Weekendwijzer

Wat steken we verder nog op deze week? Negen keer wijzer worden - over wielrenners, Monty Phyton of de economie. En vijf filmtips erbij ter ontspanning.

1. Nieuwe helden

Donderdag, Nederland 2, 21.50 uur


Het was in 2013 dat de ene na de andere wielrenner bekende doping te hebben gebruikt. Nu moest het er maar eens van komen, dacht regisseur Dirk Jan Roeleven. De documentaire waarvoor hij en goede vriend Nando Boers het plan al jaren hadden liggen: een wielerploeg volgen tijdens de Tour de France. Die documentaire, Nieuwe Helden, is er nu en de helden in de film zijn de renners van Argos-Shimano. Getalenteerde, jonge fietsers, die willen laten zien dat de wielersport best zonder doping kan. Roeleven mocht ze overal volgen.

En, kan het? Wielrennen zonder doping?

'Ik geloof echt dat deze renners schoon zijn. Ze hebben heel open met ons gepraat en je ziet de onmacht bij Marcel Kittel en John Degenkolb wanneer ze zeggen dat ze geen doping gebruiken. Want: wie gelooft ze nog? Hun voorbeelden, renners als Jan Ullrich en Lance Armstrong, beweerden immers ooit hetzelfde.'

In de film wint Argos-Shimanorenner Marcel Kittel vier etappes en valt ploeggenoot Tom Veelers door een duw van Mark Cavendish. Daar hebben jullie voor de film ontzettend mazzel mee gehad.

'Dat Veelers halverwege de film tegen het asfalt wordt gesmeten en dan ook nog door de koning van de sprint, dat hadden we van tevoren nooit kunnen bedenken. Een koningsdrama dat zich voor onze neuzen voltrok! Aan de andere kant waren die vier overwinningen van Kittel een beetje veel voor één documentaire. Hij won meteen de eerste etappe. Kittel zei daarna: 'Nou, we kunnen naar huis'. Dat gevoel hadden wij als filmploeg ook.'

Als Veelers niet was gevallen, was de film dan meer over dopinggebruik gegaan?

'Het was nooit het idee dat de documentaire een onthullend, onderzoeksjournalistiek product zou worden, maar ik ben wel vertrokken vanuit die dopingvraag. De coaches van Argos-Shimano hebben in het verleden te maken gehad met renners die hebben gebruikt, hoe hebben ze die eruit gepakt, bijvoorbeeld? Als Veelers niet was gevallen, had zich waarschijnlijk wel een ander drama voltrokken. Nu werd het team een grote feelgood-groep, maar het had ook kunnen misgaan tussen de renners.'

2. Podium: Barbara Hannigan

Zondag, Ned 2, 13.00 uur


Vijf sterren kreeg de Canadese dirigente/zangeres Barbara Hannigan begin april in de Volkskrant, voor haar concert in het Amsterdamse Concertgebouw met het jonge orkest Ludwig, met wie zij werken uitvoerde van o.a. Mozart, Stravinsky en Luigi Nono. Recensent Frits van der Waa analyseerde: 'Hannigans grootste verdienste is dat alles - ook de typisch stravinskiaanse ritmische verspringingen - naturel klinkt en niet geforceerd, al is is dit natuurlijk evenzeer de verdienste van het orkest.' Extra bijzonder is dat Hannigan in haar concert wisselt tussen dirigeren en zingen. In deze uitzending worden delen uit het bejubelde concert vertoond, o.a. van Stravinsky en Luigi Nono.

3. I am NOT a Rock Star

Zondag, Ned 2, 16.00 uur


Binnenkort verschijnt Boyhood in de Nederlandse bioscopen. Een opgroeidrama van regisseur Richard Linklater, gefilmd over een periode van 12 jaar. Elke zomer nam hij een stukje film op, steeds met dezelfde acteurs, waardoor je de 6 jaar oude Ellar Coltrane voor je ogen ouder ziet worden.


In de documentaire I am NOT a Rock Star gebeurt - met minder impact - iets soortgelijks. Bobbi Jo Hart richtte acht jaar lang haar camera op het Canadese pianotalent Marika Bournaki, van haar 12e tot 21ste levensjaar. Marika wordt klaargestoomd voor een topcarrière als concertpianist. Samen met Hart zie je haar opgroeien van ietwat vurige tiener, tot een soms extreem koppige en ongeduldige jonge vrouw. Op de vraag van haar vader wat ze leuk vindt aan haar vak, antwoordt Marika met het venijn dat alleen pubers hebben: 'Niets!'


Natuurlijk komt het goed (zie haar overvolle agenda op marikabournaki.com), maar pas als Marika eindelijk in staat is haar eigen keuzes te maken. Jammer dat we niet zien hoe haar vader leert haar los te laten. Ook dat is opgroeidrama.

4. Dolly Parton: Platinum Blonde

Zondag, BBC4, 20.00 uur


'Wij gooiden vroeger een muntje op, wie de mooie jurk aan mocht naar school. Mijn broers waren niet blij als zij wonnen.' Dolly Parton vertelt over haar jeugd in de Great Smoky Mountains, in Tennessee. Zo arm, dat je het niet zou geloven, zegt ze. Er was geen elektriciteit, maar wel altijd muziek. Vanaf haar 7de speelde Dolly op een geïmproviseerde gitaar. En toen wist ze ook al dat ze wilde lijken op die ene mevrouw in het dorp met het hoge, geblondeerde kapsel en de rode nagels. 'Zij is trash, zei mijn moeder. Maar ik dacht, dat wil ik later ook, trash worden.' De documentaire over Dolly Parton wordt gevolgd door een film over zes vrouwen die in de jaren zestig en zeventig countrygeschiedenis schreven: Patsy Cline, Tammy Wynette, Bobbie Gentry, Loretta Lynn, Tanya Tucker. En Dolly zelf.


Queens of country, zondag, BBC4, 21.00 uur.

5. Imagine... Monty Python

Zondag, BBC 1, 23.35 uur


Onmogelijk. Dat zeiden de vijf overgebleven leden van het legendarische comedycollectief Monty Python decennialang over een eventuele reünie. En toch gaat het in 2014 gebeuren: van 1 t/m 20 juli treden John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam en Eric Idle op in de massale O2 Arena in Londen, met een reünieshow getiteld Monty Python Live (Mostly). Als voorpret op de reeks voorstellingen, die ongetwijfeld veel sentiment gaan losweken in Groot-Brittannië, wordt deze documentaire uitgezonden, waarin Alan Yentob de oude Python-komieken volgt tijdens de voorbereidingen op hun reünieshow.

6. Meisje met de parel

http://tinyurl.com/moyvcwo


Nu het Mauritshuis wordt heropend, is ook de beroemdste bewoonster weer te zien: Het meisje met de parel van Johannes Vermeer (ook op de website van het Mauritshuis, waar ze full screen en inzoombaar met al haar 17de eeuws craquelé te bezichtigen is). Wie was zij? Tracy Chevalier, schrijfster van de historische roman Girl with a pearl earring, vertelde in een TED Talk hoe Vermeers parelmeisje haar wel 20 jaar in de ban hield. En hoe ze op een ochtend dacht: 'Wat deed Vermeer met haar, dat ze hem zo aankeek met die half open mond en van die glanzende lippen?' Chevaliers roman werd een mengeling tussen 'het verhaal dat het schilderij haar vertelde' en historisch onderzoek. Het meisje is volgens Chevalier zeker niet de vrouw van Vermeer, Catharina. Zij zou zich nooit zo ondeugdzaam met open mond laten schilderen. Ze moet een dienstmeisje zijn geweest. Maar de parel was zeker geleend uit het juwelenkistje van Catharina. Ja, en hadden ze nou wat of niet, de schilder en zijn model?

7. Ha-Joong Chang

Dinsdag, debalie.nl, 20.30 uur


De markt houdt alle producenten scherp door middel van concurrentie, dus laat de markt met rust. We zijn gaan geloven dat dat het enige economische model is dat werkt, zegt de Zuid-Koreaanse econoom en docent ontwikkelingseconomie aan de Universiteit van Cambridge Ha-Joon Chang in zijn boek Economie - de gebruiksaanwijzing. Dat komt omdat economen arrogant zijn en doen of economie een exacte wetenschap is. En omdat veel mensen denken dat economie iets onbegrijpelijks is. Maar economie is voor het grootste deel een kwestie van gezond verstand, zegt Ha-Joon Chang. 'En veel te belangrijk om aan de economen over te laten. Iedereen zou de economie moeten kunnen doorgronden.' Daarom schreef hij zijn boek en daarom houdt hij een lezing in debatcentrum De Balie (Die wordt ook live gestreamd).

8. Nature's microworlds, afl 1, Galapagos

Dinsdag, NPO Doc, 00.03 uur


De woestijnhagedis trekt eerst een pootje op en dan een ander pootje, om een miniem beetje af te koelen en zich niet te branden aan het hete woestijnzand in de Namibwoestijn. Hij danst, lijkt wel. Even later beweegt een spierwitte Namaqua-kameleon door het zand. 's Ochtends is hij donkergrijs om na de koude woestijnnacht zo snel mogelijk op te warmen in de ochtendzon. De microwereld van de Namibwoestijn, waar het soms een jaar niet regent. Geen druppel. Toch zijn er een paar diersoorten die hier overleven. De Namib is een van de ecosystemen uit de BBC-serie Nature's microworlds, te zien op NPO Doc. Ook de afleveringen over de Galapagos en de Serengeti worden deze week uitgezonden.


Serengeti, woensdag, 23.57 uur; Namib-woestijn, vrijdag, 00.36 uur

9. Gesprek op 24: Karen Armstrong

Vrijdag, NPO Doc, 17.20 uur


Religieus denker Karen Armstrong is jaren non geweest. Toen ze uittrad moest ze niets meer van het geloof hebben. Ze wilde liever een gewaardeerde professor in de Engelse literatuur worden. Maar op een reis naar Jeruzalem, 'waar de drie wereldgodsdiensten zo moeizaam samenleven' raakte ze in de ban van het judaïsme en de islam, en kwam via die twee religies ook weer terug bij haar eigen christendom. Sindsdien bestudeert Armstrong alle drie monotheïstische godsdiensten en schrijft erover. Wat alle geloven bindt, zegt ze, is compassie met een ander, de 'gouden regel: wat gij niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet.' Op NPO Doc een gesprek met Armstrong.


Met bijdragen van Mirjam Bosgraaf, Jesse Heijnis, Joris Henquet, Madelon Meester en Berend Jan Bockting (filmtips)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden