hij wist het niet en zijn ambtenaren zijn emotioneel.' Dat is ongepast, meent D66.

Ook Steven van Weyenberg van D66 laat zich kritisch uit op Twitter over Weekers optreden bij Eenvandaag. En CDA'er Pieter Omtzigt vraagt zich af: 'Solliciteert hij ergens naar?'

sitestat
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden