WEEKBLADEN

Geeft de Essaïdi Aids Onderzoek Kliniek valse hoop aan aidspatiënten of worden daar in Eindhoven bemoedigende resultaten geboekt? In deze kliniek wordt gepoogd langs atomaire weg (patiënten worden in cabines blootgesteld aan aqua tilis, 'heilzame, vloeibare zuurstof') seropositiviteit naar seronegativiteit om te buigen....

VRIJ NEDERLAND

Ik heb nooit geclaimd dat ik aids genees. Het gaat om mijn theorie.

Het kost een flinke smak, behandeling bij Essaïdi. De critici liggen op de loer. Tanne de Goei van de HIV-vereniging Nederland:

Hij presenteert zijn therapie als een wetenschappelijk onderzoek. Waarom wordt van de deelnemers dan een financiële bijdrage gevraagd?

Ach ja, critici, zucht Jaap van Zweeden. Altijd dat gekanker op zijn vibrato en dat gezeur over zijn liefde voor mooie auto's. Een heerlijk verhaal: met Van Zweeden op stap naar het Mozarteum Orchester Salzburg. Hij begint aan een nieuwe carrière als dirigent. 'Zijn' Mozart ligt in Salzburg nogal gevoelig. Hij geeft 'meer attaque' maar in Salzburg houden ze 'van die ouderwets mollige Mozart-klank'.

Hij blijft natuurlijk nog wel gewoon viool spelen. Raakt nog regelmatig in opperste vervoering. De Negende van Mahler, met Bernstein. Wat een ervaring! De weg naar de hemel!

Ik bestond niet meer! Alle kleuren van de regenboog.

Ook mooi: hoe schaker Anand, de nieuwe uitdager van wereldkampioen Kasparov, vertelt over zijn tweekamp met Kamsky:

Als hij met zijn hoofd zat te schudden, keek ik meestal eerst of hij niet een of andere val had geplaatst.

ELSEVIER

We worden steeds banger voor de boze buitenwereld. De helft van de bevolking doet 's avonds niet meer open als er wordt aangebeld. En eenderde van de bevolking is bang voor bepaalde gebieden in de directe woonomgeving.

Dus: dubbele sloten, alarminstallaties, 's avonds alleen per auto er op uit. Komt die angst alleen voort uit de toename van criminaliteit? Welnee, zegt de Utrechtse criminoloog De Haan:

Gevoelens van onveiligheid hangen samen met dieperliggende gevoelens als angst voor armoede, ziekte, vereenzaming, kortom, zaken die niet gerelateerd zijn aan de kans om slachtoffer te worden van een misdaad.

Interview met wielrenner Abdoesjaparov (ook in VN). In VN blinkt de sprinter uit in zuinige woordkeus, in Elsevier ratelt hij er vrolijk op los. Toen Abdoe zijn zoveelste etappe in de Tour de France won zei Tourbaas-Leblanc dat hij eens wat meer moet lachen als hij op het podium staat:

Hoe kan ik tussen die bloemenmeisjes staan te stralen van geluk als mijn moeder mij niet kan zien?

HP/DE TIJD

Waar de Kamer zich weer opwond over Bolkestein toog het blad naar de Haagse Transvaalbuurt. Van de 18 duizend inwoners is de helft allochtoon, dus daar valt wel wat te spreiden.

Wethouder Van Kampen (minderhedenbeleid) ergert zich aan de Kamerleden. Hebben ze het weer over inburgeringscontracten maar het probleem is dat veel mannen niet aan die cursus kunnen deelnemen omdat ze moeten werken:

Op een gegeven moment zijn in het Westland de tomaten rijp en snelt iedereen daarheen. Dan kun je zeggen: het is een schande dat die mensen het traject niet afmaken, maar volgens sommigen is het ook een schande als ze hun hand ophouden bij de Sociale Dienst.

Hoe onmetelijk is de plotse populariteit van schrijver Ronald Giphart. Mee op tournee, van voorleesavond op middelbare school tot handtekeningensessie. Wat vindt Giphart ervan als scholieren hem verwijten dat hij alleen over sex schrijft?

Dan zeg ik: Ah jongens, niet zo stoer. Jullie hebben de hele dag de mond vol van seks maar wat doen jullie nou eigenlijk? Stoeprandje met je lul?'

DE GROENE

Veel aandacht voor de 'tv-oorlog' tussen Hilversum en Aalsmeer. Een aantal tv-critici, schrijvers en politici krijgt de vraag voorgelegd wie ze liever zien. Karel van der Graaf of Jan Lenferink? Linda de Mol of Sonja Barend? Paul Rosenmöller:

Geef mij maar Linda de Mol want Sonja Barend geeft haar gasten slechts een bijrol.

Koos Postema weet zeker dat het publieke bestel overleeft. Als er maar kwaliteit en 'ouderwetse degelijkheid' wordt gebracht:

De mensen krijgen schoon genoeg van al dat zinloze exhibitionisme op tv.

Tv-omroepen betalen zich blauw aan de uitzendrechten op voetbal. De KNVB heeft ontdekt dat een krant ook beter verkoopt dank zij voetbal. Moeten de kranten straks ook betalen voor voetbalverslagen? KNVB-voorlichter Stolk:

Binnen de FIFA en de UEFA wordt hier al druk over nagedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.