WEEKBLADEN

VRIJ NEDERLAND Salomon (Schlomo) Perl, kind van orthodox joodse ouders, overleefde de oorlog door de rol van oer-Duitse jongen tot in extremis vol te houden....

De eertijdse metamorfose heeft hij nog niet van zich weten af te schudden. Soms is hij nog Josef oftewel Jupp. Salomon wil evenwel alleen nog maar Salomon zijn, hij wil Jupp kwijt. Maar als hij nu naar een film met marcherende nazi's kijkt roept dat haast vanzelf een gevoel van nostalgie op:

Dat is wat het leven met me gedaan heeft. De weg van mens tot onmens is heel kort. De terugweg duurt veel langer.

Ook interessant is het interview met dr Gillian Vogelsang, een specialiste in archeologische textiel. Zij onderzoekt wat er aan textiel is teruggevonden in het graf van Toetanchamon. Twee paar sokken bijvoorbeeld. Waarom had de farao sokken?

Niemand heeft ooit belangstelling gehad voor het textiel. Ze kan nu in alle rust de koninklijke garderobe onderzoeken:

Ik schrok me dood. Het was veel meer dan ik ooit had gedacht. Een goudmijn.

HP/DE TIJD Twee verslaggevers maakten 'een zoektocht naar de ziel van de provincie'. Om vast te stellen dat er in Dokkum, Kampen, Deurne en Aalten minder ellende voorkomt dan in Amsterdam. Dan krijg je dit soort zinnen:

Zo gaat het leven zijn gang in het andere Nederland: rustig, vriendelijk, eigengereid.

Peter Mayer, de grote man van het multinationale uitgeversconcern Penguin, wordt geïnterviewd. Het gaat er bij hem niet in dat al die nieuwe media een bedreiging vormen voor het boek:

Wat nou interactief? Als je een goed boek leest, dan ben je per definitie al behoorlijk interactief.

DE GROENE Weg met het cultuurpessimisme, vindt Frans Verleyen, hoofdredacteur van het Vlaamse opinieblad Knack. In vroeger jaren was het namelijk ook niet zo'n pretje:

Je mag de toename van mediakennis over het lijden in de wereld niet verwarren met een toename van dat lijden zelf.

In het lezenswaardige interview laat Verleyen weinig heel van premier Dehaene. Die heeft talenten maar kiest voor goedkoop populisme:

Hij laat zich maar al te graag als een vloekend, ongeduldig en luid schreeuwend politicus filmen.

Voorts een reportage uit Mostar. Voordat hij naar Mostar vertrok ontmoette hij Nederlandse mariniers in Split. Die zitten maar te zitten terwijl ze zo graag willen vechten. De mariniers hebben een hondje geadopteerd. Hij heet Joris:

Joris hier! Ga zitten! Pootje. Blaffen tegen de baas?

ELSEVIER Het wemelt de laatste jaren van de dyslectische kinderen, want domme kinderen bestaan niet meer. De pedagoog dr Hamers zegt dat slechts een klein deel van de gebrekkig lezende en slecht spellende kinderen werkelijk dyslectisch is. Hij denkt dat speelse didactiek (Vrije Scholen, Jenaplan) bijdraagt aan die 'dyslexie-mode':

Vaak zie je jaren later nog negatieve effecten van die speelse didactiek. Leren doet een beetje pijn: het gaat niet vanzelf.

Een mooi interview met de publicist Milo Anstadt, de ex-huisfilosoof van de VARA. Ach, waar zijn de grote leiders als Adenauer en De Gaulle gebleven, mijmert hij. Zitten wij met Pronk opgescheept:

De emotionele opwinding van die man vind ik walgelijk.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden