WEEKBLADEN

Generaal en goeroe in de bladen. Elsevier en Vrij Nederland interviewden bevelhebber Couzy. Hervormd Nederland belicht de nieuwste Indiase wijsgeer, Mansukh Patel....

HARMEN BOCKMA

HN-MAGAZINE

Op een verhoging staat een kleine man in meditatie-houding. Het is muisstil in de rooms-katholieke Pelgrimskerk in Breda. Het moet lang geleden zijn dat dit gebouw zo vol zat.

Zijn verhaal is vergeven van wisdom en spiritual love, schrijft Hervormd Nederland over de nieuwste ontdekking op goeroegebied: Mansukh Pathel. Hij vindt dat we het lijden moeten accepteren als een geschenk. Maar er is ook lijden dat hij niet begrijpt. In die gevallen bidt hij of speelt hij op zijn fluit.

Mijn moeder zei altijd: als je er niet meer uitkomt, bespeel dan je fluit. Iedereen zou een bamboefluit met zich mee moeten dragen.

VRIJ NEDERLAND

Haar blik leek elke sterveling tot op de bodem van zijn ziel te doorgronden. Met haar stem, die moeiteloos een vloeiende overgang maakte van bezwerend gefluister naar de extatische hoogtepunten in haar betoog, leidde ze haar gehoor naar onbekende bronnen van het innerlijk bewustzijn.

Nog een goeroe, in Vrij Nederland. In het voorjaar van 1983 luisterden in een afgeladen aula van de Erasmus Universiteit de bezoekers ademloos naar dr Jean Houston voor een college in hogere wijsheid. Verslaggever Rudie Kagie had een interview met haar, maar schreef het niet op.

Wat Jean Houston te melden had, was domweg too far out om in een leesbaar verslag samen te vatten.

Journalist Bob Woodward onthulde vorige week dat Houston regelmatig Hillary Clinton bijstaat in de communicatie met overledenen als Eleanor Roosevelt en Mahatma Gandhi. Tijd om te onderzoeken hoe het met haar toenmalige Nederlandse bewonderaars staat. Oud-volgeling Henk Goudappel ziet een boeiende parallel tussen Houston en Greet Hofmans, de gebedsgenezeres van koningin Juliana.

In beide gevallen slaat de paniek toe als iemand tot het koninklijk of presidentieel paleis wordt toegelaten om het onderbewustzijn aan te spreken.

Een interview met generaal Couzy, die dertien affaires op zijn naam heeft maar nooit werd weggestuurd.

De Nordholt van de landmacht gaat met pensioen. De politici kunnen weer ademhalen.

ELSEVIER

Ook Elsevier kijkt terug, een jaar na 'Srebrenica'. Het was de waanzin ten top, zegt Couzy hier.

Er waren militaire analyses gemaakt. Als je de grenzen van die enclaves had willen bewaken, zouden er minimaal 34.000 militairen nodig zijn geweest. Dan zou je nog redelijk overzicht hebben op wat er gebeurde. Er kwamen er maar 7400.

HP/DE TIJD

Nog een goeroe, nu in HP/De Tijd. Jan Timmer predikte bij zijn aantreden als president van Philips in 1990 maar één boodschap: winst, winst en nog eens winst. Hoe staat het concern er na zes jaar voor, vraagt Marcel Metze, die eerder een boek schreef over het concern, zich af. Er is aanleiding voor twijfel. Met tachtigduizend man minder maakt het concern niet beduidend meer winst dan tien jaar geleden.

En er gaat weinig veranderen.

Met de benoeming van Boonstra heeft Philips in feite gekozen voor de voortzetting van de lijn-Timmer. Een financieel gezonde lijn - tot nu toe - maar tegelijkertijd ook een strategisch zwakke lijn, die een aantal structurele gebreken in het concern heeft laten voortbestaan en zelfs heeft vergroot. En juist op dat strategische terrein zullen zich waarschijnlijk al snel belangrijke problemen voordoen en zullen heldere keuzen worden gevraagd.

DE GROENE

Karaoke mag, nu ook in andere kringen dan die van RTL 4-kijkers. Baliemedewerkers gaven het goede slechte voorbeeld door zo vals mogelijk te zingen tijdens het Live Magazine.

Karaoken - zoals we het optreden in een karaoke-set voor het gemak maar even zullen noemen - is per definitie winnen. Voor de duur van de song sta je aan de top, zingende held in je eigen videoclip.

Alles wordt camp.

Harmen Bockma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden