WEEKBLADEN

De Eurotop kwam voor de weekbladen op een ongelukkig tijdstip, reden waarom er niet al te uitputtend over wordt bericht....

HN-MAGAZINE

Een verhaal over de natuurbeschermingsconferentie in het Zimbabwaanse Harare en de irritatie onder een aantal Afrikaanse landen over het 'eco-kolonialisme'. Verder een debat tussen econoom A. Klamer en oud-EG-diplomaat E. Wellenstein over Europese dilemma's. Klamer:

Soms denken we dat Europa een soort Nederland in het groot wordt.

ELSEVIER Frits Bolkestein reisde door de Baltische staten en Elsevier mocht mee. Vanuit Tallinn waarschuwt hij voor de euro. Er mag niet worden geknoeid met de EMU-criteria.

Als de euro geen zuivere koffie is zullen wij daar bui-ten-ge-woon zwaar aan tillen.

Het omslagverhaal gaat over omgangsmanieren, oftewel de flexibele etiquette. Vrijwel alles komt aan bod: de walkman, etno-gêne, Internet-etiquette. Voor Nederlanders blijven de voetangels en de klemmen. Psychotherapeut Bot:

Wij koketteren graag met gedrag dat door de rest van de wereld als absoluut abject wordt gezien.

En een interview met Schopenhauer-vertaler Hans Driessen:

De filosoof is inderdaad terug, ik denk dat het een fin de siècle-verschijnsel is.

VRIJ NEDERLAND De poëzie spuit eruit bij Vrij Nederland. Behalve P.C. Hooft-prijswinnares Judith Herzberg ook de Chinees Yu Jian en Charles Simic en Astrid Lampe. Herzberg vindt dichten prettig:

Als het klaar is, als er iets is wat ik onder woorden heb gebracht, geeft dat een gevoel van opruimen. Iets wat los zweeft netjes in een vorm krijgen.

Ze weigert zomaar 'met mijn tijd mee te gaan':

Dat vind ik echt een héél gevaarlijk idee. Dat is een soort sociale pressie die impliceert dat je achterblijft als je iets niet mooi vindt of ergens niet aan mee wilt doen.

Verder in VN een bezoek aan een moeder van een Tupac Amaru-strijdster, die werd gedood bij de bestorming van de Japanse ambassade in Lima, en een verhaal over verzekeraar Movir. Verzekerden bij deze maatschappij raakten snel hun Zwitserleven-gevoel kwijt toen ze arbeidsongeschikt werden en een uitkering uitbleef.

HP/DE TIJD Voor voetballer Ronaldo betaalde Inter zestig miljoen gulden (dertig jaar geleden betaalde Ajax 2,5 ton voor Klaas Nuninga aan GVAV). Inter krijgt dat bedrag makkelijk terug, betoogt HP/de Tijd.

Nog meer sport: nou ja, de jongste affaire rond Kluivert, die wordt beticht van verkrachting. Richard Krajicek wordt de oren gewassen door ex-coach Martin Simek:

Talent is Krajiceks zegen maar ook zijn verdoemenis.

Een dagje Libelle. Apeldoorn was een week lang het centrum van een der VNU-vlaggenschepen. De Libelle-lezeres is een creatief mens, in de keuken, in huis, achter de naaimachine. Niet in bed, want dat is meer voor Viva-lezeressen:

Viva, dat doet altijd zo overdreven met dat geschrijf over dildo's en zo.

Een portret van Els Borst, de nieuwe D66-lijsttrekker. Trefwoord: gelijkmatigheid. PvdA'er Oudkerk:

Ik fantaseer er wel eens over hoe ze is als ze thuiskomt.

Wat hebben afhaalchinees, snackbar, buurtwinkel en pizzakoerier gemeen? Ze worden langzaamaan kapotgedrukt door de supermarktketens, Albert Heijn voorop. Door de ruimere winkelopeningstijden kopen steeds meer mensen een kant-en-klare hap. Bedrijfsleider Azmani van New York Pizza in Amsterdam:

Vroeger bezorgden we elke avond pakweg 110 pizza's aan huis, nu zijn dat er zeventig, hooguit tachtig.

Actrice Gerda Havertong is terug na een gruwelijk auto-ongeluk. Ze schreef een boek over haar revalidatie, haar lichaam zit nog vol met pennen, bouten en moeren.

Eentje schijnt eruit te komen, wie weet popt hij straks dwars door mijn vel heen, hoepla, naar buiten.

Wat incest: het blad beschrijft de journalistenbroertjes Van Westerloo, Fons, Ed en Gerard. De laatste wordt de nieuwe hoofdredacteur van de Groene. Ze lijken wel met elkaar te kunnen opschieten, vijf pagina's lang.

DE GROENE René Zwaap beschrijft op gloeiende toon hoe Amsterdam de afgelopen dagen in een politiestaat veranderde en vermoedt dat burgemeester Patijn stevig in de Stasi-archieven is gedoken. Verder de droeve gang die Het Parool lijkt te maken.

En terug naar de geboorte van de mannenpraatgroep, twintig jaar geleden.

Wij wilden géén tuinbroek aan, toen hét symbool van de verkeerde man.

En heeft het geholpen?

Een gesprek met mijn oudste zoon over emoties is behoorlijk hard werken voor mij...

Eric Outshoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden