WEEKBLADEN

In bijna alle weekbladen wordt doorgedacht over Louis van Gaals gefoeter op de pers. VN's Rinus Ferdinandusse waarschuwt dat het straks zonder Van Gaal veel minder leuk wordt....

VRIJ NEDERLAND Pieter Hofstra is zakenman (tien bv's) en Tweede-Kamerlid. VVD dus. En ook voorzitter van de commissie die de Limburgse woningbouwkwestie onderzoekt. Hij geeft een inkijkje in Frits Bolkesteins functioneren:

Ik zeg weleens, onze fractieleider staat boven de fractie. Dat is misschien ook wel heel goed. Op partijcongressen is Frits moeilijk benaderbaar. Een eenvoudige VVD-er die denkt: ik ga eens even met Frits een borrel drinken, kan dat vergeten. De kans is niet groot. Zelf heb ik ook nog niet een halfuurtje met Frits gesproken. Tegen mij is hij altijd kort geweest. Frits houdt van korte adviezen. Als ik bij hem kom is alles meestal in drie minuten wel duidelijk. Natuurlijk zou ik wel eens langer met Bolkestein willen spreken, maar dan moet er wel een aanleiding voor zijn. Zelf gaf ik mijn bedrijf op dezelfde manier leiding. Misschien wel iets paniekeriger en chaotischer.

Anne van Schuppen is Nederlands beste marathonloopster en onderweg naar Atlanta. Ze is 'maf van lopen' en dol op wedstrijden, ondanks vele nadelen en een KNAU die haar niet voor vol lijkt aan te zien.

Rijk word je er niet van van, en je moet gigantisch investeren voordat je wat terugkrijgt. Moeiteloos lopen, op souplesse, is nu eenmaal geen vaardigheid die mensen van nature is gegeven. Als het nou nog gezond zou zijn. Maar daar geloof ik ook niet in. Niemand weet wat een marathon precies met je doet, niemand weet wat voor schade in de cellen wordt aangericht.

HP/DE TIJD Theo van Gogh praat na over zijn net-niet-vertrek bij Veronica Nieuwsradio. Maar bereidt hij de lezer nu verholen voor op zijn heengaan bij HP/De Tijd wegens hogerhandse ingreep in de columnistenvrijheid?

De hoofdredacteur van dit blad drukte me op het hart vooral over mijn eventuele vertrek bij de Hilversums vrije jongens niet 'zielig' te doen. Ik zou niet weten waarover, maar omdat 't verre van mij is een boven-ons-gestelde te mishagen en mijn respect voor autoriteiten nu eenmaal is aangeboren, zal ik elders verslag doen van mijn avonturen in de hilarische wereld van de Vrije Markt.

Ging het allemaal te snel met Ajacied Patrick Kluivert? Hoe onbekommerd kun je doelpunten blijven maken als er een rechtszaak tegen je dient? Zijn vriend Clarence Seedorf viel het kortelings op:

Ik zag dat hij geen vrij gemoed heeft. En zijn ogen glinsteren minder dan voorheen.

HN-MAGAZINE Interview met de huisarts Wilfried van Oijen die zijn levensverhaal te boek heeft gesteld met de ondertitel: Het levensverhaal van de huisarts uit de documentaire 'Dood op verzoek'. Hij vertelt over de reacties op uitzendingen in het buitenland:

De meest heftige reacties maakte ik in Engeland mee. Ten eerste was daar het initiatief van de Conservatieven in het Lagerhuis om uitzending te verbieden, wat niet is gelukt. Maar schrijnender waren de brieven. Onthutsend zijn de vele klachten over de arrogantie van veel Engelse artsen. Uit onderzoek blijkt dat eenderde van de verpleeghuispatiënten niet weet wat hen mankeert!

DE GROENE Bert van der Veer, ooit het programmatisch brein achter RTL 4, FRTL 5 en Veronica, voorspelt moeilijke tijden, ook voor de commerciëlen. Het omprogrammeren van RTL 5 naar een nieuwszender is 'plastische chirurgie zonder de uitkomst te weten'. Maar hij blijft lovend over de grote twee van Aalsmeer.

Feit is dat je in John de Mol en Joop van den Ende twee buitengewoon slim opererende giganten hebt, die precies weten in welke gaten ze moeten springen. In Amerika zouden er al lang dikke boeken over die twee zijn geschreven. Ze zijn ooit door het bestel, de politiek en RTL in elkaars armen gedreven en nu zijn ze een onoverwinnelijk duo aan het worden.

ELSEVIER Nogmaals Bolkestein, maar nu een heus essay van 's mans hand. De VVD-leider noemt het onverstandig dat het kabinet de macht van 'Brussel' wil versterken.

Dat de grote lidstaten hun buitenlands- en veiligheidsbeleid niet onbaatzuchtig zullen europeaniseren, maar de Europese Unie vooral willen inzetten ten dienste van hun eigen nationale belangen, blijkt onder meer uit hun wens de stemverhouding in de Raad van Ministers in hun voordeel te wijzigen. De Nederlandse regering heeft begrip voor deze wens getoond. Maar ook al zouden wij ervan uitgaan dat Nederland zich uiteindelijk bij een dergelijke wijziging heeft neer te leggen, dan nog getuigt het niet van een wijze onderhandelingstactiek bij voorbaat zo'n concessie weg te geven. In onderhandelingen is het beter 'voor wat hoort wat' te eisen.

Henk Strabbing

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden