Weekbladen

De opwinding over Maxima luwt niet. De Groene signaleert een trendbreuk in de huwelijkspolitiek van de Oranjes, Vrij Nederland onderzoekt Zorreguieta's vuile handen....

VRIJ NEDERLAND

Een verhelderend gesprek met de 'Simon Wiesenthal van Argentinië' José Luiz D'Andrea Mohr, directeur van de Argentijnse organisatie Nunca Mas (Nooit Meer) en speurder naar de Daders van het Videla-regime, over pa Jorge Zorreguieta, die in de jaren zeventig minister van Landbouw in de junta was.

'De vader van Maxima is zonder twijfel een schoft. . . Ook als Jorge Zorreguieta zich in die periode fatsoenlijk heeft opgesteld is zijn ziel besmeurd. Hij moet exact op de hoogte zijn geweest van alles wat zich destijds in dit land heeft afgespeeld.'

D'Andrea Mohr vindt dat meisje Maxima zich openlijk moet distantiëren van Videla's junta, omdat zij door haar eventuele huwelijk met Willem-Alexander 'een politieke functie' krijgt.

VN heeft met het oog op Prinsjesdag de belastingplannen van het kabinet onder de loep genomen, en met name hoe het de maxima vergaat. Over wie nog het toptarief aan belasting betaalt, merkt econoom Henk Vording op:

'Tweederde van onze miljonairs vallen met hun inkomen niet onder het tarief van 60 procent. Dat toptarief is meer iets voor sufferds en hoge ambtenaren.'

Gedetailleerd onderzoek naar het woningbezit van ministers en Kamerleden wijst uit dat nog maar een enkeling in het parlement huurt. De overgrote meerderheid is vanwege haar woningbezit 'miljonair'.

HN-MAGAZINE

Op de website van het Koninklijk Huis wordt prins Bernhard witgewassen, vindt Hervormd Nederland. Bernhards schuld in de Lockheed-affaire wordt verdoezeld. Waarom anno 1999 een onjuiste voorstelling van zaken gegeven, terwijl de prins zelf in 1976 duidelijk het boetekleed aantrok?, vraagt het blad zich af en wil weten wie voor de foute visie verantwoordelijk is.

DE GROENE

Ons Koninklijk Huis zou zich na een langdurige 'monarchale inteelt' hebben ontworsteld aan 'de magie van het vorstelijk bloed', schrijft De Groene. Het blad acht het zeer goed mogelijk dat Argentinië-vriend prins Bernhard de huwelijksmakelaar is geweest.

Martin van Amerongen verdiept zich in 'Gods dreumes' mgr. dr. W.J. Eijk, bisschop van Groningen, ooit docent ethiek en moraal in Rolduc. Hij adviseert Eijks tegenstander priester Herman Verbeek:

'Trek eindelijk die jurk uit, man. En kies voor een net kerkgenootschap dat geen homo's negeert, nooit joden heeft vervolgd en nimmer protestanten naar de brandstapel heeft gezonden.'

ELSEVIER

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD)

heeft haar eigen dogma om nooit uitspraken te doen over het privé-leven van de leden van het Koninklijk Huis geschonden, constateert Elsevier omtrent Maxima en maakt een vermoeiende tekstanalyse waartoe het allemaal kan leiden. Wat doet de RVD als de relatie wordt verbroken? vraagt het blad zich af.

In een vraaggesprek vindt VVD-minister De Grave het 'pure winst' dat de PvdA en D66 niet verder willen bezuinigen op defensie. Maar hij ziet niets in de PvdA-wensen om meer geld te steken in het opzetten van een Europese defensie:

'Waar ik voor oppas, is de gedachte dat we een afzonderlijke Europese defensie gaan optuigen. Ik ben er wel voorstander van om de effectiviteit van de Europese defensie-uitgaven te vergroten.'

HP/DE TIJD

HP reconstrueert Het Nieuws over Willem-Alexander en Maxima en gaat na wie eigenlijk de primeur had. Zoals altijd had ook deze primeur vele vaders en moeders.

Jaap Jelle Feenstra (PvdA) beklaagt zich over de Betuwelijn-scepsis. Hij vindt het debat vervuild, onder andere door sommige onderzoekers met hun 'onjuiste' bevindingen, zoals in het rapport van het Centrum voor Energiebesparing. Hij heeft de onderzoekers persoonlijk de oren gewassen:

'Ze zweetten peentjes, ze waren glanzend nerveus, kan ik je wel vertellen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden