Weekers: geen alternatief voor btw-verhoging

DEN HAAG - Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft de Eerste Kamer er dinsdag van proberen te overtuigen dat er volgens hem echt geen ruimte is om af te zien van de btw-verhoging op theater- en concertkaartjes per 1 januari.

ANP
Frans Weekers. ANP Beeld
Frans Weekers. ANP

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft de Eerste Kamer er dinsdag van proberen te overtuigen dat er volgens hem echt geen ruimte is om af te zien van de btw-verhoging op theater- en concertkaartjes per 1 januari.

Niet gevonden
Tijdens de bespreking van het belastingplan in de senaat wees Weekers erop dat alternatieven alleen haalbaar zijn als de drie samenwerkende partijen in de Tweede Kamer, VVD, CDA en PVV, het daarover eens kunnen worden. Tot kort voor het debat heeft Weekers naar eigen zeggen gezocht naar een oplossing, maar die is niet gevonden. 'Als er een alternatief was, dan hadden we dat zeker gedaan', aldus Weekers.

Hij benadrukte dat VVD, CDA en PVV in hun verkiezingsprogramma's al bezuinigingen op cultuur hadden opgenomen. Weekers weersprak 'met de hand op het hart' dat de btw-verhoging van 6 naar 19 procent voor de podiumkunsten het gevolg is van rancune. In de senaat bestaat het vermoeden dat vooral de PVV zich verzet.

Uitstel
Ook voor uitstel van de btw-verhoging tot september volgend jaar, zoals maandag voorgesteld door de senaatsfracties van VVD en CDA, ziet Weekers geen ruimte in de Tweede Kamer. Theaters, concertzalen en toneelgezelschappen worden nu tijdens het seizoen geconfronteerd met een flinke lastenverhoging. Volgens Weekers heeft de culturele sector zich echter kunnen voorbereiden sinds de btw-verhoging bij het aantreden van het kabinet in oktober is aangekondigd.

De btw-verhoging doorzetten en meteen op 1 januari via een ministerieel besluit het percentage weer verlagen van 19 naar 6 procent, is voor Weekers eveneens geen optie. Volgens de PvdA zou de Tweede Kamer daar dan niet bij betrokken zijn. 'Maar zo'n besluit zou haaks staan op de besluitvorming in de Tweede Kamer', verdedigde Weekers zich.

Niet doof
Eerder nam de Eerste Kamer een motie aan die het kabinet opriep om af te zien van de btw-verhoging. Dinsdag zei Weekers 'niet doof' te zijn voor die gevoelens. Hij kon echter alleen beloven goed in de gaten te houden hoe de btw-verhoging uitpakt voor de culturele sector. 'Als de bezoekersaantallen drastisch omlaaggaan, ben je gek als je vasthoudt aan een dergelijk beleid', zei de staatssecretaris. De senaat wil dat hij concreter aangeeft wanneer het kabinet ingrijpt.

De btw-verhoging levert het kabinet ongeveer 90 miljoen euro op.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden