WEEKBLADEN

Moet er een onderzoek naar het onderzoek naar het onderzoek komen? Of wordt het tijd voor een parlementaire enquête? Geen van de bladen kan deze week om Srebrenica heen....

MIRJAM PRENGER

HP/DE TIJD

Wat Saigon is voor de Amerikanen, dat is Srebrenica voor de Nederlanders: een kras op de volksziel.

Frank Westerman en Bart Rijs, auteurs van een boek over Srebrenica, tonen zich in HP/De Tijd verheugd. Eindelijk - want het 'afgestofte en als nieuw opgediste schandaal' is helemaal niet nieuw - realiseert de politiek zich dat er destijds iets onverkwikkelijks aan de hand was. Vandaar dat Frank de Grave deze kwestie tot de bodem moet uitzoeken.

Als hij doorzet, blijkt hoe rot Defensie ten tijde van de val van Srebrenica was en hoeveel moeite Defensie heeft gedaan dat achteraf te verbergen. Dan zal zijn departement de consequenties niet meer ontlopen.

Columnist J.A.A. van Doorn is veel milder ten opzichte van Defensie: 'Probeert niet elke organisatie de vuile was binnen te houden en eventuele nestbevuilers naar buiten te werken?' Voor Van Doorn ligt de schuld elders:

De hoofdfout lag in het politieke initiatief; de rest volgde daaruit. Als militairen in Srebrenica zich onverantwoordelijk hebben gedragen, verdienen ze het niet op het matje te worden geroepen door politici die zich eerder onverantwoordelijk gedroegen.

HN-MAGAZINE

De politiek krijgt eveneens de schuld van Bram Stemerdink, oud-minister van Defensie. In HN fulmineert hij tegen de minachting waarmee Den Haag de krijgsmacht bejegent. Geen wonder dat Defensie zich bij gemakzuchtige kritiek als een oester sluit.

De militairen weten dat zij - ondanks hun waarschuwingen - als de schuldigen worden gezien als het misgaat en dat de politiek de handen in onschuld wast.

DE GROENE

De Dutchbatters dreigen nu alsnog ten prooi te vallen aan een publiek volksgericht over hun vermeende feilen.(. . .) Of de beschreven wandaden van Dutchbat ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, telt niet eens mee. Waar het om gaat is de kracht van de veroordeling.

Ook de Groene blijkt verontwaardigd en neemt de Dutchbatters in bescherming. De beschuldigingen aan hun adres zijn ongepast - 'een typisch Hollandse exercitie in het verbloemen van de ware verantwoordelijkheden'. Als er iemand vervolgd zou moeten worden, is het oud-minister Voorhoeve.

De Groene besteedt verder aandacht aan het gebrek aan vrouwen in de top van de VNU Tijdschriftengroep. Het gros van de redacteuren en hoofdredacteuren is vrouw, maar aan de top zitten louter mannen. Zijn vrouwen niet hanig genoeg? Ze zijn bang om té feministisch over te komen, aldus het hoofd opleidingen.

Ik denk dat vrouwen toch denken: als ik goed ben, dan bewijst het zich wel. En dat is gelul. Mannen doen niet anders dan netwerken; vrouwen zouden het ook moeten doen.

ELSEVIER

Elsevier acht het een gepast moment om 50 Nederlandse 'vrouwen die de eeuw maakten' in het zonnetje te zetten. En dus volgt een allegaartje aan portretten, van Koningin Wilhelmina en Sylvia Tòth tot Sylvia Kristel en Jomanda. Vast goedbedoeld, maar zo'n overzicht heeft iets oubolligs. 'Ook zonder huishoudmachines waren ze er wel gekomen', meldt de inleiding. Tut, tut, die vrouwtjes toch.

Inzake Srebrenica vindt Elsevier het de hoogste tijd voor een parlementaire enquête. Want de afgekondigde onderzoeken zijn niet afdoende:

Voor het 'helen' van iets dat verdacht veel lijkt op een collectief trauma is meer nodig, een even collectief, zichtbaar zuiverend 'ritueel', waarmee betrokkenen gehoord worden, feiten geopenbaard, verantwoordelijkheden vastgelegd en lessen getrokken.

VRIJ NEDERLAND

Ook VN pleit, aan het eind van maar liefst drie artikelen vol met over elkaar heen buitelende feitjes en onbeantwoorde vragen, voor een parlementaire enquête over Srebrenica.

Verder nog de naweeën van de Gay Games: VN sprak met de geschorste directeur Marc Janssens die de zwarte piet in de richting van het bestuur, KPMG en de Amsterdamse gemeente probeert te schuiven, maar tegelijkertijd moet erkennen dat zijn begroting tal van gaatjes vertoonde.

Om een klein voorbeeld te noemen: de aankoop van vlaggen was wél begroot, maar niemand had bedacht dat die vlaggen ook moesten worden opgehangen en weggehaald.

En tot slot een tweede nawee in Terzijde:

Herrie van der List.

Mirjam Prenger

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden