Weekers' Belastingplan: boete voor sjoemelen met fiscus

Wie sjoemelt met de belastingaangifte kan in de toekomst een boete krijgen, de accijnzen op alcohol, diesel en LPG gaan begin volgend jaar omhoog en het schenken van een groot bedrag wordt gemakkelijker gemaakt. Dat staat in het Belastingplan dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vandaag heeft gepresenteerd.

Staatssecretaris van Financien Frans Weekers geeft een toelichting op het Belastingplan 2014. Beeld anp
Staatssecretaris van Financien Frans Weekers geeft een toelichting op het Belastingplan 2014.Beeld anp

Boete voor bewust foute voorlopige teruggaaf
Wie opzettelijk verkeerde informatie opgeeft aan de fiscus om zo een hogere voorlopige teruggaaf te krijgen, kan in de toekomst een boete krijgen. Het gaat niet om mensen die zich vergissen bij bepaalde inkomsten of aftrekposten, maar wel om iemand die hypotheekrente claimt, maar helemaal geen eigen woning heeft. Mensen doen dat soms om zo in feite een 'renteloze lening' aan te gaan bij de fiscus, stelt Weekers. Dat pakt hij dus aan met boetes.

Hij wordt ook strenger bij het verlenen van toeslagen. Wie bij de fiscus niet bekend is, of als er onduidelijkheid is over iemands woon- of verblijfplaats, krijgt geen toeslag overgemaakt.

Groot bedrag schenken wordt aantrekkelijker
Het bedrag dat mensen mogen ontvangen voor hun eigen woning zonder er schenkbelasting over te betalen, wordt verdubbeld. Het gaat van 50.000 naar 100.000 euro.

Nu is het nog zo dat ouders 50.000 euro mogen schenken aan hun kinderen tussen de 18 en 40, mits die het geld gebruiken voor de eigen woning of het aflossen van de hypotheek. In de nieuwe regeling mogen volgens Weekers behalve ouders ook ,,een suikertante of de buurvrouw'' fiscaal gunstig schenken. De leeftijd van de ontvanger doet er dan ook niet meer toe. De eis dat het geld in huis of hypotheek wordt gestoken, blijft wel.

Accijnzen omhoog
De accijnzen op alcohol, diesel en LPG gaan begin volgend jaar omhoog. De geplande accijnsverhoging op tabak wordt een jaar uitgesteld omdat veel mensen anders overstappen op shag of in het buitenland sigaretten gaan kopen.

De accijns op diesel gaat, naast de jaarlijkse inflatiecorrectie, omhoog met 3 cent per liter, die op LPG gaat 7 cent omhoog. De accijns op alcohol gaat omhoog met 5,75 procent. De verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken (ook fris) die het vorige kabinet nog wilde afschaffen, gaat omhoog. De belasting op een fles cola gaat 2 cent omhoog, die op een fles jus 1,5 cent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden