WEEKBLADEN

Burn-out, chronische vermoeidheid, steeds meer werknemers hebben er last van. Werken is topsport, kopt HP/De Tijd. En de zaktelefoon heeft heel wat op zijn geweten....

HP/DE TIJD

'En laatst zat ik naast iemand in de trein die per telefoon bloembollen zat te verkopen in Aalsmeer. Het is waar wat de PTT beweert in een van zijn reclames: ''In de file gaat het werk gewoon door.'' Er is nooit meer rust.'

Twee grote steden hielden hun referendum over de stadsprovincie, in de regio Den Haag wil een kleine gemeente (Wassenaar) zich er nu ook eens over uitspreken. Wim Derksen, hoogleraar lokaal bestuur en lid van de WRR, is minder enthousiast.

'Het is zo zonder idealen, zo plat. Alles dreigt vast te lopen in de zuigende modder van het eigenbelang.'

De lotgevallen van de blauwhelmen, wat hebben Serviërs en Bosnische Serviërs nog met elkaar te maken. Kortom: het is tijd voor weer zo'n een vraag- en antwoordspelletje: Alles wat u niet snapt van Bosnië maar niet meer durft te vragen. Kinderlijk eenvoudig soms.

Wie begon?

Iedereen begon tegelijk.

HN-MAGAZINE

Worden 'we' vulgair? Er zijn voorbeelden te over van verkeerde teksten van zangers en cabaretiers. En:

Zelfs in de van oudsher zo deugdzame wereld van het hockey schijnt de ongemanierdheid om zich heen te grijpen.

Het komt door de individualisering, en in vergelijking met vroeger is het leven harder en wreder geworden.

'Het zat toen wel goed met je toekomst. Dat is anders voor iemand die nu achttien is. Vroeger was het beter? Ja, natuurlijk: er was toen geen angst voor de toekomst.

Lets is een alternatief geldcircuit waar goederen en diensten worden gerúild. Zo laat Jan zijn haar knippen voor twintig noppes.

Om zijn saldo weer positief te maken moet hij een wederdienst verrichten bij een van de andere leden; hij gaat onkruid wieden bij Anneke.

ELSEVIER

Al iets gemerkt van de VOC-rage? Elsevier wel. Tentoonstellingen, boeken, wandelroutes, VOC-horloges, VOC-jenever, replica's - de geschiedenis van de VOC leeft.

De ministeries van WVC en EZ hebben ruim twee miljoen gulden uitgetrokken om in vier jaar tijd de VOC-plekken voor toeristen gebruiksklaar te maken.

Vijftig jaar geleden werden de Verenigde Naties opgericht met als doel vrede op aarde, en collectief ingrijpen als het middel. Maar de VN zijn nog steeds niet meer dan de optelsom van 185 lidstaten.

De VN zijn wij dus bijna allemaal. En haar falen is dus een collectief falen. Maar omdat de VN feitelijk iedereen omvatten, zijn zij ook altijd iemand anders.

VRIJ NEDERLAND

VN heeft na staatssecretaris Van Dok weer een politicus in de luwte gekozen: minister Wijers van EZ, aan wie het beeld kleeft dat hij vooral voor de belangen van ondernemend Nederland staat. De VVD mag hem dus roemen, maar bij de PvdA ligt hij een stuk minder goed.

Vooral omdat ze hem ervan verdenken van Nederland één groot uitzendbureau te willen maken.

Heeft de SP al iets concreets bereikt? SP-voorman Jan Marijnissen:

'Het feit dat we er zijn, heeft meer invloed dan wordt gedacht. We hebben in de debatten over de huurverhoging, de gezondheidszorg en de arbeidstijdenwet een goede rol gespeeld.'

Maar geen enkel resultaat geboekt.

'Ik kruip niet door het stof voor de andere partijen. Het is mijn taak anderen hun masker af te rukken.'

VN's zestiende Detective- en Thrillergids alweer. Met natúúrlijk: de gids met 257 auteurs (en meer dan 1000 titels). En een vraaggesprek over het succes van de thriller met de uitgeefsters van de drie grote Nederlandse uitgevers. Hanca Leppink van marktleider Luitingh-Sijthoff over hoe je marktleider blijft.

'Het is in deze tijd makkelijk om voor veel geld een grote, nieuwe auteur binnen te halen - en dan heb je nog veel energie en inspiratie nodig om er ècht een succes van te maken.'

Voorbeeldige branche trouwens. Keurig volk, dat de auteurs toch echt niet bij de concurrentie wegkoopt. Marijke Bartels van De Boekerij kreeg van de agent van Sue Grafton te horen dat zij weg wilden bij Bzztoh.

'Ik heb gezegd: op het moment dat je mij een afschrift laat zien van jullie brief aan Bzztoh dat, wat er ook gebeurt, jullie niet doorgaan - dan kunnen we praten.'

En Leppink, ook al zo netjes:

'In Nederland doen we zulke dingen niet, op het moment. Dat vinden ze in het buitenland ook wel jammer.'

DE GROENE

We zouden aan de vooravond van een nieuwe koude oorlog staan, met als tegenstander dit keer de islam.

Maar als er al een nieuwe Koude Oorlog komt, gaat die eerder tussen postmoderne vrijheid en premodern fundamentalisme. En die oorlog vindt overal plaats.

Terzijde:

De Brent Star is nu nog de naam van een oud olieplatform - en over een paar jaar van een vierkante haring met vijf grijsgroene pootjes

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden