Weekers afgetreden na felle kritiek

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) is woensdagavond laat afgetreden. Na wederom een debat over de problemen bij de Belastingdienst verklaarde Weekers iets na half twaalf dat hij onvoldoende draagvlak krijgt van de Tweede Kamer om die dienst, 'het financiële fundament van de overheid', politiek-bestuurlijk te leiden. Hij biedt vandaag zijn ontslag aan aan de koning.

DEN HAAG - Weekers vocht gisteren voor de zoveelste keer voor zijn politieke leven. Eerder kreeg hij een breed gesteunde motie van wantrouwen tegen zich, omdat hij volgens vrijwel de hele oppositie niet in staat is de Belastingdienst adequaat te leiden. Destijds speelde de Bulgarenfraude: een bende Bulgaren wist voor miljoenen aan onterechte zorg- en huurtoeslagen te incasseren.


In het debat gisteren ging het opnieuw over de toeslagen en kreeg Weekers opnieuw vernietigende kritiek van de oppositie. Circa 120 duizend mensen kregen die toeslagen niet. De bewindsman zei eerder dat mensen dat aan zichzelf te danken hadden. Daar bood hij zijn verontschuldigingen voor aan. Hij kon evenwel niet zeggen hoeveel mensen nog op hun toeslagen wachten.


Op aandrang van coalitiepartij PvdA had Weekers vanaf vandaag elke week de Tweede Kamer moeten informeren over de wijze waarop hij die problemen gaat oplossen. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten betekent dit dat de bewindsman 'op subtiele wijze onder curatele is gesteld'.


Bij de VVD, de partij van Weekers, was die suggestie van PvdA'er Nijboer feitelijk het sein om de staatssecretaris op te geven. Dat de coalitiepartner PvdA de wekelijkse informatieverplichting eiste, zou voor de liberalen als een verrassing zijn gekomen. Daarmee, vond de VVD, was de eigen staatssecretaris onhoudbaar geworden.


Bij een eerder debat over de geringe greep die Weekers zou hebben op de Belastingdienst, kreeg hij een motie van wantrouwen tegen zich die door de gehele oppositie gesteund werd, met uitzondering van de ChristenUnie en de SGP.


Schouten van de ChristenUnie en haar politiek leider Arie Slob zeiden na afloop dat ze zo'n motie nu wel hadden gesteund. Ook SGP-leider Kees van der Staaij zei dat. Inmiddels horen beide partijen, samen met D66 bij de C3. Die drie 'constructieve' oppositiepartijen vormen een blok van de facto gedoogpartijen. D66-leider Pechtold noemde het aftreden van Weekers 'moedig' en was 'blij dat het in de Kamer is gebeurd'. CDA-leider Buma zei het te 'respecteren dat de staatssecretaris zelf de beslissing heeft genomen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden