WEEKBLADEN

Piepend en krakend komen de bladen in het nieuwe jaar weer op gang. In nieuwsluwe tijden wordt het debat in de ethische hoek gezocht....

MIRJAM PRENGER

HP/DE TIJD

Onder de kop 'Terug naar braaf' verwondert columnist J.A.A. van Doorn zich over het voorzichtige 'fatsoensoffensief' dat de afgelopen weken in de media merkbaar werd. Er hangt iets in de lucht.

Als de onvrede bekwaam wordt geëxploiteerd, zal ze de mogelijkheid bieden tot het opperen van voorzichtige suggesties, gevolgd door stoutmoediger voorstellen en ten slotte wellicht tot beperkende maatregelen die doorgaans met de term 'censuur' worden aangeduid.

Voorts brengt HP/De Tijd prominent een interview met stand-up comedian Raoul Heertje, die echter niets wezenlijks te melden heeft. Of het moet de mededeling zijn dat hij een hekel heeft aan moppentappen.

Interessanter is de reportage over het leven na de FIOD-inval: hoe effectenhuis Leemhuis & Van Loon, het oude kantoor van Han Vermeulen, onder een nieuwe naam schoon schip probeert te maken. 'Tegenslag is een uitdaging om sterker terug te komen', orakelt de directeur. En inderdaad, business is booming. Alles is handel voor de beurs. Zelfs als de raketten op Irak vallen.

Hoeveel kruisraketten zijn er afgeschoten? Tweehonderd? Wie fabriceert die dingen? Ze zullen toch een keer nieuwe nodig hebben.

ELSEVIER

'Beleggen in Europa wordt een feest' en 'Opwindende obligaties': onder deze ronkende koppen buigt Elsevier zich over de nieuwe kansen voor beleggers in een door de euro verenigd Europa. De artikelen zijn voer voor liefhebbers. Maar één ding wordt duidelijk: hoe geavanceerder de methode van de beursanalist, hoe mystieker zijn taalgebruik.

Wij kijken naar een heleboel dingen. Dat moet ook wel. Anders zou mijn neefje het ook kunnen.

Elsevier bemoeit zich verder met het debat over de vergroving van het televisie-aanbod. Hoe voorkom je beeldbuisexcessen zonder censuur te plegen? Door álle zenders achter een decoder te plaatsen, zodat kijkers zelf bepalen welke omroepen zij binnenlaten.

Wie niet kiest voor SBS en Veronica houdt zulke bagger buiten de deur. En deze omroepn hoeven zich niet gediscrimineerd te voelen: iedereen zit immers achter de decoder.

VRIJ NEDERLAND

VN volgde een weekend lang een fietsendief, 'David', die steelt om aan drugs te komen. De meeste omstanders doen alsof ze niets zien als hij sloten doorknipt. 'Niet de burgerzin, maar de normvervaging is toegenomen', aldus David. Veel van zijn fietsen verkoopt hij aan 'fatsoenlijke mensen'.

Studenten zijn vaak heel denigrerend. Soms kunnen ze echt met elkaar in discussie gaan. Zo van: hé man, je gaat die teringjunk toch geen geeltje betalen! Ze schijten op je, maar kopen wel je fiets.

DE GROENE

'Ik word toch iedere keer weer licht misselijk wanneer ik het woord ''fatsoen'' hoor', schrijft columnist Opheffer in de Groene.

Als iemand over fatsoen begint, is het conservatisme, de behoudzucht, het generatieconflict niet ver weg. Wie over fatsoen begint, heeft zijn creativiteit achter zich gelaten.

Ook mede-columinst Sylvain Ephimenco is het fatsoensgolfje niet ontgaan. 'Ik weet dat Nederland een obsessionele relatie onderhoudt met concepten die over normen en waarden gaan', meldt hij. Toch merkwaardig.

Ik kan me al jaren niet aan de indruk onttrekken dat er op dit punt weinig aan Nederland mankeert. Het land is netjes, fatsoenlijk en af. (. . .) Op het gebied van fatsoen is alleen Zwitserland verder gekomen dan Nederland.

De Groene poogt voorts met een aantal artikelen Marx weer leven in te blazen, maar slaagt daar amper in. Op charmante wijze weet oud-hoofdredacteur Martin van Amerongen het belang van het Communistisch Manifest te debunken. Dat Marx daarin de revolutie voorspelde, ach.

Het is niet zozeer een prognose als wel een toevalstreffer, waarbij wij niet bovendien niet moeten vergeten dat al die loslopende revolutionairen van die tijd in hun blaadjes aan de lopende band de revolutie voorspelden

En buitengewoon treurig is de reportage uit Elend, gelegen in de voormalige DDR, waar de erfenis van het communisme zwaar op de schouders van de hotelhoudster drukt.

'Ik had zoveel zorgen vandaag', walmt de in alcohol gedrenkte eigenaresse ons toe, 'ik ben er niet aan toegekomen uw kamer te doen.'

HN-MAGAZINE

Voor HN, ten slotte, duurt het kerstreces tot volgende week. Heel verstandig.

Mirjam Prenger

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden