WEEKBLADEN

Kerst en nieuwjaar zijn voor Vrij Nederland, Elsevier en HP/De Tijd reden stil te staan bij de toekomst. Voor De Groene en HN-Magazine zijn de feestdagen reden voor vakantie - in 1999 liggen die weer in de bus....

VRIJ NEDERLAND

Kerst in Bagdad, nieuwjaar in Amerika - Vrij Nederland staat deze week stil bij de toekomstverwachting in politiek onrustige gebieden. Zal de Europese Unie verder uitbreiden? Eurocommissaris Hans van den Broek mag drie pagina's lang vertellen dat er geen wezenlijke tegenstelling bestaat tussen het Europese en het Nederlandse belang:

Vindt u het heel erg als ik zeg dat niet alleen moeders wil uit Den Haag in Europa wet is?

Waarmee Van den Broek niet wil zeggen dat niet aan de onevenwichtigheden van de contributie mag worden gesleuteld:

Al te goed is buurmans gek zeggen de polderjongens, en daar ben ik er ook een van.

Verder de comeback van klassiek socialist Lafontaine in de Duitse politiek, de onvermijdelijke euro, een interview met Oscarwinnaar Anthony Hopkins en een verbaasde cabaretier Kees Torn:

Het is heel moeilijk om echte onzin te schrijven. Voor je het weet, blijkt het ergens over te gaan.

ELSEVIER

Elsevier staat deze week in het teken van de handige lijstjes. Het weekblad heeft een handzaam overzicht gemaakt van alle veranderingen per 1 januari. De basisbeurs gaat voor het eerst in jaren weer omhoog, de alimentatie stijgt met 3,3 procent en het drinkwater wordt duurder.

In Elseviers Agenda worden we getrakteerd op 'belangrijke' data in 1999, zoals de dag waarop bedrijven hun jaarcijfers presenteren en - natuurlijk - de verjaardag van prinses Margriet.

In de Tien Tips voor 1999 staan ten slotte alle aandelen vermeld 'die de aandacht waard zijn van beleggers die een al te saai nieuw beursjaar willen vermijden'.

Verder werpt het blad de vraag op of het hoofd van UNSCOM-chef Richard Butler komende maand zal rollen nu VN, EU en NAVO met de scherven van Desert Fox zitten.

Een UNSCOM-medewerker ziet nog een nieuw spook, UNSCOM lite, opdoemen:

Tegen de tijd dat alle ruzies beslecht zijn, mogen wij alleen nog hier en daar in poken. Maar we mogen vooral niet de Irakezen van streek maken, en daarmee de rest van de wereld.

HP/DE TIJD

De Haagse Post laat oud-minister van Defensie Van Eekelen opmerken dat de Amerikaans-Britse Blitzkrieg niet echt veel om het lijf had.

De Amerikanen willen Irak absoluut niet opdoeken, al lijkt het soms zo. (...) Er is helemaal niks opgelost. Integendeel, het probleem is vergroot.

Ook generaal-majoor b.d. Jan Bruurmijn ('Ik ben nog nooit een fotorolletje kwijtgeraakt') zweert bij het aanblijven van Saddam Hussein als beste garantie voor rust in de regio:

Als je hem eruit tilt, weet je één ding zeker: een gigantische burgeroorlog, met mogelijk vreselijke gevolgen voor het hele Midden-Oosten.

Verder in HP/De Tijd 'de gruwelijke geheimen van de WAO'. Stevenen we af op een nieuwe WAO-crisis? Volgens medisch topman Simon Knepper wel:

De politiek is gaan zwabberen. We zijn bijna terug bij af. Oorzaak: de uitvoeringsinstellingen maken er een rommeltje van.

En ook HP/De Tijd heeft een handig lijstje samengesteld: de honderd vindingen die de twintigste eeuw kenmerken, volgens achttien redacteuren en medewerkers van het blad. Zesentwintig pagina's gelardeerd met de 'nuttigste, vermakelijkste, handigste en verschrikkelijkste vindingen van de twintigste eeuw'.

Wil Thijssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden