Weekbladen

Het zomert nog volop in de weekbladen, en de verslaggevers lijken niet bij hun bureau weg te branden. Martin van Amerongen in HP/De Tijd: 'Vanaf morgenochtend bestuur ik De Groene twee weken lang met anderhalve man en een paardenkop (..)' Zo bezien valt alles mee....

VRIJ NEDERLAND komt met een giftig verhaal over de wereld van de thuiszorg. Twee organisatieadviseurs dienen als klokkenluiders en stellen dat de thuiszorg kapot gaat aan fusies en geldverspillerij.

'Nogal wat directeuren nemen zichzelf veel te serieus. Ze spelen ondernemertje en noemen zich ook zo, denken dat ze Cor Boonstra van Philips zijn.'

Evert van Benthem snapt niet dat hij voor even wereldnieuws in Holland was. In VN zegt hij:

'Het is toch volkomen idioot dat je in het Achtuurjournaal komt als je naar Canada gaat emigreren! Alle tv-programma's hebben me uitgenodigd. Van talkshows tot Nova. Maar wat moet ik daar? Voor wie moet ik in Nova gaan zitten?'

In Weekboek Agressie korte stukjes over wegpiraten en ander ongerief in het verkeer. De vrachtwagenchauffeur die zelf 'klappen opliep' en geen gehoor vond bij de politie:

'Maar als ik die man van die Opel Corsa ooit tegenkom dan schuif ik hem onder mijn vrachtwagen.'

VN heeft nauwelijks meer om het lijf. Ook Nicole Kidman niet (Eyes Wide Shut - vanaf volgende week in de bios).

ELSEVIER

Ook Elsevier richt het vizier op de erotische thriller van Kubrick, maar kiest voor een portret van de regisseur.

De bulk van het blad gaat over poenerigheid. Nederland is, aldus de redactie, in de ban geraakt van geld en rijkdom. Alles draait om veel en nog meer verdienen.

'Nederland doet volop mee aan het grote geldspel. Het land danst rond de geldgod mammon', zegt Edward Groenland, hoofddocent economische psychologie aan de Katholieke Universiteit Brabant.

Het calvinisme voorbij.

Even snel, tussen neus en lippen door, vertellen hoeveel je huis momenteel wel niet waard is? Ach, wie doet dat niet geregeld.

'We' consumeren ons suf en wie het echt niet meer weet te besteden, zie het nieuwste speeltje van de upper class: het privé-zwembad. De 'chloorkwestie' (!) is opgelost, rest het 'vormprobleem'. Rechthoeken zijn 'uit', natuurlijke meertjes 'in'.

DE GROENE

De Groene knalt er in het licht van de honderdste sterfdag van Oscar Wilde een special tegenaan. Dat gebeurt zeker weer als er een nieuw memorabel moment is, en Van Amerongen aan de knoppen zit.

Journalistieker is het verhaal met de inmiddels 84-jarige weduwe Rost van Tonningen in de serie Het verhaal van de eeuw. Nog altijd fel in de verdediging, maar inmiddels treurend over haar bestaan:

'Mijn laatste levensjaren hier leef ik met de onderwereld. Een paar idioten die heel veel zuipen, mij nog zo'n beetje beschermen en mijn huis netjes houden.'

HP/DE TIJD

Voor HP/De Tijd is het seizoen wel begonnen, zij het vooral in de vorm. Het blad is opnieuw gestyleerd. 'Vier pagina's bondig beschreven actualiteit' biedt het blad sinds deze week.

Nieuws? De Groene zit niet te wachten op het miljoen van Henk Westbroek, als hij wint van Vrij Nederland; en Wim Kok weet eindelijk het verschil tussen muis en afstandsbediening: deze zomer volgde hij een computercursus.

Het blad gooit er een eigen BV Jong-special tegenaan. Hbo'ers en academici gaan een zonnige toekomst tegemoet: de salarissen stijgen en de werkweek wordt korter. Kies in het wetenschappelijk onderwijs voor tandheelkunde of geneeskunde en in het hbo voor informatica of het onderwijs en je bent spekkoper. Want:

'Geluk is voor de pinautomaat staan en niet meer bang zijn dat er geen geld uit zal komen.'

HERVORMD NEDERLAND

HN komt met deel II van de collegedictaten van de nieuwe Groningse bisschop Eijk. Kerkhistoricus Ton van Schaik zet zijn kruistocht voort. Dit keer gaat het over Eijks afkeer van gemengde huwelijken en over zijn antisemitische geloofsopvattingen. Van Schaik is niet van plan los te laten: voor volgende week kondigt hij nog meer foute Eijk aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden