WEEKBLADEN

VRIJ NEDERLAND..

Een prachtig vraaggesprek met Martin Ros met passende foto: de schrijver/uitgever ingebouwd tussen metershoge stapels boeken. 's Mans enorme leeshonger heeft in zekere zin een religieuze verklaring:

Mijn opdracht was het om zó ongelooflijk veel kennis te verzamelen dat dáár de Hemelpoort voor zou opengaan.

Iedere zaterdagmorgen weer is hij bij de TROS-radio te horen. Heerlijk! Fan-tas-tisch! Op zijn radiopraatjes wordt steevast gereageerd door vrouwen van rond de vijftig:

Nooit belt mij een 19-jarige Somalische of een 21-jarige Surinaamse, hongerig naar het boek dat ik zojuist heb besproken. Nooit. De wereld verandert nooit.

Hoeveel kost het om een ambtenaar weg te krijgen? Procureur-generaal mr Van Randwijck is niet de enige overheidsdienaar die met een riant bedrag werd weggestuurd. Gemeentesecretaris Van Haaren (55) van Oisterwijk legde zijn functie neer na ruzies met B en W en ambtenaren. De gemeente moet hem nu nog ongeveer een miljoen gulden betalen. Burgemeester Kortmann:

Het was voor de gemeente de goedkoopste oplossing.

De geheimzinnige CID-informant Sapman werd door het blad opgespoord:

Langendoen en Van Vondel, dat zijn kinderen die hebben geblunderd.

HN-MAGAZINE De campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn nog nooit zo vroeg begonnen als nu. In februari is de eerste voorverkiezing in New Hampshire. Is het echt zo slecht gesteld met de populariteit van Clinton? Barbara Handman, vice-president van de actiegroep People for the American Way:

Clinton is het slachtoffer van de verrechtsing in dit land. Van mensen die geen sociaal gevoel hebben.

De historicus Kikkert verwacht dat Irene's boek Dialoog met de natuur een bestseller wordt:

Juist onder de aanhangers van het koninklijk huis zijn de mensen met esotherische ideeën oververtegenwoordigd.

DE GROENE Veel verhalen over de moord op Rabin, waaronder een reportage vanuit de Arabische wijk Silwan in oost-Jeruzalem. Toen Ibrahim Soudany, een van de Palestijnse leiders uit deze wijk, vernam van de moord, wist hij zeker dat het vredesproces geen schijn van kans meer had:

Zo overtuigd was ik van het feit dat de moordenaar een van ons moest zijn geweest. Pas toen het tot mij doordrong dat de dader een Israelische jood was, kon ik weer ademhalen.

Een interview met minister Melkert van Sociale Zaken. Op de vraag welke Melkert-banen hij als nuttig voor de samenleving en bevredigend voor de werkloze ziet, zegt hij:

Kijk rond in dit land en vergelijk bijvoorbeeld onze straten met de straten van Parijs: er valt nog zoveel schoon te maken. Het is defaitistisch gepraat, die discussies of je straks geen mensen met bezems krijgt die niks te vegen hebben.

Paul Witteman heeft een boek geschreven over de psychiatrie. Een vervolg op zijn serie gesprekken met psychiaters voor de VARA-televisie. Met psycho-analyse heeft hij weinig op, veel meer gelooft Witteman in de biologische psychiatrie. Als patiënt heeft Witteman geen ervaring met psychiaters:

Het enige wat mij mankeert, is een melancholische aanleg, waardoor ik me bij mensen die lijden aan depressies heel veel kan voorstellen.

Anderzijds vindt hij zichzelf nu ook weer niet het toonbeeld van evenwichtigheid:

Een beetje psychiater kan zien dat ik de vleesgeworden onzekerheid ben.

Columnist Hans Righart neemt het op voor de roker:

Hij draagt dankzij de zware tabaksaccijns flink bij aan de overheidsinkomsten en spaart de samenleving dankzij een gemiddeld levensjarenverlies van dertien een hoop geld.

ELSEVIER Nieuwe trend: laat een schrijver, musicus of acteur thuis bij je optreden. De clavecinist Menno van Delft mag het graag doen. En dan na afloop van het huisconcert met de belangstellenden in debat gaan over de interpretatie van sonate K. 119 van Scarlatti:

Het is verbazingwekkend om te merken hoe intensief amateurs met muziek omgaan. Hoe veel ze ervan weten.

Amazone Anky van Grunsven, wereldkampioene dressuur, vindt dat het voor mannen moeilijker is om een hechte band te smeden met het paard dan voor vrouwen:

Het is raar, maar de meeste mannen die aan de dressuur zijn, zijn geen echte mannen. Allemaal homo's. In de springsport zie je dat niet.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden