WEEKBLADEN

Als laatste van de Grote Vier kwam de VVD met het program. Alleen VN beziet het grondig, maar ook andere weekbladen zoeken de kleine verschillen....

HENK BLANKEN

HP/DE TIJD De Generale Bank scoort qua free publicity minder dan de AKO. Als zondag de literatuurprijs wordt uitgereikt waaraan de bank zijn naam verbonden heeft, hebben de opiniebladen zich niet uitgeput in beschouwingen over de shortlist. Toen de AKO-prijs nog AKO-prijs heette, was dat wel anders. Nu lijken de weekbladen de prijs - die om ondoorgrondelijke redenen aan status heeft ingeboet - vooral te negeren, met uitzondering van HP/De Tijd, dat criticus Jaap Goedegebuure nog maar eens laat brommen.

Goedegebuure klinkt blasé. Vroeger was alles beter. Hedentendage, klaagt hij, heerst 'hol geschetter'. Er is geen schrijver meer die nog iets te mélden heeft. We hebben

allerlei kekke, grappige, beschaafde, verfijnde, erudiete en onderlegde schrijvers en schrijvers () maar niemand van onder de dertig () die bereid is om deze tijd de maat te nemen en daarvan te getuigen in een provocerend geschrift

Ook komend weekeinde: het afscheid van Hans van Mierlo, 31 jaar na de oprichting van D66.

John Jansen van Galen, destijds ook werkzaam bij het Algemeen Handelsblad, verloor 'de zonnekoning' nooit uit het oog, en verhaalt van wat bijna een fascinatie moet heten voor de 'eeuwige jongeling' die in ieder geval 'de verpersoonlijking van de politiek' bewerkstelligde.

Omdat de VVD als laatste van de grote vier het program op de kiezers losliet, mag auteur Robin Linschoten ('eeuwig jong') uitleggen hoe klein de verschillen zijn. Het gaat om de zaak, zegt Linschoten, niet om personen. Alhoewel, eigenlijk gaat het voorál om personen:

Er zijn maar twee tycoons: Kok als succesvol premier en Bolkestein als succesvol fractievoorzitter van de VVD.

ELSEVIER In één adem schoffelt Linschoten D66-lijsttrekker Borst onder het maaiveld ('ze volgt Van Mierlo op, maar zijn opvolger is ze niet') - een treffend voorbeeld van wat in Elsevier wordt beschreven als 'de psychologie van de hond': 'ga de confrontatie met de sterkeren uit de weg en stort je op de zwakste'. Het gaat niet goed met Borst, schrijft Eric Vrijsen, en zelfs zozeer niet goed dat ze wellicht beter alsnog voor de eer kan bedanken.

Sterke omslagfoto: baby met zwart criminelenbalkje. Maar de teaser ('Biologisch onderzoek kan aantonen of uw kind een misdadige inslag heeft') staat zowat haaks op de portee van het gedegen omslagverhaal. Dat gaat over de nalatenschap van Buikhuisen, de psycholoog die twintig jaar geleden omstreden onderzoek deed naar de erfelijkheid van crimineel gedrag. Er bestaat, zeggen wetenschappers, een verband tussen genen en agressie. Maar daarmee valt niet veel te zeggen over 'een misdadige inslag'.

VRIJ NEDERLAND Binnenkort fuseert de Rotterdamse Straatkrant met de Limburgse en Utrechtse daklozenkrant. Hoofdredacteur John Bird (ruige kop, leren jack, koninklijk onderscheiden) van het Britse equivalent The Big Issue vindt de Nederlandse bladen te veel 'pity purchases', aflaten voor een schuldgevoel. Zijn weekblad (oplage 350 duizend) is trendy. Bird over dakloze wederverkopers.

We kunnen niet sentimenteel zijn. Er zitten dieven tussen, leugenaars, mensen met persoonlijkheidsstoornissen.

Ook: gesprek met de nazaten van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Net als de erven Koenigs proberen zij zo veel mogelijk terug te krijgen van de collectie die in de Tweede Wereldoorlog werd verkocht aan Göring en Hitler.

En het sprekerscircuit. Bekende Nederlanders die voor enige duizenden guldens een symposiumpje leiden. Witteman is duur, Van Dam duurder. Zegt een impressario:

Jan Timmer zou ik er graag bij hebben. Of René Diekstra, Robin de Vilder en Heer Olivier. Foute types natuurlijk, maar ze hebben wel een verhaal te vertellen. Of politiecommissaris Brinkman. Ook voor hem breekt nu de oogsttijd aan.

DE GROENE Bonte verzameling: reportage uit de Rotterdamse haven ('Ons werk wordt versjacherd'), bezoek van een afgezant van de Dalai Lama ('een megahappening'), de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen ('huisvrouw is een vak').

Ook krullenkroonprins Roger van Boxtel. Doet alsof er heus niks mis is met D66-gezicht Borst.

We kiezen geen partijleiders, ze wórden het.

HN-MAGAZINE Ook uit die hoek: Michel van Hulten, door Borst tot aftreden gedwongen voorzitter van de D66-programcommissie, legt uit waarom hij zich zo verzette tegen het streven naar 3 procent economische groei. Niet dat Van Hulten door Borst op het matje is geroepen. Hij was slechts vasthoudend:

Economische groei, dat klinkt goed, zeker aan de borreltafel.

Henk Blanken

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden