WEEKBLADEN

VRIJ NEDERLAND In Nederland zijn ze er bijna nog niet, maar de Angelsaksische boekenwereld is nauwelijks voor te stellen zonder: de literair agent....

'Ze hebben geen notie van de invloed en betrokkenheid die ze in het uitgeefproces kúnnen hebben. Daarvoor hebben ze agenten nodig. Die buigen zich over de goede voorwaarden in het contract, over de omslagen en over de manier waarop geadverteerd gaat worden.'

Een Amerikaanse schrijfster, een beetje dronken, tegen haar agente:

'Ze zeggen dat je een kreng bent, maar dat kan me niet schelen, want je bent mijn kreng.'

Dood hout kappen, saneren, die ideeën waren afkomstig van de kapitalistisch georiënteerde Britten van Reed International, dachten ze bij de Dagbladunie in Rotterdam. Maar in het in de uitverkoop doen van NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad ziet VN de hand van prof. dr Pierre Vinken, voormalig president-directeur van Elsevier.

Hij begon met de 'heroriëntatie' die door zijn opvolgers wordt voltooid. Vinken vond: een bedrijf moet strategisch handelen, nooit intuïtief. Een manager moet zich laten leiden door rationele argumenten, niet door sentimentele. Het enige criterium dat telt is de koers van het aandeel.

Rob Scholte geeft weer les aan kunststudenten in Kassel, en is nu naar Japan vertrokken om daar een gigantisch project te voltooien in het Huis ten Bosch-resort, een oud-Hollands themapark. Hij wil weer gewoon in Amsterdam kunnen rondlopen. Veilig.

'Dat is mij ontnomen en dat wil ik terug. Zolang zal ik blijven knokken. Je kan het recht noemen of allerlei namen geven. Ik vind gewoon dat de daders gepakt moeten worden.'

HN-MAGAZINE Een dubbeldik Indonesiënummer, met Poncke Princen, een pleidooi voor eerherstel voor Sukarno en Wil van Kempen, een van de zesduizend Indonesië-weigeraars. Wat hem nu nog kwaad maakt, is dat hij zijn straf moest uitzitten tussen de NSB'ers en SS'ers.

'Zij hadden de goede baantjes, zij aten van borden terwijl wij uit pannetjes aten en zij kregen amnestie.'

Ook Indië-veteranen komen aan het woord. Een van hen, Maarten Schaafsma:

'Als er zoveel kameraden sneuvelen, moet je dan met je staart tussen je benen afdruipen?'

Over zijn berouw:

'Ik heb geprobeerd mijn fouten goed te maken, bijvoorbeeld door actief te zijn in de vredesbeweging. Ik ben overtuigd pacifist geworden.'

ELSEVIER Baanloze groei? De werkloosheid mag dan amper dalen, in sommige sectoren bloeit de werkgelegenheid volop.

En het worden niet eens flexbanen. Vaste voltijdbanen zijn verreweg in de meerderheid.

Regilio Tuur verdedigt in september in Arnhem zijn wereldtitel. Voor hem het hoogtepunt in zijn boxcarrière, Nederland mag hem wel eens een beetje dankbaar zijn, want zelfs CBS komt er voor over.

'Weet je wel wat dat betekent? CBS is nooit eerder in Nederland geweest om wat dan ook te filmen. Amerika's grootste televisiestation dat zich verplaatst voor Tuur, zeg nou zelf. Dat vind ik het grootste eerbetoon in mijn hele carrière.'

En wie dacht nog dat kamperen synoniem was voor afzien? Zijden lakenzakken gaan tegenwoordig mee de tent in. En outback ovens die op de brander passen gaan mee.

Culi-freaks toveren in een ommezien een heuse appeltaart uit eigen oven.

DE GROENE Een intrigerend - en ook al dubbeldik - nummer over leugens en listen. Op de cover poseert Rosita Steenbeek voor 'Haar nachten met Z.H. de paus'. Binnenin Karadzic - de grootste leugenaar van de wereld -, Gerrit van der Valk, Frank Govers en de kroonprinses van de society-journalistiek die niet meer van roddels houdt. En er is meer: de Britse tabloids, de halve waarheden in het bedrijfsleven, en justitie wil wel eens een onderzoek naar de leugendetector in het Nederlandse strafrechtsysteem. En dan interviewt Theo van Gogh natúúrlijk Hugo Brandt Corstius. Dat gaat dan van:

De columnistenoorlog tussen Theo van Gogh en Hugo Brandt Corstius lijkt te zijn bijgelegd.

Tot en met:

Meneer Brandt Corstius, bedankt voor dit gesprek.

En daarbij hoort dan natuurlijk een gemonteerde foto.

HP/DE TIJD HP/De Tijd was vorige week dubbeldik en verschijnt deze week niet.

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden