WEEKBLADEN

Egelsgewijs worden Hollanders minder bekrompen: heel voorzichtig dus. Blijkt uit twee specials over geld in HP/De Tijd en Elsevier...

HP/DE TIJD

Na beurshype en -krachje, een rel over optieregelingen en een nog grotere over fraude op de Amsterdam Exchange, kon je er op wachten. En jawel, nog vóór het jaar óp is, vindt HP/De Tijd 'Het jaar van het geld' uit. Over wat er toe doet als men het breed laat hangen: een Chateau Pétrus, een Patek Philippe, een Jaguar, een Riva en Lobbs.

Dat kleine beleggers 'rijper' zijn geworden. Beslist ook hebberig van al dat geld, en soms sluipt er nog dwaasheid in.

Zegt optiespecialist Sem van Berkel, zo zachtjesaan een Bekende Nederlander aan het worden:

Toen de AEX-index de 1000 punten haalde, ging de lamp uit. Toen dachten ze even dat hij de 2000 zou halen. Neem het aandeel Philips. Ik zou niet weten wat Boonstra beter doet dan Timmer, want ook híj gooit er alleen maar mensen uit.

Evenmin van humor gespeend is een gesprek met columnist Pim Fortuyn, ontwerper Jan des Bouvrie en schrijver Geerten Meijsing. Babbelend over pecunia dus, hún geld (en auto's, pakken, huizen), en dat van ons. Fortuyn:

De schaamte is in Nederland helemaal niet voorbij. Die calvinistische ideologie () is helemaal niet weg. Die ligt op de bodem van de ziel en je hoeft maar dit te doen en ze komt tevoorschijn.

In de stoet van kamerleden die na de verkiezingen niet zullen terugkeren, deze week Marijn ('Ik ben in de fractie Directeur Eten & Drinken') de Koning. 't Zal wel aan haar luchthartige karakter hebben gelegen. Niet te weinig in beeld:

Ik ben bij het NOS-Journaal, NOVA, Kassa! en Paul de Leeuw geweest, dus daar kan het niet aan liggen.

Sterk verhaal ook met atletiektrainer Henk Kraaijenhof. Wil een wetenschappelijke verklaring voor 'een slechte dag'. Holt niet meer.

Ik heb er een godsgruwelijke hekel aan, zeg hou op. Topsport is sowieso ongezond

ELSEVIER

Meer geld in Elsevier: stevig gedocumenteerd omslagverhaal over de grootbanken in Nederland, ING Barings, ABN Amro en Rabo. Zuinige banken, zeggen 'bronnen in the city', provinciaals met die foute schoenen, maar op weg 'top' te worden. Degelijkheid loont, luidt de boodschap in gesprekken met de hoogste bazen.

Ook Godfried van der Lugt van ING, die bij al die verhalen over expansie en de speurtocht naar een tweede Europese thuismarkt nog nét zijn mond moest houden over het echte nieuws: de overname voor 9 miljard gulden van het Belgische Banque Brussel Lambert.

Ook: hoe Jaap de Hoop Scheffer 'op tournee' aan zijn bekendheid sleutelt, en zichzelf een 'kwebbelkous' noemt - daar kan de CDA-lijsttrekker nog veel plezier aan beleven.

HN-MAGAZINE

Hollandse koppen. 'Koning in Knollenland'. Over jacht, oerinstinct en Bambi-effect: goed voor de fauna of juist niet, op je cv of juist niet. HN vond er warempel een jagende Samen-op-weg-kerk-predikant bij:

De jacht wordt vaak uit naam van de schepping verketterd. Veel van mijn mede-christenen doen aan kretologie.

Vanuit het Europees Parlement laat Arie Oostlander zijn licht schijnen. Dat het CDA zich voor een zaak harder moet maken zodra de rest erom lacht. En dan vast veertig zetels gaat halen.

De PvdA gaat kapot door een gebrek aan zelfrespect. De VVD laat zich op sleeptouw nemen door een intellectuele nar, die door niemand meer serieus wordt genomen. VRIJ NEDERLAND

Zou het aan waarnemend hoofdredacteur Carel Peeters (voorheen slechts 'boeken') liggen dat VN zoveel aan cultuur doet? Van componist Matthus tot Fluxus-beweging, van schrijver Boelgakov tot essayist Berlin. Straatgeur komt van Rudie Kagie die rondliep tussen gesubsidieerd spuitende junks in Zwitserland. Experiment met gratis heroïne wordt nagevolgd in Nederland, maar is volgens critici ook dáár blijven steken in 'mooie woorden'.

En Oranjecoach Guus Hiddink. Voer voor dicht-bij-lezers: uit het weinige dat-ie zegt, kun je opmaken dat het met Richard Witschge niet meer goed zal komen.

Ik vraag niet om dankbaarheid van Richard Witschge. Dankbetuigingen komen niet voor in de voetbalwereld. Dat bedoel ik niet cynisch, het is gewoon zo.

DE GROENE

Vergeefse speurtocht naar de deep throat die de beursfraude verlinkte ('Er heerst angst en walging op de Amsterdamse beursvloer'). Ook rekent Joost Niemöller nog maar eens af met Jan ('Wie kent hem niet?') Foudraine, vanwege diens nieuwe comeback.

En praat Arie Kuiper, ex-hoofdredacteur van ex-weekblad De Tijd, over zijn biografie van schrijver Abel J. Herzberg. Kreeg vooral uit eigen, joodse kring kritiek. Kuiper:

Het werd hem ook kwalijk genomen dat hij voor de christenen met hun schuldcomplexen een soort erejood geworden was.

Henk Blanken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden