WEEKBLADEN

Gaan, is het devies. Gerrit Jan Wolffensperger naar de NOS, Anne Lize van der Stoel naar haar eigen vrijheid. En als Van Aartsens varkensplan niet wordt geslikt, gaat hij ook....

HP/DE TIJD

De claimcultuur. Vijf pagina's over een oprukkend en steeds succesvoller wordend fenomeen. Losse tegel, stroomstoring, bananenschil of medische fout: allemaal redenen om schadevergoeding of smartengeld te claimen. Of zoals tekenaar Stefan Verwey het stelt: 'Aha, het geld ligt op straat.' Bij de AOG (Aansprakelijkheids-Onderlinge van Gemeenten), het eigen verzekeringsbedrijf van gemeenten, kwamen vorig jaar 1750 claims binnen. Dit jaar worden er zeker tweeduizend verwacht. Soms te dol. Directeur Bert Toet:

Laatst bekeek ik foto's die moesten bewijzen dat er een stoeptegel omhoog stak. Nou, je moest er echt een loep bijhalen, en dan was het nog niet te zien. Maar toch doodleuk een claim indienen, hè?

Twee mannetjes. Minister Van Aartsen van Landbouw en scheidend D66-voorman Gerrit Jan Wolffensperger. Van Aartsen, erg zelfverzekerd, staat voor de krachtproef van zijn ministerschap. Sleurt hij zijn 'varkensplan' door de Kamer? Denkt HP/De Tijd: Als hij niet genoeg steunt krijgt, is hij weg. En met hem waarschijnlijk ook het kabinet. Zozo.

Weg is al bijna Wolffensperger.

Ik zal geen andere man worden. Ik zal wel in één opzicht mogelijk vrijer zijn. De druk van de publiciteit, waarin mijn woorden op een goudschaaltje gewogen werden, zal godzijdank wat minder worden.

Zou het echt als NOS-voorzitter?

VRIJ NEDERLAND

In de feuilleton over gevelde kamerleden een mooi gesprek met Anne Lize van der Stoel (VVD). Meer dan tien jaar lang talentvol gemeenteraadslid in Amsterdam, in 1994 de hoogste nieuwkomer bij de VVD-fractie voor de Tweede Kamer. Ze kiest nu zelf voor de v van vrijheid. Voor haarzelf.

Profileren, profileren. Ik zou mezelf geweld hebben moeten aandoen. Ik heb die goddelijke aandrang helemaal niet. Ik hoef niet de bv: ik Anne Lize van der Stoel vooruit! te spelen. Ik hou niet van dat dik-hout-zaagt-men planken-werk. Ik voelde me senang bij mijn rol. (. . . ) Ik heb het met liefde gedaan. Maar er is meer dan politiek werk.

Paul Luijten, Eerste-Kamerlid en ook jarenlang in de Amsterdamse VVD, zegt over Van der Stoel:

Tsja, in de Haagse politiek moet je jezelf af en toe niet vergeten. Anne Lize is in wezen iemand die zichzelf niet graag op de voorgrond plaatst.

ELSEVIER

Waarom drukt De Nederlandsche Bank nog biljetten van duizend gulden als ze alleen worden gebruikt door criminelen en belastingontduikers? Traditie, meent DNB. Tot eind 1994 hebben Nederlanders in koffertjes, portefeuilles en weggemoffeld in sokken in totaal 35 miljard gulden over de grens gesleept. Dat bedrag zou inmiddels, dankzij koerswinst en rente, zijn aangegroeid tot het dubbele. Kapitaalvlucht: 42,5 procent van de duizendjes is 'weg'. Dat wordt mogelijk nog erger met de euro.

Een 500-eurobiljet zal als een magneet werken op belastingontduikers en criminelen van over de hele wereld.

Twee keer per week staat zijn fotootje in de krant, sinds 1960 al. Heldring van NRC Handelsblad, bijna tachtig inmiddels, als het monstre sacré van de Nederlandse columnisten.

Opmerkelijk in Nederlandse kranten is de uitzaaiing van het columnisme. Wordt de lezer niet doodgegooid met meningen? Ik was een van de eerste columnisten, nu zijn er zoveel. Wat vertegenwoordigen zij, behalve zichzelf, hun eruditie of hun esprit? Je vraagt je af of het gezicht van de krant niet verwatert door die veelheid aan meningen.

HN-MAGAZINE

Bolkestein heeft geen recht van spreken, tekent HN op uit de mond van Herman Meijer, Rotterdams wethouder en in de jaren tachtig lid van het partijbestuur van de CPN. Er moet maar eens een volwassen debat worden gevoerd in Nederland over het communisme. Het effect van Bolkesteins oproep tot een veroordeling van de geëngageerde politiek zoals partijen als de CPN die bedreven, zou volgens Meijer wel eens kunnen zijn dat 'de huidige vervlakking en neutraliteit erdoor wordt gelegitimeerd.

Maar evengoed kan zo'n debat misschien het inzicht opleveren hoe de politiek en de buitenparlementaire actie nieuw leven kunnen worden ingeblazen.

DE GROENE

Hoeveel stalinistische boter heeft Bolkestein zelf op het hoofd, vraagt René Zwaap zich af in de Groene Amsterdammer. Zwaap is de archieven ingedoken van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Wat blijkt? Bolkestein brak in Praag ten tijde van de Russische inval in Boedapest - 1956 - een lans voor het bijleggen van de politieke tegenstellingen om op meer praktische gronden tot samenwerking en uitwisseling van ideeën over te gaan. Kleeft de vraag: was Frits Bolkestein dan ook 'een politiek onbenul?'

Peter van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden