WEEKBLADEN

Als het beeld het woord al dreigt te overwinnen, doen de dubbeldikke kerstweekbladen een geduchte poging dat proces te vertragen....

VICTOR LEBESQUE

DE GROENE

Een - mooi - themanummer over het dier in Nederland, dat of 'is vastgebonden aan de melkrobot' of 'van een zendertje voorzien is losgelaten op het wilde leven in de Biesbosch'.

Als we de veehouderij onder de bevolking zouden verdelen, zou ieder huishouden dertig dieren op het balkon of in de achtertuin moeten houden: kippen, een halve koe en twee varkens. Waarom moslims geen hond in bed tolereren en waarom beestengek Charlotte Mutsaers de gave van het woord graag cadeau zou doen voor een buik met hondenhaar.

Waarschuwing: potvissen op de wal voorspellen rampspoed.

HN-MAGAZINE

Themanummer over de magie van het woord: het gezongen, gesproken, geschreven en gehoorde woord. Van het evangelie van Johannes tot de mannentaal van Marcel van Dam en het kwetsende woord in de reclame.

VRIJ NEDERLAND

Een follow up over de Liro-affaire: het Gemeentearchief in Amsterdam heelde prenten en schilderijen, die waarschijnlijk nooit aan de rechtmatige eigenaren of erfgenamen zijn teruggegeven.

Interviews met Cor Boonstra (Philips), Henny Vrienten (muzikant), Derk Sauer (miljonair te Moskou), Kees Prins (Jiskefet), Dennis Bergkamp (voormalig onbegrepen genie), Rudi Fuchs (cultuurpessimist in tien gedaanten), de broertjes De Levita (telgen uit een beroemde televisiefamilie; nog héél goed terechtgekomen), Aafje Heynis (alt, zangpedagoge) en Maria Heiden (boekverkoopster, literatuurambassadrice, recensente en schrijfster).

Een kijkje in het klasje van Bolkestein. Het VVD-orakel beschikt over een leger souffleurs, sparringpartners, tekstschrijvers en media-adviseurs, onder wie zijn vrouw Femke Boersma, voormalig actrice, die hem minder houterig gedrag bij toespraken probeert bij te brengen. Slechts ongeveer eenderde van zijn spraakmakende discussiebijdragen schrijft hij zelf.

Maar hij redigeert alle teksten en doet dat tot achter de komma.

Een selectie uit de meer dan vijfduizend stuks post die Den Uyl ontving in de laatste weken voor zijn overlijden op 24 december 1987. De meeste brieven kwamen van gewone mensen, die hem 'mijn vader in de schaduw', 'vader voor ons volk' en 'een monument' noemden.

ELSEVIER

Nederland beleeft een Gouden Decennium en we geven hem van jetje. Hedonisme viert hoogtij.

Nederland is, een minderheid daargelaten, anno 1997 relatief schatstinkendrijk. Er zijn signalen die erop duiden dat de Nederlander als het gaat om het najagen van materieel geluk, de grootste gêne voorbij is.

De roerganger van deze welvarende natie, Wim Kok, laat weten dat hij het voor gezien zal houden als hij niet weer premier kan worden. Hij voelt er niets voor als 'gewoon' minister te dienen onder bijvoorbeeld Bolkestein.

Acht interviews: behalve met Kok, met Michel Montignac (voormalig dikkerd), Gilles de Bilde (gevluchte voetballer), Leo van Wijk (KLM-baas), Anna Enquist (schrijfster), Antonie Kamerling (sekssymbool van feminien Nederland), James Kennedy (Amerikaans historicus), en Arthur Docters van Leeuwen (voorzitter van de procureurs-generaal).

Veertien pagina's over de babykamer, van mini-paleisjes tot kamertjes vol bijeengescharrelde krijgertjes.

HP/DE TIJD

Portret van een fijn team: het kabinet-Kok. Op de dag dat ze samen vergaderen, gaan ze voor dag en dauw fitnessen, hoewel niet samen: de dames bij Rijkswaterstaat, de heren bij Economische Zaken. Voorhoeve doet dat in antraciet grijs trainingspak, Pronk in een blauw-oranje pitbullsmoking. Ze stralen allemaal feel good uit. Ritzen:

We zijn allemaal kwajongens die springend door Den Haag lopen. Pas op met blikjes op straat, anders gaan we nog voetballen ook!

HP/De Tijd scoort het hoogst in de categorie lul-maar-raak-verhalen en artikelen van auteurs die aan de gave van over-observatie lijden.

Van Hanegem krijgt een plastic bekertje met koffie aangereikt. Hij legt zijn sigaret in de glazen asbak, trekt het lipje van het kuipje room, pakt twee klontjes suiker en begint in kleine cirkeltjes te roeren. Af en toe onderbreekt hij die bezigheid om een trek van zijn sigaret te nemen of wat stofjes van de mouwen van zijn jas te plukken.

Victor Lebesque

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden