WEEKBLADEN

Qua omslagverhaal houdt VN het op 'Gedoogde woonwagens', HP/de Tijd op de naweeën van Sport 7. Elsevier wil van ons oude belastingstelsel af, De Groene fotografeert Ronald Giphart bloot (suggestie), en Hervormd Nederland belicht het fenomeen kindsoldaat....

VRIJ NEDERLAND

Karin Adelmund wil met het grootste plezier PvdA-voorzitter worden, als ze maar Tweede-Kamerlid mag blijven. Veel partijleden doen daar moeilijk over. Huidig duo-voorzitter Ruud Vreeman vindt dat de partij niet moet zeuren:

Vijf jaar geleden heeft het congres besloten het verbod op dubbelfuncties te schrappen. Dat is toen heel bewust gebeurd. Wat Karin nu wil, kán en mág dus. Het kan praktische problemen opleveren, maar het is een logische consequentie van wat het congres zelf heeft gewild. En met open ogen ook. Het vervelende is dat Karin Adelmund door al die discussies nu al wel een krasje heeft opgelopen.

Onder leiding van de eigengereide Joseph Luns leverde Nederland lange tijd wapens aan Israël, terwijl niemand dat mocht weten. Pas in 1977 kwam daar een eind aan.

Arie Haan, trainer van Feyenoord, zit boordevol zelfvertrouwen. Tegen de zin van Ajax-trainer Rinus Michels maakte hij indertijd de kweekschool af. Vandaar? Maar over de media is hij minder te spreken:

Als er wat fout gaat, zijn ze er als de kippen bij. Feyenoord is al jaren het pispaaltje van de media. Over ons mag alles gezegd worden, het wordt nooit gerectificeerd of tegengesproken.

HP/DE TIJD Hoe ziet de tv-chaos eruit na het verdwijnen van Sport 7? Het blad probeert de lezer/kijker wegwijs te maken temidden van publieke en commerciële omroepen, reclame, productiemaatschappijen, regionale televisie en wat al niet meer.

Op stap langs een aantal boeren met de vertrouwensman van de Dierenbescherming. Steeds vaker blijkt vee te worden verwaarloosd omdat de boeren het niet meer aankunnen, niet alleen financieel maar ook doordat ze gewoon op, in de war of overspannen zijn. De vertrouwensman:

Voor een boer is het een afgang om toe te geven dat hij het niet meer kan bolwerken. De meesten komen uit grote gezinnen, en degene die het bedrijf heeft overgenomen, weet dat de anderen voor hem hebben moeten inleveren. Erover praten doen ze niet, zelfs niet met hun eigen vrouw, en aankloppen bij een hulpverlenende instantie al helemaal niet. En ze hebben die boerentrots. Als een maatschappelijk werkster het erf op komt, zeggen de buren: hij is zeker gek geworden.

VVD-leider Frits Bolkestein wordt aan de tand gevoeld over Europa. Hij weet het zeker:

De EU zal nooit een federatie worden in de zin van de Verenigde Staten of Duitsland. Omdat er geen Europees volk is, geen Europese taal, geen Europees rechtsstelsel, geen Europese openbare mening. En ik acht het ook niet wenselijk dat Nederland in de toekomstige Europese Unie dezelfde positie inneemt als de deelstaat Beieren.

ELSEVIER René Eijkelkamp heeft als voetballer de echte top niet gehaald, dat weet hij zelf ook. Uiteindelijk wil de PSV-spits terug naar het oosten, naar Dalfsen, waar hij nog altijd bij iedereen langs de achterdeur kan binnenlopen. En zijn vader, bij wie hij vroeger werkte, is nu een maatje geworden:

Soms zitten we tot drie uur 's nachts een pilsje te drinken. Kan hij lekker kletsen over zijn werk. Bij mijn moeder kan hij dat niet meer kwijt, zij heeft het allemaal gehad. Hij gaat ook mee als we voor de Europa Cup in het buitenland spelen. Dan zie ik hem op de luchthaven staan met zijn doosje sigaren - intens gelukkig. Ja, dat kan me diep ontroeren. Het gevoel iets terug te kunnen doen is met geen goud te betalen.

HN-MAGAZINE Een schrijnend verhaal over de naar schatting tweehonderdduizend kindsoldaten in de wereld, de erfenis van dichter-historicus J.W. Schulte Nordholt en een somber stemmend gesprek met de in Rotterdam getogen jonge Marokkaanse schrijver Abdelkader Benali. Hij verzucht:

Marokkaanse jongeren worden niet met veel respect behandeld. Als je wat wilt zeggen, wordt er niet naar je geluisterd, dan is de reactie: o, daar heb je weer zo'n tweede generatie Marokkanen in een leren jack. Ze zien je niet als iemand met een dagelijks leven. Ik maak me er niet meer druk over.

DE GROENE Schrijver Joost Niemöller maakt schrijver-Nixer Ronald Giphart zeer grondig af ('Best wel goed kut. Of zo') en Martin van Amerongen dicht een recensie over Jan Marijnissens boek op de wijze van het roemruchte 'Op socialisten, sluit de rijen':

Dat is ons heilig ideaal,

geformuleerd in ronde taal,

namens Jan Pet en Jan Modaal.

Aan hen, o volk, de zegepraal!

Henk Strabbing

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.