Weekendmenu
Pilav is de Turkse naam voor een rijstgerecht uit het Midden-Oosten dat gekenmerkt wordt door losse, rulle rijst. Om die losheid te bereiken, is het uitdampen onder een met een doek ingepakt deksel belangrijk....
voor Serranoham met meloensalsa
hoofd Pilav met pistaches en spinazie
na Koffieijs
De recepten van het voor- en nagerecht zijn te vinden op vk.nl/volkskeuken
Pilav met pistaches en spinazie voor 4 personen
6 el olijfolie
3 uien
2 tenen knoflook
2 cm verse gember
1 groene peper
250 gr basmatirijst
0,5 l bouillon
mespunt kaneel
1 tl gemalen koriander
50 gr roomboter
100 gr pistaches
2 uien, in dunne plakken
500 gr verse spinazie
Voorbereiden (± 15 min.)
1. Week de rijst in een ruime kom koud water, minimaal 10 minuten, maximaal enkele uren. Was de spinazie heel grondig, desnoods twee keer, en verwijder de te dikke stelen. Slinger droog in de slacentrifuge.
2. Snijd twee uien grof, en één in dunne plakken. Plet de knoflook. Schil de gember en hak hem met de Spaanse peper met zaad en al zeer fijn.
Bereiden (± 40 min.)
1. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak er de grof gehakte ui in met 1 teen knoflook, de gember en de Spaanse peper, tot de ui glazig en zacht wordt. Voeg de uitgelekte rijst toe en bak 1 minuut mee, al omscheppend.
2. Doe er de bouillon en de kaneel, koriander en saffraan bij en breng aan de kook. Dek af met een deksel en laat heel zachtjes 10 minuten koken. Pel ondertussen de pistaches. Spoel gezouten pistaches snel af en droog ze met keukenpapier.
3. Draai het vuur uit, pak het deksel in een schone theedoek en dek daar de pan mee af. Laat 5 minuten staan. Smelt intussen de boter. Voeg dan de pistaches en de boter toe, meng en doe het deksel weer op de pan om de pilaf warm te houden.
4. Bak de ui in plakken op halfhoog vuur in de resterende olie tot hij zacht is. Zet het vuur hoog, voeg de spinazie toe (misschien moet dat in twee porties) en bak al omscheppend tot hij geslonken is; niet langer. Breng op smaak met zout. Maak een rand spinazie op een schaal en schep de rijst in het midden.