WEEKBLADEN

De opinieweekbladen tobben met het EK-voetbal dat zaterdag begint. Geen artikelen over opstelling en strategie, maar nostalgie, foto's en de mens achter de voetballer....

ELSEVIER

Het vaste interview door Hugo Camps is voor de gelegenheid vervangen door een 'EK-kroniek'. De oude rot van de redactie wordt ronduit poëtisch als Oranje-aanvoerder Danny Blind in beeld komt.

Zelfs in de vormloosheid van zijn trainingspak imponeert de 35-jarige Zeeuw. Zijn gedrevenheid is temperatuurloos. Verdriet, geluk, verlangen, alles aan Danny Blind is ingehouden. Zijn glimlach is stram, alsof hij gespalkt is door een lichte vrieskou.

Verder een twaalf pagina's tellend omslagverhaal over het sollicitatie-circus waar pas afgestudeerde academici in terechtkomen.

In een artikel over woningcorperaties krijgt de veelgeplaagde CDA-fractieleider Enneüs Heerma onverwacht steun van de directeur van de Nationale Woningraad.

' Ik zie het zo: we hebben een prima kist met gereedschap van Heerma gekregen, alleen is de nieuwe loodgieter nog wat traag.'

Maar verderop concludeert het blad, dat Heerma als staatssecretaris forse lekkages heeft veroorzaakt.

VRIJ NEDERLAND

Lezers kunnen voor iedere voetbalwedstrijd het blad op de grond uitspreiden en er bovenop gaan staan. Op acht dubbele pagina's is een foto van de middenstip van alle relevante voetbalvelden in Engeland afgedrukt. Op ware grootte. Als de lezer naar zijn voeten kijkt en op het fluitsignaal wacht, leeft hij mee met zijn helden.

Verder signaleert het blad dat de agressie toeneemt in de spreekkamer van dokters en tandartsen.

Toen ik even tegen die kies tikte, sloeg die vent mijn hand weg en sprong overeind. Hij brulde dat als ik hem nog één keer pijn zou doen, hij me dwars door het raam zou slaan.

Johnny Rep, Rob Rensenbrink en Johan Neeskens trekken lessen uit de afgang van Oranje op het EK van 1976 in Joegoslavië. Nederland ging roemloos ten onder. Het leverde twee rode kaarten, schandalige overtredingen en drie tegendoelpunten op.

'We hadden het idee: dat winnen we effe', zegt Rensenbrink. 'Het leek wel alsof we helemaal niet doordrongen waren van de belangen. Het was even een toernooitje spelen.' Johan Neeskens: 'Van de wil om te winnen zoals in Duitsland was weinig te merken.'

Voor hij ontdekte dat hij meer op heren dan op dames was, was Gerard Reve tien jaar getrouwd met de dichteres Hanny Michaelis. Nog steeds koestert hij een warme genegenheid voor haar. De twee ontmoeten elkaar op het geheime landgoed van de schrijver in België.

Hanny: 'Jij at tussen de middag altijd een gebakken bokking, want je was stereotiep in alles. In het begin vond ik dat ook heerlijk, maar later kon ik die bokking niet meer zien.' Gerard: 'Maar wat ik vrat, kon jij toch ook eten? Leven met Gerard Reve is gezond leven.'

En de laatste column van Hans Righart. Na vier jaar iedere week een mening te hebben gegeven, moet hij weg. Met deemoed:

De sinds kort aangetreden hoofdredacteur heeft besloten dat mijn column niet meer past in de facelift die hij voor het blad in petto heeft. Deze pagina behoort daarom binnenkort aan een ander toe.'

DE GROENE

De hulpjes van Felix Rottenberg worden ze wel genoemd, de jongeren in de PvdA. Lennart Booij (25) en Erik van Bruggen (27) bedachten anderhalf jaar geleden het Vlugschrift, blad voor sympatisanten en critici van de PvdA. Zij zien zichzelf als exponenten van een nieuwe generatie.

Niet zomaar mensen die wat jonger zijn, maar nadrukkelijk anders. Hoe? 'Jongeren zijn meer bereid concessies te doen voor het milieu.' En: 'De huidige cultuur is dat je eerst allemaal rapporten gelezen moet hebben. Wij vinden dat je ook gewoon kunt meepraten omdat het je aangaat.'

Rusland maakt zich op voor de presidentsverkiezingen van 16 juni. Leider van de communistische partij KPRF Gennadi Zjoeganov lijkt de beste papieren te hebben. Wat als hij inderdaad president wordt, komt er dan een radicale communistische golf?

Zjoeganov: 'De communisten zijn niet van plan terug te gaan naar het socialisme, maar om vooruit te gaan naar het socialisme.' En die weg mag niet gewelddadig zijn, maar is democratisch.

HN-MAGAZINE

Wordt een mens dommer als hij steeds minder leest en meer plaatjes kijkt? Nederland leest steeds minder. 20 Procent van de bevolking is functioneel analfabeet, maar deskundigen liggen er niet wakker van, constateert Hervormd Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden