WEEKBLADEN

Een prima interview met Paul de Leeuw, wiens speelfilm Filmpje! binnenkort in première gaat. Hij had het vorig jaar erg moeilijk; De Schreeuw van de Leeuw zakte in en ook privé ging het niet best:..

ELSEVIER

Vorig jaar was ik alleen maar dik en ongelukkig.

Verhuisd naar een te grote villa in het Gooi ('Kapsones. Of misschien ben ik twee jaar een beetje ziek geweest'), heimwee naar Amsterdam, liefdesrelatie met een vriend die eigenlijk heteroseksueel was, te veel bezig met 'scoren'.

Maar 'alarmfase 3' is voorbij. Hij woont weer in Amsterdam. Zelfs zijn doodsangst voor aids is verjaagd en nu de frituurpan is weggedonderd is hij bijna dertig kilo kwijtgeraakt. In Filmpje! zit een naaktscène:

Ik wil het gevoel hebben dat ik dan naar een ander mens zit te kijken. Zoals Robert de Niro in Raging Bull.

Frans Swarttouw, de vroegere president-directeur van Fokker, is jaloers op het consistente industriebeleid van de Fransen. Frankrijk begrijpt hoe belangrijk vliegtuigbouw is voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën:

Amerikanen en Fransen laten schaamteloos hun eigen nomenklatuur op de markt los. En of dat dan in het parlement en door de man in de straat wordt gedragen, is hun zorg niet.

HP/DE TIJD De westerse wereld denkt erg ongenuanceerd over de islam, betoogt Peter van der Veer, hoogleraar godsdienstwetenschappen en auteur van het boek Modern Oriëntalisme. Een Algerijnse bomaanslag in Parijs wordt onmiddellijk in verband gebracht met het vermeende islamitische gevaar (en niet met de Algerijns-Franse politieke verhoudingen), bij een aanslag van de IRA in Londen wordt nimmer gewezen op de religieuze achtergronden van het conflict:

Het is in Nederland bijna net zo erg om pro-moslim te zijn als antisemiet.

Schrijfster Lydia Rood wordt er ziek van dat al die journalisten alleen willen praten over haar pornografische werk. Terwijl haar oeuvre ook nog wel andersoortige boeken omvat. Laatst was ze bij Karel van de Graaf:

Was het weer: hoe groot moet-ie nou eigenlijk zijn? En het stomme is: ik geef altijd antwoord. Ik zeg: achttien centimeter, minimaal.

HN-MAGAZINE Wouter Hanegraaff, godsdienstwetenschapper, promoveerde vorige week in Utrecht op een studie naar de bronnen van new age. Anders dan velen steeds maar weer beweren is new age allerminst een produkt van oosterse traditie:

Juist omdat new age westerse wortels heeft, zal ze niet snel overwaaien. Als men new age voor een oosterse traditie houdt, geeft men daarmee eigenlijk te kennen dat deze beweging niet echt bij onze cultuur hoort, en dat de grote aandacht ervoor slechts een modeverschijnsel is.

DE GROENE In het hoofdcommentaar wordt gehakt gemaakt van Amsterdams burgemeester Schelto Patijn die 'de ene na de andere blunder aan zijn ambtsketting blijft rijgen.' Het drugs- en prostitutiebeleid, het referendum over de opdeling van de stad, allemaal mis. Conclusie: Patijn heeft geen enkele feeling voor het bestuur van 'de meest vrijheidslievende stad ter wereld'(sic!).

Heel wat vriendelijker van toonzetting is het vraaggesprek met Toon Hermans. Volgende maand begint hij met een nieuwe show. Mooie teksten van Hermans. Zegt dat hij pas na zijn vijftigste een beetje is gaan nadenken. Niet dat hij dat als een gemis ervoer, dat niet-nadenken. Want wat heb je nu eigenlijk aan weten?

Als je niet weet, is er veel meer ruimte. Als je het weet, is het het einde van de zin, van het begrijpen. Maar er is niets te begrijpen!

VRIJ NEDERLAND Op 17 december kiezen de Russen een nieuw parlement en VN heeft een zeer lezenswaardig verhaal over de campagnes. Er doen maar liefst 43 partijen mee (waaronder de Partij van Bierliefhebbers) en vrijwel alle zijn gespecialiseerd in het verkopen van holle leuzen.

En allemaal hebben ze hun eigen generaal. Zonder een hoge militair als politiek uithangbord kom je niet ver. Want de antiwesterse gevoelens nemen weer toe en als gevolg van de afslanking van het leger hebben veel officieren niet zo bar veel te doen. Sergei Mitrochin, verkiezingsstrateeg van de partij Jabloko, maakt zich niet druk over al die militairen in de campagnes:

De praktijk toont aan dat de generaals gewoonlijk niet in het parlement komen opdagen. Zij zijn louter huwelijksgeneraals. Ze kunnen geen kwaad doen omdat ze helemaal niets doen.

Uit Terzijde:

De dames Van der Valk moeten nu 240 uur afwassen.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden