De Gids Weekendrecept

Weekendrecept: maak de meloen tot moes voor een lekker plompe panna cotta

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: meloen.

Beeld Yvette van Boven

De meloen is familie van de komkommer. Daar staat u ­misschien van te kijken, maar ruik er maar eens goed aan: sommige meloenen ruiken best komkommerig en andersom ook: een beetje overrijpe kommer heeft best iets weg van een niet al te zoete meloen. Grappig hè.

Meloenen laten zich enorm goed kruisen, dus bestaan er veel soorten. Ik ben zelf nogal fan van de cantaloupe of de charentais: ­lekker zoete meloentjes met knaloranje vruchtvlees.

Wat te doen met uw meloen Beeld Yvette van Boven

Ik verwerk ze graag in salades, ze doen het goed samen met hun ­familie ­– de komkommer dus – en iets hartigs, zoals geitenkaas, feta of zoute ham. Maar in een bíjna hartig toetje in combinatie met iets ­frissigs als koriander en limoen komen ze ook verrassend goed tot hun recht.

Maak ze maar eens: lekkere plompe panna cotta’s met friszure ­yoghurt erdoor, die u in een handomdraai omtovert tot ijsjes of ­schepijs. Ik voeg alleen een beetje honing toe: meloen is zoet genoeg van zichzelf.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Meloen-koriander-yoghurt ‘pannacotta’s’

* 1 cantaloupemeloen, het ­vruchtvlees in blokjes

* ½ bosje (7 g) koriander

* 4 blaadjes gelatine

* 250 g Griekse yoghurt

* sap van 1 limoen

* 5 eetl. (dennen)honing, plus extra

* 200 ml slagroom

Week de gelatine in een kom ruim koud water.

Pureer de meloen met de koriander in een blender helemaal glad. U moet zo’n 450 gram dikke ­puree overhouden. Verwarm een pollepel daarvan in een klein pannetje. Knijp de geweekte ­gelatine uit en roer die door de warme meloenpulp tot hij smelt. Haal van het vuur en roer de warme meloenpuree door de koudere. Spatel de yoghurt ­erdoor en breng op smaak met ­limoensap en honing.

Klop de slagroom stijf en spatel deze als laatste erdoor. Giet de mousse in afgespoelde vormpjes, dat kunnen kartonnen wegwerpbekertjes zijn (makkelijk, want daar kunt u een gaatje in prikken zodat ze straks makkelijk lossen) maar koffiekopjes zijn ook ­geschikt.

Zet ze in de koelkast om in minstens 2 uur mooi op te stijven.

Laat een mesje langs de zijkant van de kopjes en de puddinkjes glijden om ze voorzichtig te lossen. Zet een bordje ondersteboven op de kopjes en keer ze dan, tik een paar keer voorzichtig met het hele setje in uw handen op het aanrecht. Dan moeten ze er wel uitkomen. Mijn pannacotta’s zijn nooit heel stijf, bijna te zacht, ‘plomp’ zou ik willen zeggen. Drup er nog wat honing over voor het serveren.

Beeld Yvette van Boven

Meloen-koriander-ijsjes

ijsvormpjes met stokjes

wat er over is gebleven aan pannacotta’s

Giet het overgebleven mengsel in ijsvormpjes, of in de kartonnen bekertjes of koffiekopjes van het vorige recept. Zet ze in de vriezer en steek er na 2 uur stokjes in. Dek ze af en laat ze dan nog minstens 2 uur opstijven.

Meloen-koriander-schepijs

wat er over is gebleven aan pannacotta’s

Giet het overgebleven mengsel in een bakje dat in de vriezer kan. Zet het mengsel afgedekt met plasticfolie in die vriezer en prak het na 1 uur met een vork. Herhaal dit elk uur nog een keer of 2, 3 tot de ijskristallen mooi zacht zijn en het ijs schepbaar wordt. Dek het dan definitief af tot ­gebruik. Laat het ijs voor het ­opdienen een half uur in de koelkast zachter worden en klop het voor het opdienen met een vork nog een keer op.

Beeld Yvette van Boven

Als u in het gelukkige bezit bent van een ijsmachine kunt u het ook direct tot schepijs draaien. Schep het ijs in mooie (voor­gekoelde) coupes. Versier met honing en verse koriander.

Meloensmoothie Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden