WEEKBLADEN

Het enige onderwerp dat in werkelijk alle weekbladen terugkeert: Willem-Alexander. Wat moeten we met hem? Het onderwerp lijkt nog lang niet uitgeput....

VRIJ NEDERLAND

Kok is uitgegroeid tot de meest nationale minister-president die Nederland sinds tijden heeft gekend, meent VN-redacteur Max van Weezel. Want op oudejaarsavond zegt hij op de televisie dat de kleuren rood, wit en blauw hem meer doen dan de kleur rood alleen. Bij de Olympische Spelen verschijnt hij in oranje T-shirt op de tribune. Prof. René Diekstra - bekend van de televisie - schreef over uit een boekje van een Amerikaanse vakgenoot (zie ook elders in de Volkskrant) en de Israëlische historicus Mordechai Bar-on heeft niet veel goede woorden over voor zijn nieuwe premier:

Bibi leidt de hele wereld om de tuin. Hij wil de nederzettingen uitbreiden, daarom zegt hij aldoor dat er over uitbreidingen niets op papier staat. Ook als hij beweert dat er geen nieuwe nederzettingen komen, dan is dat een farce. Er zijn al zoveel heel kleine nederzettingen - stel dat er zestig huizen staan en het worden er drieduizend, dan komt dat toch op hetzelfde neer als een 'nieuwe' nederzetting. Er is bovendien een natuurlijke groei, die is tijdens de vorige regering ook doorgegaan.

HP/DE TIJD

In Groot-Brittannië bestaat sinds kort een 06-nummer voor verklikkers die uitkeringsfraude willen melden. Nederland heeft zo'n kliklijn helemaal niet nodig. Voorzitter Gert-Jan Rombout van Divosa, de landelijke organisatie van sociale diensten en tevens directeur van de sociale dienst in Arnhem:

Wij zitten tot onze nek in de tips. Er zijn zevenhonderd sociaal rechercheurs en die hebben volop werk. De kliktelefoontjes nemen bij onze opsporing een centrale plaats in.

Ook een artikel over het mammoetcongres van Jehovah's Getuigen, onlangs in Haarlem. Broeder Bovenlander verzorgt de perscontacten in zijn functie van 'nieuwsdienstopziener'. Als de verslaggever vraagt of het klopt dat Jehovah's Getuigen minder vaak langs de deuren gaan dan vroeger, fronst de broeder een wenkbrauw:

Nee, dat kan zéker niet. Woont u misschien in een flat? Of bent u weinig thuis? Het is de bedoeling dat alle broeders en zusters in een district in één jaar tijd alle huizen langsgaan. En waar dat niet lukt, schieten Jehovah's uit de rest van Nederland te hulp. We spreken dan van 'ondersteuningsgebieden'. Vertelt u maar eens, waar woont u precies?'

ELSEVIER

Wie telt nog mee in Den Haag? Een sterke premier met een dito kernkabinet, een paar bungelende ministers, een stuk of wat zorgenkindjes en een blessurebank vol staatssecretarissen. Maar Wim Kok is de dominante factor, ver boven het niveau van zijn PvdA. En Hans Wijers rukt op.

Paul Vanden Boeynants, de meest besproken premier van België en ooit slachtoffer van een ontvoering, kijkt terug op zijn woelige leven. En ook op de onopgeloste moord op een collega-politicus:

André Cools was een goede vriend van mij. Kort na mijn ontvoering heeft hij me gebeld om te souperen. Toen zei hij: Pol, wij zijn geen mannen om in het bed te sterven. Toen ik hoorde dat hij was doodgeschoten, moest ik daar meteen aan denken.

DE GROENE

De boekenbijlage is geheel gewijd aan 'Het klassieke kinderboek', zoals De scheepsjongens van Bontekoe (keus van Doeschka Meijsing) en Paulus de boskabouter (keus van Bregje Boonstra). Daarnaast een treurig of vrolijk stemmend - het is maar hoe je er tegenaan kijkt - profiel van Emily Bremers. Is ze nou wel of niet meer onze toekomstige koningin? Redactrice Eveline Brandt concludeert:

Het is vast uit. Arme Emily. Hoewel je je ook kunt afvragen wanneer ze het meest beklagenswaardig zou zijn.

Prof. Herman Verstappen (71) nam ooit deel aan Nederlands laatste ontdekkingsreis, naar de witte plekken van Nieuw-Guinea. Tegenwoordig onderzoekt hij de grenzen van het milieu:

De wereld is nu vol. We zitten met z'n allen op dat kleine blauwe bolletje dat door het heelal vliegt, en we zijn tot de ontdekking gekomen dat er geen reserve-onderdelen aan boord zijn en dat er geen benzinestation in zicht is. We gaan nu kijken hoe dat verder moet. Het is een ontdekkingsreis naar een duurzame wereld, en dat is eigenlijk net zo spannend als de reis naar die laatste witte vlek.

HN-MAGAZINE

Een grote reportage over Johanna, een van de 300 duizend alcoholverslaafden in Nederland. En Herman Wigbold maakt zich boos over de houding van de politieke elite in Den Haag. Waarom wordt minister Voorhoeve niet tot aftreden gedwongen na het echec van Srebrenica? Wigbold:

De affaire-Dutchbat lijkt als twee druppels water op wat er na ons Indische avontuur gebeurde. Geen vragen stellen. En vooral niet over praten. En nog minder verantwoordelijkheid nemen voor wat er is gebeurd.

Henk Strabbing

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden