WEEKBLADEN

Chefs moeten d'r komen. Want zonder chefs dolen de jongere werknemers en daar krijgen ze het te druk-druk-druk van. En met chefs, ooit de risee, doen die jongeren weer wat de ouderen willen....

ELSEVIER

Je bent jong en je wilt wat te veel en daar word je hartstikke stressed van. Opgebrand en uitgedoofd, en moemoemoe. Erg is dat al zulk ongemak je niet meer analoog aan de tweede huwelijkscrisis hoeft te overkomen. Op de mavo gaan ze ook al ten onder aan 'werkdruk'.

Schrijft Elsevier dus. Omslagverhaal op zoek naar oorzaken. Soms zijn die cultureel bepaald ('Nederlanders zijn überhaupt makkelijker te stressen, zo niet per definitie gestreste wezens aan het worden'). Maar vaker lijkt de collectieve juveniele burnout gewoon van deze tijd te zijn. Al die jongeren hebben flexibel werk, en bakken e-mail die stante pede moet worden beantwoord. En ook al geen chefs meer.

Toch aardig dat Elsevier zestig pagina's verderop die chef nieuw leven inblaast. De middle-manager is terug. Lang de risee, want in de mangel tussen bazen en ondergeschikten, wordt thans zijn gevoel voor de werkvloer weer hevig gewaardeerd door organisatiedeskundigen die beseffen dat een directie zonder chefs ('sleutelfiguur bij elke organisatieverandering') niets in te brengen heeft. Dan moet-ie wel een coach zijn, 'baas' en 'vriend' tegelijk. En daar wordt-ie vast weer kei-overspannen van.

Ook: minister van Financiën Gerrit Zalm over belastinghervorming en beursfraude. Is 'een beetje benauwd' dat aan iedere effectenhandelaar straks een geurtje zal kleven.

Op de Dag van het Aandeel overwoog ik de grap te maken dat ik verrast was dat ik niet voor een lege zaal stond. Nou, dat is dan nog een leuke grap zogenaamd, maar toch...

HP/DE TIJD

Terwijl in België oproer ontstaat met stenen gooiende migranten, wil in de Bijlmer de opstand maar niet uitbreken. Waarom? Kwestie van beschaving, zeggen Nederlandse allochtonen. Turkse advocaat Erdogan Tuzkapan:

Het heeft allemaal met rancune te maken. Nederland heeft zijn koloniën nooit zo vreselijk mishandeld.

Opnieuw Arie Oostlander (CDA, Europarlement), vorige week al in HN. Vindt dat VVD-lijsttrekker Bolkestein geen minister van Buitenlandse Zaken moet worden, omdat die zulke 'bruuske' dingen zegt over de Duitsers. Nee, dan Oostlander over de Duitse rol in de EU:

Duitsland dat weer het centrum van Europa wordt: ik weet niet of de Duitsers daar op den duur tegen kunnen. Ze kunnen ook nog een andere kant op dan de democratische.

Ook, vanwege de andermaal op avonturen betrapte J.F. Kennedy, het itempje 'macht en seks'. Gedragen wij ons heus als dieren en wil het mannetje macht en het vrouwtje een machtige man? HP/De Tijd laat drie vrouwen spreken. Schrijfster Yvonne Kroonenberg is de gevatste. Een man

kan zo lelijk zijn als de nacht of zo oud zijn als Methusalem en zo'n klein lullig dingetje in je broek hebben: als je miljonair bent, dan intrigeert dat toch.

DE GROENE

Naast Kroonenberg zat ook Guikje Roethof. Die een weekblad verderop met Marijn de Koning (ook D66) optreedt in het feuilleton der gevelde kamerleden. Aan hen heeft het niet gelegen dat ze geschrapt zijn van de kandidatenlijst. Roethof ('D66 heeft geen ideologie, maar onze intuïtie is heel scherp') weerde ze toen haar bewindslieden Van Mierlo en Sorgdrager de kwestie-Bouterse over zich heen kregen. De Koning moet ook wat zeggen:

Ik heb ook een aantal zware debatten gehad, maar misschien zijn die je ontgaan.

En een onbedoeld hilarisch stuk over de Socialistische Partij (wiens voorman Jan Marijnissen als 'marxist' wordt gefileerd in HP/De Tijd) in Lelystad. Gaat 't niet goed mee. Grootste ledenmaker van de SP, Nirdosh Veen - op de foto helemaal een Van Kooten-typetje -, verwijt de partij 'salonsocialisme':

Wat een lamzakken.

VRIJ NEDERLAND

Indrukwekkend verhaal over Els Ingeborg Smits, de enige Nederlandse actrice die bij de Vlaamse theatergroep Blauwe Maandag Compagnie ging werken toen haar een rol werd aangeboden in Shakespeares Rozenoorlogen. Alle aarzelingen, alle ellende, en uiteindelijk het licht zien - een drama in zichzelf.

Ook een voorpublicatie van een boek (door oud-VN-redacteur Jannetje Koelewijn) over de laatste reddingspoging voor Fokker. Afloop bekend, details blijven boeien.

HN-MAGAZINE Pleidooi voor een actievere rol voor het staatshoofd in het tijdsgewricht van 'de autistische staat'. Hoogleraar Frank Ankersmit vindt dat de overheid te veel fouten maakt, en denkt hardop na over oorzaken:

We geloven dat wij als burgers het voor het zeggen hebben. In principe is dat waar, maar er valt wel wat op af te dingen. Het is eerder een mythe.

Henk Blanken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden