Weekers had eerder willen weten van fraude Bulgaren

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) had 'liever eerder' geweten van de omvangrijke fraude met toeslagen door Bulgaren. Dan had hij eerder in actie kunnen komen, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Weekers gaf aan dat hij van de fraude door Bulgaren in Rotterdam pas vorige week op de hoogte was gesteld door KRO Brandpunt, dat er zondagavond over berichtte.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Beeld anp

Uit een uitzending van KRO Brandpunt bleek zondag dat Bulgaren op grote schaal fraude plegen met toeslagen. Oost-Europese bendes sturen bussen vol landgenoten naar Nederland om zich als 'spookburger' te laten inschrijven bij gemeenten zoals Dordrecht en Tiel. Vervolgens worden bankrekeningen geopend en huur- en zorgtoeslagen aangevraagd, die door de bendes geïnd worden.

Ambtenaren van de Belastingdienst waren er vorig jaar mei al van op de hoogte, maar meldden het niet bij het ministerie van Financiën. 'Er zijn meer dan 5000 fraudesignalen die de Belastingdienst oppikt', zei Weekers. Pas bij structurele patronen moeten ambtenaren hem waarschuwen. 'Ik had het graag geweten, maar het is niet zo dat dit per se op mijn bureau had moeten belanden.' De bewindsman beloofde maatregelen te nemen 'zodat vanaf nu signalen van systematische fraude worden opgepakt en doorgespeeld naar het departement'.

Tijdens het vragenuurtje liet de oppositie doorschemeren niet gelukkig te zijn met de uitleg van de staatssecretaris. Weekers moet uiterlijk woensdagochtend in een brief uitleggen waarom hij niet eerder van de fraude wist.

'Schokkend'
De bewindsman liet in een eerdere reactie al weten dat het toeslagensysteem op de schop gaat. Nu maakt de Belastingdienst de gevraagde toeslag voorlopig over, tenzij hij ernstige bedenkingen koestert jegens de aanvrager. Later wordt achterhaald of die terecht is. Weekers wil het systeem omdraaien: vooraf controleren en dan pas uitbetalen.

Ook wil hij onderscheid proberen te maken tussen migranten uit andere landen die een uitkering aanvragen en autochtone Nederlanders. 'Ik wil bij mensen die we niet kennen eerst onderzoeken of ze wel recht hebben op toeslag.' Hij vermoedt dat het plan in Europa op bezwaren kan stuitenm en gaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. 'Ik wil natuurlijk niet discrimineren.'

Volgens de staatssecretaris is het 'schokkend dat ons toeslagensysteem als een pinautomaat wordt gebruikt'. 'De maat is wat mij betreft vol.' Weekers zal nog deze week overleggen met collega-bewindslieden over de maatregelen. In mei volgt dan een debat met de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.