WEEKBLADEN

De meeste weekbladen sputteren na over Fokker (VN: onderhandelaar Maljers, HN: het alternatief, Elsevier: de bewindvoerders) en schouwen vooruit naar Van Traa's rapport (HP/De Tijd: guerrilla tegen Winnie Sorgdrager, Elsevier: 'Koning Arthur' Docters van Leeuwen)....

HENK STRABBING

HP/DE TIJD Een hilarisch tweegesprek tussen Jomanda (van Tiel) en Emile Ratelband (van 3-0). Zij: 'Ik ben geestelijk rijk.' Hij: 'Ik ben hartstikke rijk' en veel meer van dat slag aforismen. Jomanda rijdt in een tien jaar oude BMW, want de kosten voor De Hal zijn groot, Emile chauffeert een Bentley van een half miljoen. Jomanda acht dat overdreven. Maar Emile riposteert:

Het kan mij geen donder schelen wat jij vindt, want het zijn mijn centen. En als Onze Lieve Heer meent dat ik tien auto's verdien, dan heb ik er straks tien voor mijn huis staan. En als ik ze niet verdien, dan pakt hij ze weer af.

Winnie Sorgdrager heeft een probleem (onder andere). Dat is de erfenis van haar voorgangers, de hard-liners Van Agt, Korthals Altes en de moralist Hirsch Ballin. Die vonden dat de mens van nature slecht is en dat de overheid daar repressief tegen moest optreden. Bovengenoemde Korthals Altes geeft toe, zij het niet rechtstreeks over zichzelf:

Ministers plukken in de eerste twee jaar van hun bewind de vruchten van hun voorganger. In het geval van Sorgdrager zijn dat wrange vruchten.

VRIJ NEDERLAND Een groot, indringend artikel over het werk van het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk. Jaarlijks behandelt het dertienduizend 'zaken'. Directeur en patholoog-anatoom Voorman zegt dat veel doden hem nog jaren vergezellen:

Ik heb ooit een jongetje van zeven onderzocht dat bewusteloos op straat was aangetroffen, en vlak daarna zonder aanwijsbare oorzaak overleed. Vervolgens doe je sectie en vind je hele-maal níets. Zoiets neem je mee naar huis, dat blijft maar door je hoofd malen. Het blijft spoken: d'r ligt een kind. . . dat gaat zomaar dood. Hoe kàn dat nou?

Terzijde over de door collega's wat ongemakkelijk/jaloers (doorstrepen wat niet verlangd wordt) ervaren functiehopping van Ben Knapen:

Heeft de hoofdredacteur van NRC Handelsblad zijn overstap naar Philips aan de redactie uitgelegd of heeft hij ze even voorgelicht?

HN-MAGAZINE Wat zal er overblijven van het CDA? Na Brinkman lijkt de rol van de christen-liberalen uitgespeeld. En de christelijk-sociale stroming, heeft die nog toekomst? Maar tussendoor vraagt de interviewer ex-minister van Justitie Hirsch Ballin even naar het verschil in beleid met zijn opvolgster:

Ik heb de indruk dat de verschillen in twee richtingen in het karikaturale zijn overdreven. Er is een karikatuur gemaakt van haar opvattingen tegenover die van de mijne, bijvoorbeeld over de drugs die zij wel zou willen legaliseren. Ik heb er weinig behoefte aan om dat in schrille tegenstellingen neer te zetten.

ELSEVIER Het omslagartikel onderzoekt Het Kwaad In Ons, oftewel de 'biologie van moord en doodslag'. Temidden van reeksen voorbeelden, geleerden, citaten en conclusies, essayeert auteur Simon Rozendaal:

Dat vrouwen instinctmatig op gewelddadige mannetjes vallen, is logisch. In het dierenrijk is voor een vrouwtje een sterk mannetje om twee redenen een aantrekkelijke seksuele partner: in de eerste plaats omdat haar kinderen dan een grotere kans hebben gezond te zijn en in de tweede plaats kan het mannetje haar en de kinderen beschermen.

DE GROENE Vrachtvervoer. De wereld van de zogenaamde plof-bv's. Van de tienduizend transportbedrijven in Nederland deugt slechts 10 procent. Rijtijdenwet en cao worden met voeten getreden. Als fiscus, GAK en ex-chauffeur achter een transportbaas aangaan, dan verklaart hij zich, plof, failliet. Gemiddeld blijft dan zo'n zes ton aan schulden onbetaald. Een woordvoerder van de werkgevers in deze branche:

Wij hebben gekozen voor zo min mogelijk regels en geen minimumprijzen. Daarom aanvaarden wij dat er mensen zijn die zich niet aan de regels houden. Dat zijn er trouwens erg weinig.'

Hoofdredacteur Martin van Amerongen portretteert H.J.A. Hofland die de Gouden Ganzeveer krijgt. Hofland is een levend monument in de vaderlandse journalistiek. Hij had ook het geweten van diezelfde journalistiek kunnen zijn, maar zijn nek uitsteken, dat deed hij niet graag. De prijswinnaar:

Nou nou, ik kan er wat van.

Maar dat moet onomwonden worden toegegeven.

Henk Strabbing

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden