WEEKBLADEN

Wie wordt Europa's nieuwe voorzitter? De uitslag is inmiddels bekend, maar de bladen moesten nog speculeren. Dus veel Kok deze week....

Mirjam Prenger

HP/DE TIJD

'Nederlands jongste hoofdredacteur' is Jan-Jaap Heij (30) van Intermediair. In HP/De Tijd doet hij ontroerend z'n best om zoveel mogelijk te choqueren, maar het beklijft niet echt. Ja, dat het allemaal flitsender moet. Heij tipt HP/De Tijd: 'Flikker die verhalen over Koerden eruit.'

Bij Intermediair hebben we lang geworsteld met de vraag 'Wat te doen met Roemenië?'. Helemaal niets dus. Dat leest geen hond.

Verder volgde HP/De Tijd een jaar lang een vriendelijke drugsverslaafde die al twintig jaar illegaal door Nederland zwerft. Na een slechte periode krabbelt hij weer op. Een legale status lijkt mogelijk, zegt zijn advocaat.

Het enige probleem is dat het zo verrekte goed met 'm gaat. Had hij wat minder goed voor zichzelf gezorgd, dan hadden de humanitaire gronden wat zwaarder gewogen.

En dan het thema van de week. 'Arm Europa', aldus HP/De Tijd. Zelfs het euro-onverschillige Nederland maakt zich er druk over.

Europa spreekt tot de verbeelding als het vooroordelen bevestigt (gesjoemel, vriendjespolitiek) en als een vaderlander kans maakt op een prestigieuze baan (Lubbers, Duisenberg, Kok).

Maar of Kok ook geschikt zou zijn als voorzitter van de Europese Commissie, is maar de vraag. Ja, stelt een redacteur, met een onnavolgbare verwijzing naar Nederland als smeltpunt van noordelijke én zuidelijke zeden en gewoonten. Nee, schrijft een ander: de Commissie heeft een visionaire strateeg nodig die ook nog eens een streng manager is. 'Dat is niet bepaald het profiel van Wim Kok.'

HN-MAGAZINE

'Vergezichten hoeven we niet van hem te verwachten', beaamt HN, die uitvoerig klaagt over 'de saaie algemeenheden' waarin Kok zich over Europa uitlaat.

DE GROENE

'Nooit zoveel gelachen als afgelopen weekeinde', schrijft De Groene-columnist Sylvain Ephimenco. Alom gonsden de Nederlandse media van de 'reuzenzeepbel' dat Kok gevraagd was als voorzitter.

Dat in werkelijkheid bijna niemand in de Europsese hoofdsteden Kok als een serieuze kandidaat beschouwde en dat nog minder mensen een beroep op hem hadden gedaan, werd hysterisch over het hoofd gezien.

De Groene maakt zich verder druk over de 'dikke kunstkont' van Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Voor babyboomer Fuchs is moderne kunst iets uit de jaren zestig en zeventig; alles wat daarna gebeurde, behoort tot de sectie onbelangrijke voetnoten. Zijn 'nieuwe aanwinsten' zijn vooral van kunstenaars die beleefd voortstappen in het werk van ouderen.

Het kan toch moeilijk een aanbeveling zijn als je als jonge kunstenaar door Rudi Fuchs wordt uitverkoren? Dat moet net zoiets als een jonge schrijver zijn en een positieve recensie krijgen van Jaap Goedegebuure. Gedoemd ben je dan.

ELSEVIER

Elsevier brengt een overzicht van de 75 HiPo's van 1999: jonge talenten van maximaal 35 jaar met high potential. De opsomming zegt vooral veel over Elseviers netwerk en de beroepen die het blad van belang acht: advocaat, consultant en politicus.

Nu is voor de zoveelste keer de indruk gewekt dat het hier één grote corrupte boel is. Dat de drek van Europa naar Brussel vloeit, zoals het water naar de zee.

In Elsevier ook een heel boze politicus, demissionair eurocommissaris Karel van Miert. Hij voelt zich onredelijk behandeld door het Comité van Wijzen, en wijst erop dat het moeilijk zal zijn een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te vinden.

Hij moet de combinatie zijn van een heilige en een superman. En dat zijn zeldzame zielen op aarde.

VRIJ NEDERLAND

Prodi is de ideale nieuwe voorzitter, beweert VN, die Prodi's verkiezing juist inschatte.

Hij draagt geen Armani-pakken, heeft geen haarimplantaten en bedient zich niet van vlotte mediababbels

Bovendien is hij niet spilziek, wat vooral de noordelijke staten zal geruststellen.

In de categorie 'eeuwig jong talent' heeft VN actrice/zangeres Ellen ten Damme (31) geïnterviewd, die wat klagerig overkomt. Waarom heeft ze nog geen hit?

Ik zing beter dan Madonna, maak betere liedjes, kan beter dansen.

Ten slotte dook ook VN een tijdje onder tussen de zwervers in Amsterdam. Het levert een mooie reportage op. Hoezo alcoholproblemen?, vraagt een alcoholist.

Je hebt pas een alcoholprobleem als je geen geld meer hebt om drank te kopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden