WEEKBLADEN

VN en HP/De Tijd belichten de Zwitserse bankiers en het nazi-goud: HP heeft een voorpublicatie van Jean Zieglers boek, VN heeft een interview met de schrijver....

DE GROENE

Waarom dansen verslaggevers toch steeds naar de pijpen van de Rijksvoorlichtingsdienst?

Er is sprake van een almaar in hevigheid toenemend zelfregulerend zwijgvermogen van de pers als het om Oranje gaat.

Journalist Thomas Deichmann noemt de verontrustende beelden uit Bosnische 'concentratiekampen' nog steeds overtrokken. Nieuwszender ITN heeft een vertekend beeld gegeven van de situatie, is zijn oordeel. Hij ziet niet op tegen een proces, hij heeft alle bewijzen in handen.

Ik ben alleen benieuwd hoe ITN in de rechtszaal zal opereren en wat ze nog allemaal gaan verzinnen om de openbare discussie in Engeland te onderdrukken.

HN-MAGAZINE Een gesprek met Joop Spoor, dominee voor gevangen Nederlanders in het buitenland. De zoon van dichter Henri Bruning neemt het op voor zijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog heulde met de vijand. En een interview met historicus Hermann von der Dunk:

Hoe het verleden echt is geweest, zullen we nooit met zekerheid weten, er is geen absolute historische waarheid.

Aandacht voor het interessante proefschrift van Geertje Mak. Zij bestudeert 'mannelijke vrouwen' uit de negentiende eeuw.

Er waren vrouwen die als mannen door het leven gingen, zonder dat iemand het doorhad, zelfs hun bedpartners niet. Met bindwerktuig in je broek kon je in de Victoriaanse tijd een heel eind komen.

VRIJ NEDERLAND PvdA-politica Marjet van Zuijlen, voor wie politiek een tijdelijke roeping is, is niet wars van de commerciële omroep, blijkt ook weer eens uit dit gesprek.

Ik moet het toegeven: het zijn heel leuke jongens: Erik de Zwart, Jeroen Soer, Ton Lathouwers en Jerney Kaagman. Ik geloof dat ik geen geheim verklap als ik zeg dat ik Erik de Zwart swingender vind dan André van der Louw. Hij hoeft niet jaloers te zijn, hoor. Maar ik wil wel even kwijt dat ik respect heb voor die commerciële jongens: ze komen van de publieke omroep. Tegen de verdrukking in hebben ze fantastische bedrijven in de markt gezet.

Een interview van John F. Kennedy jr. met generaal Norman Schwarzkopf, over het Golf-syndroom, de rol van de pers in oorlogstijd en seksisme in het leger. Verder maakt Hitlers Bankiers de Zwitser Jean Ziegler weinig populair onder Zwitserse bankiers. Zijn boek is een aanklacht tegen het Zwitserse establishment: zij waren helers van het door de nazi's geconfisqueerde goud.

Voor een totale oorlog had Hitler meer wapens nodig. Om die te maken had hij meer grondstoffen en precisie-instrumenten nodig en dus meer goud om die te kopen. En de neutrale Zwitsers hebben Hitler daarbij een handje geholpen door het goud wit te wassen voor harde Zwitserse franken.

En Vrij Nederland roept traditiegetrouw zijn lezers op om zelf een nummer vol te schrijven. Opdracht: beschrijf in maximaal achthonderd woorden de rol van vriendschap en verraad in het leven.

ELSEVIER Een fraai interview van Hugo Camps met Ton Schuurmans, oud-Brandpunt-verslaggever en ex-hoofdredacteur van Het Nieuwsblad van het Noorden. De deze week tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemde Schuurmans staat voor zijn laatste deadline: kanker. Maar nog altijd denkt hij aan de krant.

Vorige zondag zat ik op het ereterras van FC Groningen. Er gebeurt iets in het veld. Ik denk: waar is onze fotograaf? Ik zag hem eerst niet en was alweer bijna woedend: verdomme, morgen hebben we niks in de krant. Hij was er toch. Toen ik zijn kop zag kreeg ik tranen in de ogen en wist ik het weer: Ton, je bent weg bij de krant, je bent over, je bent uit.

Het omslagartikel, over woonwensen en wooncarrière, bevat weinig verrassends: Amsterdam is en blijft stervensduur, in de Randstad blijft het woekeren met de ruimte en de huizenprijzen blijven stijgen.

Elsevier constateert verder dat tevredenheid over de euthanasiepraktijk misplaatst is: chronische scepsis is meer op zijn plaats. En: blank en zwart Amerika lopen over van enthousiasme voor het nieuwe golftalent 'African-American' Tiger Woods.

HP/DE TIJD In een weinig spectaculair nummer aandacht voor Hitlers roofgoud, Nederlandse joden op zoek naar hun verdwenen schatten, de Europese eenwording en de wrok van ex-kindsterretje Danny de Munk.

Mensen die de film All Stars hebben gezien, zeggen nu: Goh, ik wist niet dat je dat kon, dat je zo in elkaar zat. Ze zijn oprecht verbaasd dat ik wel kan acteren en geen over het paard getilde kapsoneslijer ben.

Ellen van den Boomgaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden