WEEKBLADEN

Kinderen! HP/De Tijd meldt hoe u ze bestelt, Elsevier hoe u ze opvoedt, en VN probeert ze aan het lezen te krijgen....

HP/DE TIJD

Heeft 24 babyhoofdjes op de omslag en meldt dat we straks zelf ons kind kunnen samenstellen. Technisch is alles mogelijk: van supersperma bestellen op Internet tot high-tech embryoselectie. Alarmerend is het verhaal nauwelijks - een kristallen-bolgevoel overheerst:

!'Over vijfhonderd jaar heeft een groot aantal mensen zich de kunstchromosomen laten aansmeren van Microgene, dat wordt geleid door een verre achterkleinzoon van Bill Gates.!'

Dan probeert HP/De Tijd klaarheid te brengen in de zaak van de verdwenen hoofdredacteur. Na amper een jaar trad Gerard van Westerloo af als leider van de eigenzinnige Groene Amsterdammer. Van Westerloo wilde !'het enige onafhankelijke vlaggenschip van de pers!' uitleveren aan het grootkapitaal, vertelt redacteur René Zwaap door de telefoon. Het gesprek duurt niet lang:

!'Ja, sorry, ik ben er nog, maar iemand duwt me een briefje onder de neus dat ik een spreekverbod heb.!'

DE GROENE

Diezelfde René Zwaap volgt al jaren plichtsgetrouw het koningshuis, en komt in De Groene met een commentaar op het Emily-debacle. Het !'Leidse burgerliefje!' van Willem-Alexander was een afleidingsmanoeuvre, onthult hij. Heel Nederland is erin getrapt, behalve René Zwaap. Die vernam twee jaar geleden al dat het om een !'spookrelatie!' ging:

!'Let maar op!', aldus een onzer bronnen, !'over een tijdje wordt Emily gedumpt en komen ze op de proppen met de echte toekomstige koningin, een Hohenzollerntje, of desnoods een Bourbon.!'

Voorts heeft De Groene Harry Mulisch op de cover, omdat hij een nieuw boek af heeft (De procedure). Mulisch wordt in een reportage De Schepper genoemd. Maar dat is niet vleiend bedoeld:

Door de vele herhalingen treedt bij de schrijver sleetsheid in. Het zijn nu vaak nogal ergerlijke onzintheorietjes die eruit komen.!'

De echte boekbespreking staat overigens een pagina verderop in het onafhankelijke vlaggenschip, en is stukken positiever.

HN-MAGAZINE

Heeft ook iets met kinderen, of beter, met moeders. Het blad voert de Nederlandse Bond Moeder-CAO ten tonele, die elke week op het Binnenhof actievoert om een moederloon af te dwingen. Voor vaders doet de Bond niets, zegt voorzitter Mariette Hauwert,

!'omdat mannen niet negen maanden een kind dragen en de barenspijnen niet ondergaan.!'

ELSEVIER

Twee grote blunders maakte de Militaire Inlichtingendienst: hij verpestte het Srebrenica-filmrolletje, en vernietigde een deel van het archief. Wat doen die achthonderd !'militaire spionnen!' in vredesnaam, vraagt Elsevier zich af. Zich zorgen maken over Russische spionnen in Holland, zegt MID-chef J. Vandewijer:

!'De NAVO komt voor de Russen steeds dichterbij.!'

Nederlandse ouders zijn bekwame en enthousiaste opvoeders, constateert Elsevier. Maar ze dienen wel te beseffen dat de maatschappij verandert, en dat geeft problemen (die Elsevier heel hip !'uitdagingen!' noemt). Tien tips voor ouders heeft het blad:

!'In deze !'!'geërotiseerde!'!' wereld is het van belang dat ouders ook de seksuele belevingswereld van hun kinderen in de gaten houden en hun opvoeding afstemmen op wat hun kinderen zien, denken, zeggen en doen.!'

VRIJ NEDERLAND

Tip elf voor een verantwoorde opvoeding: koop deze week Vrij Nederland. De literatuurafdeling van het blad gaat door de knieën, in de hoop de jeugd aan het lezen te krijgen. Want daar word je knap van, schrijft de redactie. Volgen literaire fragmenten met uitleg.

In dit nagelaten gedicht van Slauerhoff worden ballet en poëzie met elkaar vergeleken. Er zijn verschillen (. . .) maar misschien ook overeenkomsten. Laten we daar eens naar op zoek gaan. . .

VN wist overigens weken geleden al dat het sprookje van Emily en Willem-Alexander uit was. De pers liet die !'bescheiden wereldprimeur!' lopen, maar krijgt een herkansing: deze week meldt de rommelrubriek Laag Water dat we rekening moeten houden met een doorstart. In dezelfde rubriek klagen twee ministers over werkdruk. Van de weeromstuit riep Klaas de Vries het !'Comité tegen de loodgieterstassen!' in het leven. Comitélid Loek Hermans licht toe:

!'Vrijdags aan het eind van de dag denk ik: nou dat was een stevige week. En als ik dan vertrek krijg ik te horen: de rest zit in uw weekendtas. Heel gezellig, ja.!'

Toine Heijmans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden