'Weekers verzwijgt grootschalige fraude'

De fraude met huur- en zorgtoeslagen door Bulgaren in Nederland blijkt veel omvangrijker dan gedacht, volgens documenten in handen van RTL Nieuws. Eerder deed staatssecretaris Weekers van Financiën de fraude af als een incident.

Frans WeekersBeeld anp

Daar bleef Weekers gisteren bij, toen hij met klem ontkende dat hij heeft gelogen over de Bulgaarse toeslagenfraude. Hij reageerde toen op de op beschuldigingen van belastingambtenaren in RTL Nieuws woensdagavond. Volgens hen had Weekers veel eerder maatregelen kunnen nemen tegen de fraude, want de praktijken waren al lang bekend.

Vertrouwelijke documenten
Uit de vertrouwelijke documenten blijkt dat volgens politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en een inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken de fraude veelvuldig en op grote schaal plaatsvindt in meerdere Nederlandse steden, en niet alleen in Rotterdam, zoals eerder werd gemeld. Er wordt gesproken van een 'landelijk' karakter. Ook zijn het niet alleen Bulgaren die op deze wijze frauderen.

Het Openbaar Ministerie en de inspectie waren in 2012 al op de hoogte van de toeslagenfraude en melden dat deze niet alleen plaatsvindt in Rotterdam, maar ook in andere grote steden.

Landelijke fraude
In de stukken van de politie in het onderzoek wordt dezelfde conclusie getrokken. 'Een indicatie van de omvang van de fraude, landelijk gezien, lijkt niet te geven, maar lijkt zeer omvangrijk te zijn.'

De VVD-staatssecretaris schreef woensdag aan de Kamer dat de toeslagenfraude door Bulgaren weliswaar al een jaar bij de Belastingdienst bekend was, maar dat het departement niet werd geïnformeerd omdat het niet om een nieuwe vorm van identiteitsfraude ging. Weekers raakte pas op de hoogte door het tv-programma KRO Brandpunt. Dat bracht zondagavond aan het licht dat Bulgaren op grote schaal via nepadressen in Nederland zorg- en huurtoeslagen aanvragen en de opbrengst incasseren. Weekers zegt dat hij 'ernstig geschokt' was door de beelden.

RTL Nieuws onthulde daarna dat ambtenaren van Weekers woedend zijn op hun politieke baas. Zij zeggen dat zij voortdurend hebben gewaarschuwd voor fraude met toeslagen, en dat Weekers niet de waarheid spreekt. De staatssecretaris zegt dat hij dat beeld niet herkent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden