WEEKBLADEN

Commentaar op 'het meisje Els': HP/De Tijd dicht de grande dame electorale kansen toe, Elsevier ziet D66 met de wat regenteske Borst gouvernementeler worden, en voor Vrij Nederland was Van Mierlo nog niet te oud....

Opwarmen voor de Eurotop. Elsevier vult twintig pagina's over een top die, rekent het weekblad voor, 'feitelijk weinig om het lijf heeft'.

Minder omslachtig somt De Groene elf argumenten op tegen het 'groots neo-liberaal project' Europa. De farce van de vrije binnengrenzen: zichtbare buitenlanders worden van al die controles nog zichtbaarder.

Dat is erg, maar erger is dat het blad zijn drie fietsenrekken kwijt is. Het kantoor van De Groene is gevestigd in 'de belegerde veste' tegenover De Nederlandsche Bank. Vanwege de Eurotop-beveiliging zijn uit 'het spergebied' de fietsenrekken verwijderd - een hilarische vaststelling die je bij Elsevier tevergeefs zult zoeken.

Wijze woorden van de Italiaanse architect Renzo Piano over newMetropolis, het wetenschapscentrum aan het IJ.

Helaas is het meest verkeerde aan elk nieuw gebouw dat het nieuw is.

En:

Je moet een visie op de wereld hebben, maar je moet ook niet zo aanmatigend en brutaal zijn dat je werkelijk denkt dat je de wereld verandert.

De honderd vrijpostige vragen, een uitzinnige methode die eerder effectief is gebleken, zijn aan Johan Stekelenburg niet besteed. De nieuwe burgemeester van Tilburg heeft zijn tafelmanieren van de sociale academie, betoont zich braaf en is geen moment uit het lood te duwen.

De vragen zijn prettig agressief, soms zeikerig ('Bent u eigenlijk echt zo integer?'). Als Stekelenburg bekent van Volvo en Peugeot te houden, en een Porsche maar 'overdreven' vindt: 'Een mooie jongen hoort toch in een dure auto te rijden?'

Welke vrouwen belangrijk zijn geweest?

Mijn moeder, mijn eerste vrouw, (. . .) en mijn tweede vrouw. (. . .) Daarnaast zijn er nog een heleboel andere vrouwen: van Ella Vogelaar tot allerlei vriendinnetjes van vroeger.

Een reportage over pillenslikkers, holisten en zielzoekende computerfreaks doet je verlangen naar een chill out-room. New Age is overal. Vluchten kan niet meer - dat gevoel. Na de beluste jaren moeten we aan de bewuste. Zegt een socioloog:

Het is een anarchistisch terrein waarop zelfbenoemde goeroes, charlatans én serieuze mensen opereren.

Reconstructie van een lijsttrekker. Hoe Van Mierlo behoedzaam zocht naar een opvolger, zijn 'jongens' Roger en Thom wel polste maar niet wilde beschadigen, en per tijgersluipgang bij Els uitkwam. Omdat een níeuw gezicht voor D66 niet per se een jóng gezicht betekent. VN lijkt wat moeite te hebben met Van Mierlo's vertrek:

Zou Van Mierlo er tussen nu en de verkiezingen nog spijt van krijgen dat hij zich in het voorjaar van 1997 door zijn partijgenoten liet aanpraten dat te oud was om de lijst aan te voeren?

En Terzijde:

Als man was minister Borst te oud geweest.

Floris Jan Bovelander, Olympisch kampioen hockey, deed strafcorners. Ook wel: 'hengsten op het doel'. Sinds hij een Duitse speler op het hoofd heeft geraakt, weet 'Flop' dat zijn ballen hard waren:

Ik liep rond met de gedachte: wat doe ik als ik er een doodsla? Stop ik dan met hockey?

Behalve het Europa-dossier een verhaal over het 'inburgeringsbeleid' dat per volgend jaar een wettelijk geregelde plicht met zich brengt. Vreemdelingen leren Nederlands en moeten weten waar Buitenpost ligt.

Jullie wonen in Friesland. Waar ligt Friesland in Nederland?

Interview met de directeur van Feyenoord, ex-advocate en 'bijna-nimf' Nicole Edelenbos. Rookt sigaren, drinkt whisky en kent haar plaats 'in de lugubere proletenschaduw van Arie Haan' (noteert Hugo Camps). Zit in 'de vakken', ook bij uitwedstrijden.

Vorig jaar PSV uit. We verliezen dramatisch met 7-2. Feyenoord scoorde eerst. Na dat doelpunt werd ik als een stukje gehakt tegen de hekken geplet. Je weet in zo'n wedstrijd niet wat je ziet. Hele wc's vliegen over het hek. Niet een bril, hele wc's.

Zo vlak voor de Eurotop bekommert Hervormd Nederland zich om de Europese minderheden. Dat leidt tot een reportage over de mislukte integratie van zigeuners die geen zigeneurs willen heten. Boosheid en verbittering. Wordt er voor het eerst een conferentie over de Roma gehouden, gebeurt dat weer zonder de Roma.

Henk Blanken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden