WEEKBLADEN

De Gay Games zijn homofoob en mannen houden niet van grote borsten. Deze week veel van deze misverstanden in de bladen....

ELSEVIER

De openheid over inkomens neemt toe, en dus brengt Elsevier een dossier over 'Wie verdient wat?'. Zo toucheert Dennis Bergkamp per week evenveel als zijn broer in een jaar (80 duizend gulden). En topambtenaren verdienen meer dan hun minister, terwijl tussen het wettelijk minimumloon en het hoogste jaarsalaris (dat van Shell-baas C. Herkströter) een gat van drie miljoen gulden gaapt.

Elsevier maakt zich verder vrolijk over de Nederlandse neiging om alles te meten: lengte, gewicht en zelfs de omvang van testikels. Dat geschiedt met behulp van de Prader-orchidometer, een snoer met eivorminge kralen van uiteenlopend formaat.

De gebruiksaanwijzing: 'De onderzoeker spant het scrotum, isoleert met de ene hand de testikel, neemt met de andere hand de orchidometer en zoekt op gevoel (dus zonder naar de orchidometer te kijken) het best passende model op.'

'We're talking serieuze meteropnemerij hier', joelt Elsevier.

HP/DE TIJD

Even olijk is HP/De Tijd, dat het coververhaal over de opmars van prominente boezems brengt onder de titel 'Twin Peaks'. Borstvergrotingen krikken het zelfvertrouwen van vrouwen flink op, maar van de mannen hoeft het allemaal niet. Siliconenborsten, aldus een redacteur, 'hebben de erotische uitstraling van plastic tieten op een carnavalsavond.' Ze bewegen niet mee, zoals echte borsten.

Een vrouw kan hoog of laag springen, bukken of liggen; siliconenborsten zullen altijd dezelfde kant op blijven wijzen, als een bochel die zich heeft vergist in de locatie.

Amusant, al was het maar omdat het veel zegt over wat in de politiek scoort, zijn de vernieuwingstips van HP/De Tijd voor het CDA. Tip 3: wees minder streng in de leer. 'Durf gerust een beetje hypocriet te zijn; zeker de katholieke kiezer zal dat waarderen.' En tip 7: wees modern. Maar wel op radicale wijze, en niet zo halfslachtig als bij het verkiezingscongres begin dit jaar.

Toen werden psalm en bijbeltekst gevolgd door een optreden van een rapgroep met halfblote meiden, die de ene 'motherfucker' na de andere uitschreeuwden. Zo jaag je zowel nieuwe als traditionele kiezers weg.

VRIJ NEDERLAND

VN brengt een prikkelend, zij het wat summier en slecht vertaald essay van Dubravka Ugresic over onze post-postmoderne cultuur. Steeds vaker merkt Ugresic dat zij door anderen niet begrepen wordt, omdat de culturele codes veranderd zijn. Onze huidige cultuur is er een van openbare belijdenis, met televisie in de hoofdrol.

De levende Oprah is de megametafoor van de manier waarop men tegenwoordig authenticiteit, spontaniteit en oprechtheid als een fetisj vereert. De dode Diana is de treurige megametafoor van de wereld die het joggen naar een moeilijk bereikbare betere toekomst moe is en heeft besloten troost te zoeken in datgene wat ieder van ons altijd nog rest: het privéleven.

Ook Larissa Pans, de scheidende voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, maakt zich in VN zorgen over de tijdgeest. Maar haar interpratie is een andere:

Het motto van deze tijd is: laten we rustig naast elkaar blijven leven en elkaar vooral niet lastig vallen. Dat leidt tot onverschilligheid die wordt verward met tolerantie.

DE GROENE

Waarom moeten zwarte buurten op last van de overheid per se gemengd worden? In het Groene-essay wordt de mythe van de gemengde wijken doorgeprikt.

Homogeen witte, rijke wijken zijn geen probleem. En ook homogeen arme witte wijken blijken bij nader inzien geen probleem. Sterker nog, de witte arbeiderswijken van weleer worden met terugwerkende kracht geherwaardeerd als paradijzen van sociale cohesie waar iedereen zo gezellig bij elkaar op de stoep zat en de koffie kwam. Het probleem zit 'm dus blijkbaar in arm en zwart.

HN-MAGAZINE

De Gay Games komen eraan, maar niet alle betrokkenen zijn daar gelukkig mee. Mede-initiatiefnemer Mattias Duyves klaagt dat de Amerikaanse organisatoren 'banger voor seks zijn dan de paus voor de pil'. De hyper-Amsterdamse homo-achtige travestie met een knipoog wordt geweerd, en over safe sex wordt niet gesproken. De Gay Games zijn een tikje homofoob geworden, aldus Duyves.

Een soort KNVB, die niet weet hoe je over seks moet praten en al helemaal niet over homoseksualiteit. Dat verwacht je toch niet van een sportevenement dat juist is ontstaan in de strijd tegen homofobie?

Mirjam Prenger

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden