weekendwijzer tips voor het weekend (en een paar voor daarna)

Wat leren we verder nog deze week? Elf keer thuisvermaak waarvan je wat opsteekt. En nog vijf films erbij, ter ontspanning.

4. Kunststof TV Zondag, NED 2, 18.05 uur


In de rechtstreeks uitgezonden cultuurtalkshow wordt de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014 bekendgemaakt. Juryvoorzitter Sanne Wallis de Vries onthult wie de prijs en de bijbehorende 10.000 euro wint. De vijf genomineerde kunstenaars zijn Giorgio Andreotta Caló, Floris Kaayk, Maartje Korstanje, Emmeline de Mooij en Emma van der Put. Jurylid en Volkskrant-kunstcriticus Sacha Bronwasser geeft een toelichting bij de genomineerde kunstwerken. Verder aandacht voor de voorstelling Dutch Doubles van Het Nationale Ballet, waarvoor choreograaf Hans van Manen en harpist Remy van Kesteren samenwerkten.


1. Mrs. Carey's concert O.a. zaterdag, NPO Doc,


12.22 uur


De Australische highschoollerares Karen Carey vindt dat muziekles bij een schoolopvoeding hoort. Nog meer dan wiskunde. Omdat muziek de ziel voedt. Omdat muziek over moed en communicatie gaat.


Een keer in de twee jaar laat Carey al haar leerlingen meedoen aan een professionele uitvoering in het Sydney Opera House. Bruch, Beethoven, voor minder doet ze het niet. Ze heeft een sterrol voor de jonge Emily in gedachten, maar die is niet eenvoudig bij de les te houden. En Iris moet niets van klassieke muziek hebben. Mrs Carey zet door. Is ze een drilster of een heldin?


Eentje uit de reeks must see-IDFA-docu's die alleen op het digitale kanaal NPO Doc te zien zijn.


2. 14-18, dagboeken uit de Eerste Wereldoorlog


Zaterdag, NED 2, 20.20 uur


In een mix van opgepoetste archiefbeelden, animaties, gedramatiseerde scènes, dagboekfragmenten en een feitelijke voice-over, vertelt deze internationale coproductie het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog.


Aflevering 1 toont onder andere het vroege enthousiasme voor de oorlog. In Duitsland peinst kunstenares Käthe Kollwitz in haar dagboek over haar zoon, die zich nog liever vandaag dan morgen meldt aan het front.


In Zuid-Rusland schrijft de dochter van een kozakse kolonel: 'De mannen prezen hun eigen moed en doodsverachting. Ze lieten geen gevoel blijken. (...) De Tsaar had het bevolen, een Kozak stelt nooit vragen. '


3. 3Doc: Rihanna 777 Zaterdag, NED 3, 21.30 uur


Ter promotie van haar album Unapologetic ondernam popster Rihanna eind 2012 een zevendaagse tour met zeven optredens in zeven landen.


Een spetterend idee, zo op de tekentafel, maar de PR-feestweek werd een PR-ramp doordat werd vergeten de roedel journalisten die op uitnodiging achter Rihanna aanvlogen te voeden met 1) nieuws 2) zonlicht en 3) voedsel.


Zeven dagen lang regende het giftige stukjes van de meer dan tweehonderd hongerige, verveelde en door al het gevlieg totaal verjetlagte verslaggevers.


Ook in deze vrolijke achter de schermen-docu , die zich vooral richt op het succesvollere deel van de tour (Rihanna, haar muziek en optredens), is er aandacht voor de uiteindelijk in opstand gekomen journalisten. Volgens Emily Zemler, die verslag deed namens The Hollywood Reporter, komt de docu echter niet in de buurt van het werkelijke verhaal: 'Wat ze niet laten zien? Heel veel. Maar niet alles is immers geschikt voor tv, aangezien het hele verhaal nogal naar, vermoeiend en nogal saai zou zijn. (...) Het had wel iets weg van het Stanford-gevangenisexperiment.'


5. De kennis van nu Zondag, NED 2, 19.45 uur


André Kuipers duikt in de wereld van de ambulances. 500 duizend keer per jaar rukken ziekenwagens uit voor een spoedeisende rit en ze moeten in 15 minuten ter plaatse zijn. In 2012 kwamen ambulances ruim 35 duizend keer te laat. Het centrum Wiskunde & Informatica heeft een model ontwikkeld om te voorkomen dat ambulances te laat bij de persoon in nood aankomen. De Kennis van Nu laat zien hoe dit model werkt.


6. Medici: Godfathers of the Renaissance, deel 1


Zondag, NPO Doc, 20.15 uur


Serie over De Medici-familie in Florence die bijna eigenhandig voor de Italiaanse renaissance verantwoordelijk waren. In deel 1 helpt pater familias Giovanni in 1410 een piraat om paus te worden. Altijd handig, een vriend op een hoge plaats. Zijn zoon, Cosimo de Medici, schakelt de heethoofdige kunstenaar Filippo Brunelleschi in om een onmogelijke klus te klaren: de kathedraal van Florence met een koepel kronen. De Duomo stond al jaren dakloos in de regen en de zon. Geen architect die wist hoe het moest, een stevige overspanning bouwen. Brunelleschi wel.


7. Arm & Rijk Zondag, NED 2, 20.15 uur


De gigantische sociale tegenstellingen in São Paulo, de grootste stad van Brazilië, zorgen voor torenhoge misdaadcijfers. In een nieuwe aflevering van zijn reisserie brengt presentator Jan Leyers een bezoek aan Paraisópolis, een van de grootste favela's van São Paulo. Hier regeert de angst voor de politie, die de orde met rubberkogels en traangas handhaaft. De andere kant van de medaille wordt getoond bij de São Paulo Fashion Week, waar Leyers kijkt hoe tweelingzussen Suzana en Suzane het ervan afbrengen op de catwalk. Deze knappe tweelingzussen groeiden op in een arme favela in het noorden van Brazilië, maar maken nu carrière als model.


8. Tegenlicht Zondag, NED 2, 21.10 uur


Iedereen wil weleens aan alles en iedereen ontsnappen en wat werkt daarvoor beter dan vakantie? Met de mei- en zomervakantie in het verschiet, maakt Tegenlicht ruimte voor het televisie-essay van de Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff. In zijn boek Present Shock, when everything happens now betoogt hij dat wij allen lijden aan vijf syndromen die horen bij de 'always on-samenleving'. Door mobiele telefonie en sociale media kunnen we permanent bereikbaar zijn, maar tegelijkertijd voelen we ons vervreemd van het nu en van elkaar. Hoe hiervan af te kicken? Rushkoff leert ons met indringende videofragmenten in 50 minuten de kneepjes van 'digital detox'.


9. Vijf kwartiercolleges Elke werkdag komt er


een college online bij de universiteitvannederland.nl


Waarom is een begrafenis de beste plek voor een vredesoverleg? Welke geheimen houden wereldleiders voor ons verborgen?


Bij de Universiteit van Nederland is emeritus hoogleraar internationale communicatie aan de Universiteit van Amsterdam Cees Hamelink te gast. Hij houdt vijf colleges van een kwartier over zijn vakgebied dat, zegt hij, er eigenlijk om draait 'hoe we kunnen overleven als soort.'


Hamelink praat over internationale diplomatie, de rol van media en spindoctors bij nieuws en conflicten, en waarom de multi-etnische samenleving zo ingewikkeld is. 'Omdat, zoals Michel Foucault zei, iemand die heel anders is dan wij voor ons een 'permanente provocatie' is, een teken dat wij niet deugen.'


10. British Gardens in time


Dinsdag, BBC 4, 22.00 uur


Stowe, de eerste grote Engelse landschapstuin in de 18de eeuw, was meer een statement dan een tuin. Hoofdtuinman Lancelot Brown liet er - met kruiwagens - 18.000 kubieke meter grond en stenen verwijderen voor de 'Griekse' vallei, acht meren aanleggen en 36 tempels bouwen. Er zijn meer zuilen dan bloemen op Stowe bij wijze van spreken. Eerste aflevering van een serie over iconische Engelse tuinen.


11. Oba Live Woensdag, obalive.nl,


19.00 uur


In de laatste dertig jaar was er één constante in de geschiedenis van de PvdA, schrijft Thijs Niemantsverdriet in zijn boek De vechtpartij.


'Bijna altijd hing er een sfeer van malaise rondom de partij. Mijn eerste politieke herinnering is het beteuterde gezicht van Joop den Uyl op de televisie in 1986, nadat hij de verkiezingen had verloren van Lubbers. Daarna volgden het wao-drama onder Kok, de electorale dreun in het 'Fortuynjaar' 2002, de deconfiture van Wouter Bos in 2006, de mislukte lancering van Job Cohen en de enorme nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Er was haast voortdurend sprake van teleurstelling, ontevredenheid en doemdenken - niet in de laatste plaats bij PvdA'ers zelf.'


In OBALive praat Niemantsverdriet over de geschiedenis van de PvdA. En over de toekomst. Want die is er, zegt hij. 'In Nederland zal voorlopig ruimte blijven voor een grote volkspartij links van het midden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden