Update

'Weekers hield rapport over toeslagenfraude achter'

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft belangrijke informatie over toeslagenfraude niet naar de Tweede Kamer gestuurd, terwijl de Kamer daar unaniem om had gevraagd, zo meldt RTL Nieuws. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt over 'een cruciaal document'. 

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers.Beeld ANP

Weekers wilde de Kamer er niets over vertellen, omdat het om lopend onderzoek zou gaan, aldus RTL Nieuws. In het stuk van 1,5 jaar geleden wordt de fraude al 'een structureel probleem' genoemd. Het document gaat in op de werkwijze van de daders, waar ze vandaan komen, en er wordt gezegd wat voor straf de rechter heeft opgelegd. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had het maandagavond op Twitter over het achterhouden van 'een cruciaal document'.

De oppositie in de Kamer eiste vorige week aanvullende antwoorden van Weekers na zijn brief over de Bulgaarse toeslagenfraude. De vragen waren vooral gericht op de 'systeemfraude' met toeslagen, waarover de bewindsman had geschreven. De oppositie wilde weten om wat voor fraude het precies gaat, hoeveel geld ermee gemoeid is en of de overheid succes heeft met het terugvorderen van de bedragen. Afgelopen vrijdag stuurde Weekers een brief met antwoorden. Daarin liet hij weten dat er door fraude met toeslagen ruim 95 miljoen euro ten onrechte is uitgekeerd.

Van de 295 zaken die het OM wilde vervolgen, heeft de fiscale opsporingsdienst FIOD in 280 gevallen proces-verbaal opgemaakt, aldus Weekers. Naar 15 zaken loopt het onderzoek nog. Daaronder zit ook de fraude door Bulgaren die onlangs in het nieuws kwam.

Weekers kwam twee weken geleden in problemen toen via een tv-programma bleek dat Bulgaarse bendes op grote schaal huur- en zorgtoeslagen hebben opgestreken door zich op valse adressen in Nederland in te schrijven.

Polen
RTL Nieuws meldde maandagavond ook dat naast Bulgaren ook Polen onterecht toeslagen krijgen. Veel Polen incasseren onterecht zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en allerlei andere toeslagen. Ze hebben daar geen recht op, want ze wonen en werken niet meer in Nederland, maar toch blijft de Belastingdienst de toeslagen uitbetalen

Het ministerie van Financiën wilde niet reageren op het nieuws. Dinsdag debatteert de Kamer over de toeslagenfraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden