Weekendwijzer

MADELON MEESTER

657 MINUTEN TV & FILMS - ZATERDAG

Het verloren voorwerp

20.40-21.10 uur Een

Humoristisch programma waarin de Vlaamse radio-dj Bart De Raes elke week een ondergewaardeerd gebruiksvoorwerp onder de loep neemt en via archiefbeelden de relatie tussen de mens en dat voorwerp illustreert. Vanavond duikt De Raes in de wereld van het toilet.

Shaffy symfonia

21.10-22.00 uur Ned 2

Ramses Shaffy zou dit jaar 80 zijn geworden. Om dat te herdenken, zingen muzikanten live vanaf de Amsterdamse Uitmarkt nummers uit zijn repertoire, begeleid door het Holland Symfonia-orkest. Vertolkers zijn onder anderen Alex Klaassen, Jenny Arean, Remco Vrijdag, Martine Sandifort en Thé Lau.

Kung Fu Panda

Animatie/komedie

20.00-21.45 uur SBS 6

(Mark Osborne en John Stevenson, 2008) De titel van deze geslaagde animatiefilm uit de Dreamworks-stal (Madagascar, How to Train Your Dragon) lijkt te zijn ontstaan tijdens een lollige brainstormsessie, waarbij twee onderwerpen lukraak met elkaar worden gecombineerd, ter bevordering van lekker gekke situaties (denk aan de onlangs kortstondig gehypete C-film Sharknado). In Kung Fu Panda wordt een dikke panda (met de stem van Jack Black) aangezien voor een legendarische strijder.

Het is echter de (visuele) uitwerking, vol verwijzingen naar de Aziatische cultuur, die telt. Alleen al de 2D-droomsequentie aan het begin is een wonderschone ode aan Japanse animatie.

Thatcher: The Downing Street Years

21.10-22.15 uur BBC 2

Documentaireserie (1993) over Margaret Thatchers elf jaar als minister-president. Aflevering: Midnight in Moscow, Twilight in London. Triomfen maar vooral kritieke momenten uit haar presidentschap komen voorbij. Thatcher komt niet aan het woord, haar naaste collega's wel.

Profiel

21.55-22.50 uur Ned 3

Profiel gaat over dj Tiësto, de verlegen jongen achter de superster. Wie is Tijs Verwest? Wat is er over van het jongetje dat pizza's rondbracht en wc's schoonmaakte? Collega's omschrijven hem als een gedreven, harde werker. Tijs noemt zichzelf een perfectionist en is nog steeds het bedeesde jongetje van vroeger.

God save my shoes

22.35-23.35 uur Arte

Een onderzoek naar de relatie tussen vrouwen en schoenen. Regisseuse Julie Benasra sprak beroemde schoenenliefhebsters als Dita Von Teese en Kelly Rowland. Ontwerpers vertellen over de aantrekkingskracht van schoenen en we nemen een kijkje in benijdenswaardige schoenenkasten, zoals die van Vogue.

Uitmarkt live

22.35-0.12 uur Ned 2

Live vanaf de Amsterdamse Uitmarkt ontvangt presentator Cornald Maas prominente gasten met wie hij vooruitblikt op het festivalseizoen.

Daarna een liveregistratie van het soulconcert waarmee de Uitmarkt elk jaar traditioneel afsluit. Met onder anderen Ruben Hein, Giovanca en Shirma Rouse.

Klass / The Class

Drama

22.55-0.35 uur Canvas

(Ilmar Raag, 2007) Allerminst gezellige zaterdagavondfilm over volkomen uit de hand lopende pesterijen op een middelbare school. De Estse regisseur Ilmar Raag mengt zich uitdrukkelijk in de discussie over film en werkelijkheid. Pesterijen, vernederingen en het daaruit voortvloeiende isolement zijn in zijn ogen de oorzaak van geweld. De regisseur sprak voor aanvang van zijn draaiperiode uitgebreid met zijn niet-professionele (doch bijzonder naturel acterende) kindacteurs over hun eigen schoolervaringen. Als vanzelf kwamen daarbij geijkte vragen bovendrijven. Kan een hele groep schuldig zijn aan het uitsluiten van een enkeling? Is die groepsdruk te doorbreken, en wat zijn daarvan de gevolgen? In Klass wordt een wat stuurse jongen voortdurend uitgescholden, zijn schoolspullen worden afgepakt en na de gymles wordt hij in zijn blootje in de meisjeskleedkamer geduwd. In jachtige stijl voert Raag zijn film naar een onvermijdelijke dramatische climax.

Jacknifedrama

Drama

0.00-1.35 uur BBC 2

(David Hugh Jones, 1989) Het is bijna een op zichzelf staand genre, de post-Vietnamfilm, waarin personages op verschillende manieren hun gedeelde oorlogstrauma trachten te verwerken. Op eenzame hoogte staat hier The Deer Hunter, waarvan een dvd-uitgave van een aantal jaar geleden werd aangevuld met het vanavond uit te zenden Jacknife, een toneelverfilming waarin Robert de Niro opnieuw optreedt als Vietnamveteraan. Wanneer die zijn oude oorlogsmaat (Ed Harris) bezoekt en verliefd wordt op diens zus, komt de vriendschap op het spel te staan. Het verhaal is aardig, maar (ook in 1989) meer dan eens beter verteld. Het spel van De Niro en Harris maakt echter veel goed.

639 MINUTEN TV, FILMS (& RADIO) - ZONDAG

Bikkels

9.25-9.50 uur Ned 3

Villa Achterwerk presenteert dit seizoen drie nieuwe kinderprogramma's. Waaronder deze achtdelige serie over kinderen die mantelzorg geven (500 duizend in Nederland). Aflevering één gaat over de 13-jarige Joy die haar moeder verzorgt omdat zij een ernstige longziekte heeft.

United Stuff of America

9.50-10.15 uur Ned 3

Amerikaanse kinderen hebben heel veel spullen, terwijl Nicaraguaanse er maar weinig hebben. Dat is niet eerlijk, vindt Stef Biemans, en daarom reist hij Amerika rond in een grote truck om spullen voor Nicaragua in te zamelen. Maar hoe vrijgevig zijn Amerikanen en hebben ze werkelijk zo veel spullen?

The Adventures of Tintin

Animatie/avontuur

6.50-8.55 uur RTL 4

(Steven Spielberg, 2011) Ooit zou Steven Spielberg een Kuifjeverhaal van de Vlaamse striptekenaar Hergé verfilmen. Tenminste, volgens de Amerikaanse spektakelregisseur dateert hun eerste contact uit 1983. 'Ik vertelde dat ik fan was van zijn tekeningen en verhalen', vertelde Spielberg twee jaar geleden in een interview met de Volkskrant. 'Hij zei op zijn beurt dat hij fan was van Raiders of the lost Ark.' Maar omdat Hergé enkele weken na dit gesprek overleed en Spielberg bij nader inzien niet over de techniek beschikte om het werk van de tekenaar tot zijn recht te laten komen, duurde het bijna dertig jaar voor de film er was. Het resultaat laat inderdaad zien hoe dicht Kuifje en Indiana Jones bij elkaar liggen: het is een bijna nostalgische combinatie van humor en actie. En Spielberg omarmt het bronmateriaal met evenveel liefde als de nieuwe technieken: de voortrazende film zit vol verwijzingen en favoriete figuren als kapitein Haddock - mooi neergezet door Andy Serkis - dragen de film.

Nederland van boven junior

10.15-10.40 uur Ned 3

Na het grote succes van Nederland van boven is er nu een jeugdserie van het programma, vanuit een helikopter gepresenteerd door Jelle Brandt Corstius. De beelden en thema's komen uit de 'volwassen' serie, maar Brandt Corstius spreekt nieuwe mensen.

Boksen op Zuid

16.05-16.34 uur Ned 2

Vierdelige documentaireserie van Roy Dames en Wouter Scheepstra over probleemgebied Rotterdam-Zuid. De boksschool van Frans is als dwarsdoorsnede voor het gebied genomen. Een aantal vaste bezoekers wordt gevolgd. Zoals de eenzame 85-jarige Jaap en Hasan, die zich geen Nederlander voelt.

Zomergasten

20.20-23.25 uur Ned 2

De laatste Zomergast van dit seizoen is kunstenaar, entrepreneur en ontwerper Daan Roosegaarde (1979). Zijn in 2006 opgerichte Studio Roosegaarde heeft filialen in Waddinxveen en Shanghai. Hij bedacht de term 'techno-poëzie', voor de verbinding tussen design en inhoud en ideologie en technologie.

Leven met Romanona

11.25-12.00 uur Radio 1

Voordat Armin van Buuren, Vengaboys en Shocking Blue het buitenland veroverden, deden Ruud en Riem de Wolff dat al. De broers scoorden als de Blue Diamonds met hun nummer Ramona (1960) een wereldwijde hit. Voor OVT Het spoor terug zoekt verslaggever Paul van der Gaag Riem de Wolff op.

Entre les murs

Drama

20.45-22.50 uur Canvas

(Laurent Cantet, 2008) Gebaseerd op het gelijknamige boek van de dertiger François Begaudeau, tevens hoofdrolspeler en scenarioschrijver, schetst Entre les Murs een verbluffend natuurgetrouw beeld van een multiculturele schoolklas vol 14-jarigen in een buitenwijk van Parijs. De film vat een schooljaar samen, maar anders dan in schoolfilms als Dead Poets Society en Freedom Writers is er aan het eind van het jaar helemaal niets opgelost. Leraar en leerlingen komen niet nader tot elkaar. Bégaudeau was zelf docent, de leerlingen in de film zijn geen professionals maar werden gewoon uit de klas geplukt en kregen volop ruimte om te improviseren. Die aanpak resulteerde in een ongewoon dunne scheidslijn tussen realiteit en fictie.

Dead Man

Drama

23.25-1.30 uur Ned 2

(Jim Jarmush, 1995) De keuze van Zomergast Daan Roosegaarde, deze revisionistische western van Jim Jarmusch met Johnny Depp als ingeburgerde indiaan cq boekhouder, die wordt aangezien voor de dichter William Blake. De Nederlandse cameraman Robby Müller legde de lucide wereld waarin hij afdaalt vast in prachtig genuanceerd, zilverachtig zwart-wit. Daarvoor bestelde de cameraman blikken film van een type dat al jarenlang niet meer in gebruik was. Alleen een oude laborant in Oost-Duitsland wist nog hoe je het materiaal moest ontwikkelen. Regisseur Jim Jarmusch zei daarover: 'Voor Robby is zwart-wit niet zwart-wit, hij wilde kunnen kiezen tussen veertig tinten grijs.' Nu een cultklassieker, maar bij de release weggestopt door de Amerikaanse distributeur, die er geen vertrouwen in had.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden