Weekers geeft Kamer hoop op koopkrachtreparatie

De Tweede Kamer moet nog tot de zomer wachten voor een totaalbeeld van de koopkrachtveranderingen in 2013, maar daarna is er wel ruimte om al te grote schade in 2014 recht te trekken. Dat zei staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) dinsdag tijdens het vragenuurtje.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Beeld anp

Als mensen er in 2013 meer dan voorzien op achteruit gaan, moet dat 'worden rechtgetrokken', zei Weekers. De staatssecretaris zei daarbij uit te gaan van de koopkrachtverwachting van juni 2012. Toen werd geschat dat de verandering in koopkracht bij 78 procent van de Nederlanders binnen de marge van 1,5 procent zou blijven. De overige 22 procent zou er meer dan 1,5 procent op voor- of achteruit gaan. Mocht in de zomer blijken dat deze cijfers niet kloppen, dan is het kabinet bereid tot actie, aldus Weekers.

Weekers was naar de Kamer geroepen om uitleg te geven over de negatieve koopkrachteffecten van een belastingvereenvoudiging via de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL). Uit een eerste analyse van het ministerie van Financiën, die in handen is van de Volkskrant, bleek dat alle gepensioneerden er door de maatregel op achteruit gaan. Hoewel Weekers aangaf dat de analyse niet compleet is, erkende hij dat de gevolgen negatief kunnen zijn. 'Als je geen zak met geld hebt om aan lastenverlichting te doen, zijn er bij een belastingvereenvoudiging uiteindelijk winnaars en verliezers.'

Ontevreden
Volgens Weekers is het beeld ook niet compleet omdat in 2012 alvast een aantal compensatiemaatregelen zijn genomen voor de WUL, waardoor mensen er toen al met 'een paar tientjes tot meer dan honderd euro' op vooruit gingen. De vereenvoudiging zelf ging pas dit jaar in, waardoor het effect groter lijkt.

De Kamer is ontevreden over de snelheid waarmee Weekers met de definitieve cijfers komt. Ook Weekers' partijgenoot Helma Neppérus was ontevreden. 'Dit valt toch wel heel moeilijk uit te leggen. Zet druk op de evaluatie, want Nederland wil daar echt niet lang op wachten', zei ze. CDA-Kamerlid Omtzigt uitte de verdenking dat het kabinet expres wacht met de cijfers om maatregelen uit te kunnen stellen. Wat het kabinet doet is 'verwarring zaaien en rekken, rekken, rekken', aldus Omtzigt. Weekers liet zich echter niet overtuigen zijn schema aan te passen. 'Als ik met een analyse kom, dan moet die ook kloppen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden