WEEKBLADEN

HP/DE TIJD Canadese veteranen lieten zich ook in Friesland enthousiast onthalen. Maar lang voor het zover was, wilde het Friese bevrijdingscomité geld zien, want alleen dan zou de parade een dorp aandoen....

NANDA TROOST

'Voor kleine dorpen kostte het vierhonderd gulden, voor de grotere duizend. Het leek wel de organisatie van de Tour de France.'

De contracten voorzagen in àlles.

'De dorpen langs de eerste route hebben nagenoeg niets gezien, daar zijn de Canadezen zó doorheen gezoefd. Dat stond ook in het contract: men kon niet garanderen dat ze stil zouden blijven staan.'

Ze zijn rijk maar incompetent, lui, weerzinwekkend, belachelijk en saai. De blanke Zimbabweanen zijn nog nooit zo verafschuwd door hun zwarte landgenoten als nu. Over 'omgekeerd' racisme.

Het vreemde is dat de beledigingen vooral gericht worden aan het adres van 'progressieve' blanken; mensen die hun kinderen naar regeringsscholen sturen, die de inheemse talen leren.

Het zomerde even op en zie: de tuin als omslagverhaal. 'We' spenderen er jaarlijks 2,4 miljard gulden aan. Elisabeth de Lestrieux, auteur van 36 bloemschik- en tuinboeken, weet meer van de tuin als trend.

'Goed voor het melleu, nietwaar. Alle mensen denken nu ineens: O, help, je moet het gras eren, anders gaat de ozonlaag kapot.'

VRIJ NEDERLAND In het verleden zwermden ze bij tienduizenden uit en vochten, bouwden en verpleegden in Angola, Ethiopië, Algerije of Kongo-Brazzaville. Met de wereldrevolutie als uiteindelijk doel gaven de Cubaanse internationalisten ontwikkelingshulp aan bevriende regeringen en guerrillastrijders. De collega's van Fidel en Che blikken terug.

'Onze missies hadden een menselijk karakter, gebaseerd op bijna christelijke principes. Wij vinden dat ieder land dat zijn rijkdommen mede te danken heeft aan de slaven een schuld heeft aan Afrika. Wij wilden die schuld vereffenen.'

Hoe verder?, vraagt VN zich na de vijftigste 4 en 5 mei af. Het gezamenlijk met Duitsers beleven van de bevrijding, het actualiseren van dodenherdenking en bevrijding of misschien een fusie van 30 april en 4 en 5 mei?

Nederland zou dan één dag van rouw, bezinning en aanhankelijkheid aan het koningshuis krijgen. 's Ochtends worden kransen gelegd. 's Middags en 's avonds is het feest . Zoals de Fransen dat ook doen op Quatorze juillet .

Annemiek Richters, in Leiden benoemd tot (eerste) bijzonder hoogleraar in de vrouwenhulpverlening, zal zich onder meer bezighouden met de somatisering van (seksueel) geweld. De medische technologie vindt zij ook een vorm van geweld.

'Ik ben van mening dat van de nieuwe medische technieken een enorme morele dwang kan uitgaan. Ik was betrokken bij een onderzoek naar de gevolgen van ivf-behandelingen (reageerbuisbevruchting) voor vrouwen. Als je die verhalen leest, dan schrik je. In andere culturen word je uitgestoten als je geen moeder bent. Hier is het in wezen niet veel beter.'

DE GROENE Sinds burgemeester Patijn op de lokale tv liet weten dat het referendum over de stadsprovincie wat hem betreft te vroeg komt, groeit in Amsterdam verzet. Zowel tegen de vorming van de stadsprovincie als tegen 'ome Schel'.

De ROA, hoewel dus grotendeels uit de koker van de Amsterdamse vergadertijgers zelf afkomstig, werd de verzinnebeelding van het Haagse streven naar de beknotting van Amsterdam. En Schelto Patijn werd aangewezen als de hoofdverantwoordelijke.

Het Stedelijk Museum bestaat in september honderd jaar, maar er lijkt iets mis met het imago. Hoe spannend is het museum van Rudi Fuchs? Directeur Fuchs:

'Ik vind het Stedelijk reuze spannend.'

Beeldend kunstenaar Han Schuil:

'Je weet wat je krijgt als je Fuchs inhuurt. Je weet wat zijn voorliefdes zijn, die haal je automatisch binnen.'

Kunstcritica Anna Tilroe:

'Hij gedraagt zich als een oude man.'

ELSEVIER Politieke partijen willen meer geld van de overheid, want ze hebben steeds minder leden, en dus minder inkomsten.

In Duitsland, Oostenrijk en Italië komt 80 procent van de partij-inkomsten van de overheid, in Nederland grofweg 80 procent uit de lidmaatschapsgelden.

Hoeveel de partijen kunnen gebruiken? Alleen CDA-voorzitter Helgers heeft al precieze cijfers:

'Per gulden contributie vijftig cent erbij of een gulden.'

'Verkleurd', 'kleurenblind' en 'kleurverschillen' zijn woorden die Elsevier gebruikt als het over gemengde etnische relaties gaat. Blanken gaan in de disco op zoek naar wild, exotisch en avontuurlijk.

'Ik heb altijd een zwarte baby gewild', zegt Ineke. 'Gewoon, omdat het zulke poppies zijn.' Rob knikt instemmend. 'Het klinkt misschien cru, maar voor mij is een zwarte vrouw een bewuste teeltkeuze.'

Politiek tekenaar Fritz Behrendt geinterviewd.

'Ik mag ook graag schilderen, maar als je met je tekenpen tegen een miljoenenpubliek kunt zeggen dat we moeten ophouden elkaar de hersens in te slaan, dan ga je je leven toch niet verprutsen achter een schildersezel?'

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden