WEEKBLADEN

Elsevier en HP/De Tijd voeren een gesprek met geprezen en verguisd strafpleiter Spong. Het Openbaar Ministerie beschouwt hem volgens Elsevier nog net niet als staatsvijand nummer één....

HP/DE TIJD

Honderd, vooral vrijpostige vragen aan strafpleiter Spong, die zijn integriteit boven alle twijfel verheven acht.

Je mag je als advocaat nooit openlijk distantiëren van je cliënt, in die zin ben je aan zijn leugen gebonden. Als de cliënt ook tijdens de rechtzitting in zijn leugen volhardt in het aangezicht van de rechter, dan brengt dat mee dat je er niet op mag wijzen dat er sprake is van een leugen.

En is hij nu hetero-, homo- of biseksueel?

Geen flauw idee. Biseksueel vind ik zo'n vreselijke term, dat doet me aan biogarde-yoghurt denken. Nee, ik geef er liever geen naam aan.

Verder een interview met de Vlaamse acteur Jan Decleir (vorige week nog in Elsevier), een artikel over hoe de slachting van drie miljoen varkens te voorkomen was geweest, en in een nieuwe serie Lage Landen wordt bericht uit stad en land. Deel 1 beschrijft de strijd die dijkbewoner Meerman elke zomer voert tegen de herrie van motorrijders. Een herkenbaar en humoristisch opgeschreven verhaal:

De een zijn vrijheid is de ander zijn gevangenis. Want sinds het aantal asfaltcowboys de afgelopen tien jaar verdrievoudigd is, wanen de bewoners van in het grote-rivierengebied zich bij mooi weer in een hel van herrie en stank. Zo'n vierhonderd motoren voorbij horen knetteren op een stralende zondag is usance geworden.

VRIJ NEDERLAND Een interview met Ben Blushi, de hoofdredacteur van de Albanese krant Koha Jonë die niet meer in de kiosk te krijgen is, een mooie serie foto's van Lord Snowdon en het wel en wee van voetbalclub Norgerhaven, het bajeselftal van de KNVB. Het team heeft het eeuwige thuisvoordeel van de gevangenisploeg, maar heeft ook een probleem.

We moeten altijd maar afwachten wie er komt en wie er weggaat. Gisteren nog is onze spits overgeplaatst naar Esserheem. In twee maanden tijd zijn we zes goeie voetballers kwijt geraakt.

ELSEVIER Het omslagartikel gaat over kroonprins Willem Alexander. Hij wordt volgende week dertig jaar. De meeste reserves jegens de toekomstige koning hebben niet te maken met gelaatsuitdrukking en postuur, meent Elsevier.

Wat vooral onzekerheid oproept, is dat het lot heeft bepaald dat hij man is. Hij zal louter daarom al minder gevoelens van aanhankelijkheid weten op te wekken dan zijn vrouwelijke voorgangers.

Verder interviews met strafpleiter Gerard Spong, een rebel in toga, met schrijver Arnon Grunberg en met kunstpaus Rudi Fuchs. En hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit en waar staat het?

Wat Beiroet vroeger was, is nu Londen: het politieke én frivole kruispunt van de Arabische wereld. Moslimgroeperingen uit de hele wereld houden er kantoor. Wie wil weten hoe de islamitische revolutie ervoor staat, moet in Beirut-sur-Thames zijn. Mohammed al-Masari publiceert er wekelijks een nieuwsbrief.

Over de arrestaties van dissidenten, roddels over het koninklijk huis en 'onthullingen door bronnen binnen de regering'. 'Het is een kwestie van tijd voordat we koning Fahd van Saudi-Arabië schaakmat zetten.'

HN-MAGAZINE Het wordt tijd dat de overheid eens met meer historisch inzicht gaat nadenken over de zin van betaalde arbeid, zo wordt bepleit in het artikel 'De terugkeer van de loonslaaf'. En in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Kattenbroek zit de kerk op zondagochtend stampvol. Pastor Hub Vossen verklaart het succes.

Negen jaar geleden, met laarzen ploeterend door de modder, belde hij bij alle nieuwe bewoners in de wijk aan, met een bloemetje namens de kerk. Dat welkomstgebaar werd op prijs gesteld.

DE GROENE Europol wordt toch de Europese FBI waar Helmut Kohl van droomt. In Brussel is men bezig de europolitie van nieuwe mandaten en bevoegdheden te voorzien. Verder een oninteressante discussie van vijf intellectuelen die nauwelijks naar soaps kijken over, jawel, de Nederlandse soaps. Emma Brunt, Don Duijns, Peter Eversteyn, Maarten Reesink en René Boomkens zitten een avondje met z'n allen voor de buis en dat levert uitspraken op als:

Soap is een antwoord op het postmodernisme: kijk, hier is alles nog waar, hier is alles nog te overzien.

Ellen van den Boomgaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden