WEEKENDWIJSHEIDBarry Hay

Weekendwijsheid van Barry Hay: ‘Drink een klein glas rode wijn en word lolliger’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Golden Earring-zanger Barry Hay (72).

Pieta Verhoeven
Barry Hay. Beeld Els Zweerink
Barry Hay.Beeld Els Zweerink

Barry Hay: ‘De realiteit zoals-ie nu is, is vrij grimmig. De wereld is geen lieflijke plek. Wanneer je om je heen kijkt zie je veel dingen waar je niet vrolijk van wordt. Zeker de laatste paar maanden. Als je tipsy bent, of een jointje hebt gerookt, bekijk je de wereld door een andere bril. Dan zie je de ridiculiteit ervan. Als je met een groep mensen gaat eten en drinken, wordt de avond elk uur gezelliger. Degenen die niet drinken in het gezelschap hebben het zwaar, want de rest wordt steeds lolliger. Een collega-muzikant van me was altijd van de blauwe knoop, hij dronk nooit. Hij ontmoette een tijd geleden een meisje dat wel van een drankje hield, en door haar is hij gaan drinken. ‘Ik weet nu wat ik heb gemist al die jaren’, zei hij.

Ik pleit niet voor dronkenschap. Zodra ik merk dat ik begin rond te zwaaien, ben ik teleurgesteld in mezelf. Vroeger had ik geen rem, soms moest ik naar huis worden gedragen. Al mijn kneuzingen en andere blessures heb ik opgelopen door dronkenschap. Ik lazerde van de trap af, belandde beneden en dacht: ik blijf hier maar liggen, want ik kom nooit meer omhoog. Achteraf hoorde ik dan dat ik geluk had dat ik had gedronken, want anders was ik veel harder gevallen. Terwijl ik natuurlijk helemaal niet was gevallen als ik niet zo lam was. Ik ben het veel rustiger aan gaan doen wat dat betreft. Mijn vrouw houdt me ook goed in de gaten. Gelukkig bestaan katers, anders was ik elke dag lazarus.

De realiteit is een bittere pil om te slikken, en een klein drankje helpt om alles beter te kunnen verwerken. Na een glas rode wijn kan ik veel beter creatief functioneren. Schrijven gaat beter; als ik compleet nuchter ben voel ik me beperkt. Maar je moet wel je dronkenschap kunnen uitbalanceren. Niet onder de Pont Neuf eindigen om met een gitaartje Radar Love te zingen, dus. Die discipline moet je opbrengen.’

Gezocht: duizend trouwe lezers

Op 7 november verschijnt het duizendste nummer van Volkskrant Magazine. In dat nummer willen we u centraal zetten, onze lezer, zonder wie die duizend nummers er nooit waren geweest. Wie bent u? Hoe woont u, en met wie? Wat víndt u, van ons en van de wereld? Voor een artikel zoeken we duizend lezers die hun antwoorden willen delen. Geprikkeld? Geef u op voor de Open Redactie, het panel voor Volkskrant-abonnees. Op 22 september ontvangt u dan de enquête in uw mail. We zijn benieuwd naar uw antwoorden!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden