Weekendwijzer

Wat leren we verder nog deze week? Tien keer thuisvermaak waar je wat van kunt opsteken. En ter ontspanning doen we er ook nog vijf films bij.

1. Bloed, zweet en blaren

Zaterdag, Ned 2, 21.15 uur


De eerste solisten, de tweede solisten, de grand sujets, de coryphées, het corps de ballet en de élèves. Het gaat er hiërarchisch aan toe binnen een prestigieus, internationaal opererend dansgezelschap als het Nationale Ballet. De ruim tachtig dansers zijn onderverdeeld in verschillende rangen. In de eerste aflevering van deze nieuwe, door Cornald Maas gepresenteerde realitysoap van de fusieomroep AvroTros wordt dit allemaal duidelijk uitgelegd. Igone de Jongh is bijvoorbeeld al solist, en Wendeline Wijkstra is nu nog corps de ballet maar wil dolgraag solist worden. Is er veel onderlinge strijd binnen het gezelschap?


2. Jimi Hendrix - Hear My Train A Comin'

Zaterdag, Ned 3, 21.30 uur


Natuurlijk, de live muziek overheerst in deze documentaire over het leven van gitarist en singer-songwriter Jimi Hendrix. Zijn charisma, unieke gitaarspel en ongedwongen showmanship, puur op gevoel, maakte van Hendrix een wereldster.


Maar er is meer. Via getuigenissen van onder anderen zijn vader, zus en neef, ex-vriendin Linda Keith, bassist Noel Redding, drummer Mitch Mitchell, Paul McCartney en geluidstechnicus Eddie Krame, wordt onder meer duidelijk dat Hendrix zich het liefst in de opnamestudio bevond; de befaamde optredens betaalden zijn studiotijd - hoe langer, hoe beter.


Met name McCartney komt met sterke anekdotes. Over die keer dat Hendrix moest invallen voor The Beatles (1967). En over Hendrix' uitvoering van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band in het Londense Saville Theatre, slechts drie dagen nadat The Beatles het nummer hadden uitgebracht.


3. Movies that matter: Yodok Stories

NPO Doc, o.a. zaterdag 13.20 uur


In februari rapporteerde de VN over de 'ongehoorde gruwelijkheden' in Noord-Korea. Op digitaal kanaal NPO Doc is deze week de film Yodok Stories te zien, van de Poolse regisseur Andrzej Fidyk uit 2008. Fidyk had in 1989 de 40ste verjaardag van de Noord-Koreaanse republiek gefilmd en zich verbaasd over het strak geregisseerde, Cirque du Soleil-achtige massaspektakel. Die show bracht hem op het idee om de uit Noord-Korea gevluchte regisseur Jung Sun San over te halen de verhalen van overlevers uit het Noord-Koreaanse concentratiekamp Yodok tot musical te bewerken, en daar een film van te maken. Yodok Stories laat die vreemde musical met zwepen en uniformen zien, aangevuld met de getuigenissen van Noord-Koreanen die ontsnapten uit Yodok, wat een groot wonder is.


4. Arm en rijk

Zondag, Ned 2, 20.15 uur


Hoe is het om te leven in een land waarin het verschil tussen arm en rijk officieel is afgeschaft? In aflevering drie van zijn reisserie is Jan Leyers in de Cubaanse hoofdstad Havana. Meer dan vijftig jaar geleden ontketenden Fidel Castro en Che Guevara in Cuba een communistische revolutie die tot op vandaag standhoudt. De meeste inwoners van Havana leven een karig bestaan en eten wat er in de rantsoenwinkel om de hoek te krijgen valt. Maar sinds enige tijd is het strikte beleid van het communistische regime versoepeld en mag je in Cuba een eigen zaak beginnen. Leyers bezoekt een populaire kapsalon en een succesvol restaurant en ziet de eerste verschillen ontkiemen tussen wie heeft en wie niet heeft.


5. Louis Theroux's LA Stories

Zondag, BBC2, 22.00 uur


In deze nieuwe, driedelige reportagereeks, richt Louis Theroux zijn onbevangen blik op Los Angeles. 'Ik heb een haat-liefdeverhouding met de stad. Ze belichaamt het beste en het slechtste van Amerika: een combinatie van rijkdom en glamour, sociale aftakeling en verwaarlozing', aldus Theroux, die ruim een jaar geleden met zijn gezin naar de Amerikaanse miljoenenstad verhuisde.


In de eerste aflevering een portret van L.A., hondenstad. Theroux neemt ons mee naar een asiel waar jaarlijks duizenden honden een spuitje krijgen. Voor de gegoede middenklassers die het toch aandurven een zwerfhond mee naar huis te nemen, zijn er kleurrijke hondentrainers die helpen de dieren 'wat minder getto' te maken.


6. Licht op het noorden.

Afl 1: noorwegen

NPO Doc, o.a. maandag, 15:09 uur, http://www.uitzendinggemist.nl/ afleveringen/1374612


NPO Doc herhaalt de komende weken de serie die Stine Jensen maakte over Scandinavië, waarin ze de geheimen van (en de scheuren in) het noordse paradijs probeert te begrijpen. Voorbij de thrillers. De Denen bijvoorbeeld. Zij zijn het gelukkigste volk van de wereld geworden door een oud calvinistisch principe: Je moet niet denken dat je beter bent dan een ander. 'U' bestaat ook niet in Denemarken, alleen 'jij'. Ook voor de premier. En de Noren dan, die van jongs af aan worden opgevoed met de opdracht een goed mens te worden. Wat ging er mis met Anders Breivik?


7. universiteitvannederland.nl

Vijf colleges van Jan van Maarseveen, elke werkdag, vanaf maandag


Jan van Maarseveen had een hekel aan school vroeger. Maar één vak beroerde hem diep: scheikunde. De schoonheid van het periodiek systeem, waardoor je begrijpt hoe alles in de natuur zelfs op de allerkleinste schaal in elkaar steekt. Van Maarseveen, universitair hoofddocent aan de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam, kan er zo begeesterd over vertellen dat hij al vier keer tot docent van het jaar werd verkozen. Bij de Universiteit van Nederland geeft hij vijf kleine colleges. Onder andere over water, het bijzonderste molecuul van allemaal. Water dat bijzonder genoeg pas bij 100 graden celsius kookt, pas dan laten de moleculen elkaar los. Water dat in vaste vorm, als ijs, lichter is dan in vloeibare vorm. Ongehoord. 'Ik had wel tien colleges alleen over water kunnen geven', zegt Jan van Maarseveen.


8. Denkcafé: de doe-het-zelf-maatschappij

Woensdag, 20:00 uur, livestream: http://arminius.nu/entry/565/denkcafe-de-doe-het-zelf-maatschappij


Politici, beleidsmakers en de koning zijn gek op het woord: de participatiemaatschappij. De verzorgingsstaat moet dringend worden omgebogen naar een samenleving waarin burgers zelf voor hun bibliotheken, buurthuizen en bejaarde ouders gaan zorgen. Justus Uitermark, hoogleraar samenlevingsopbouw aan de Erasmus Universiteit, weegt in het Denkcafé (van debatcentrum Arminius) de voors en tegens van die nieuwe doe-het-zelf-maatschappij. Zijn mensen zo goed in 'burgerkracht' dat de overheid zich makkelijk kan terugtrekken? Wikipedia, eigenlijk een superburgersamenwerking van miljoenen vrijwilligers, doet denken van wel. Aan de andere kant, mensen zijn ook weer geen mieren of vuurvliegjes, die zich zonder centrale regie in complexe systemen kunnen organiseren. Ze hebben leiding nodig.


9. De vrijheidslezing van Andrei Sannikov

Donderdag, 20:00 uur, http://www.debalie.nl/agenda/ programma/de-vrijheidslezing-%235%3a-andrei sannikov/ e_9421016/p_11270104/)


Een keer lieten ze hem achter in de isoleercel, met een scheermes en een stuk touw. De Wit-Russische politicus en activist Andrei Sannikov had zich in 2010 na jaren van protest tegen 'de laatste dictator van Europa', Aleksandr Loekasjenko, kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen. Op de dag van de verkiezingen werd hij door de politie met een metalen staaf op de knieën geslagen en opgepakt. Hij zat 16 maanden in de KGB-gevangenis in Minsk. In 2012 werd Sannikov vrijgelaten. Hij woont nu in Londen, gescheiden van zijn vrouw en kind, die in Wit-Rusland onder huisarrest staan. Sannikov houdt donderdag in debatcentrum De Balie de Vrijheidslezing, waarin hij aandacht vraagt voor de dictatuur in Wit-Rusland. De situatie in buurland Oekraïne zal ook niet onbesproken blijven.


10. De big van het regiment


Herpremière vrijdag 16:00 uur in Eye, ook te zien op: http://www.filminnederland.nl/film/de-big-van-het-regiment


'Weg met die ruzie en strijd allemaal', is de boodschap van de Nederlandse filmklucht over de Eerste Wereldoorlog, De big van het regiment uit 1935. Zang, dans, gezelligheid én een spionageverhaal. Met de sterren van toen: 'Fientje de la Mar, Heintje Davids en Johan Kaart jr.'.


'Veel grappen, veel klapsigaren en veel lawaai', oordeelde de filmpers brommerig. De film is nu door Eye gerestaureerd en beleeft daar vrijdag zijn herpremière, maar online kijken kan ook.


Met bijdragen van Mirjam Bosgraaf, Joris Henquet, Jesse Heijnis, Madelon Meester en Kevin Toma (filmtips).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden