weekendtip

Sinterklaas..

Deze rubriek is te kort om de vele steden op te sommen waar Sinterklaas en zijn Pieten dit weekeinde te zien zijn. We houden het bij één heel bijzondere gelegenheid: het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is dit weekeinde een Pietendorp, waar de Pieten de laatste voorbereidingen treffen voor 5 december. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen in het dorp een kijkje nemen in de Pietenpakkenwasserij, in het cadeaupakhuis, in de roemakerij en in de logeerkamer van Sinterklaas. Kinderen kunnen ook zelf speuren naar verloren pakjes en leren klimmen op het Pietenoefendak. Zowel zaterdag als zondag treedt de band De Pietels op en wordt het museumrestaurant van 16.30 tot 18.00 uur omgetoverd tot Pietendisco. 7 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. www.pietendorp.nl

Kerstfairs

De Sint is nog niet weg, maar Kerst rukt al op. Wie een kerstmarkt zoekt, kan het beste op internet kijken, bijvoorbeeld in het uitgebreide overzicht van www.kerstmarkten.net. Een groot aantal markten, ‘fairs’ en ‘villages’ zal in de komende week beginnen. Bijvoorbeeld: Boven het Maaiveld, in de IJsselhallen in Zwolle, heeft als thema Season of Light, met vele antieke kroonluchters (7 t.e.m. 10 december). Authentieke decoraties en een levende kerststal zijn te vinden op de Kerstfair van landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek (7 t.e.m. 10 december). De kerstmarkt van het Drentse Wezup wordt gehouden in zeventien Saksische boerderijen en schuren (8 t.e.m. 12 december).

Esdoorns zagen

Handen uit de mouwen in het Bennebroekerbos! Het IVN Zuid-Kennemerland, vereniging voor natuur- en milieu-educatie, organiseert daar zaterdag 9 december een natuurwerkdag. Wat inhoudt dat de natuurliefhebber echt wat gaat doen: esdoorns (af)zagen. Esdoorns groeien snel in dit gebied, ze verdringen de oorspronkelijke begroeiing van het Bennebroekerbos, een allegaartje van bosschages, restanten van een oud landgoed en oude grote bomen, maar ook rododendrons, pollen bamboe en waterpartijen. Voor wie wil helpen: verzamelen om 9.30 uur op de parkeerplaats van serviceflat Huis te Bennebroek. Regel zelf werkkleding, laarzen en koffie/thee. Informatie en aanmelden 023-5351239 of natuurwerk@ivnzk.nl. Ervaring is niet vereist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden