WEEKBLADEN

De omslagen: Elsevier legt het Internet uit, HP/De Tijd zegt: tast toe (over eten in Nederland - een uitneemnummer), HN over Zaïrese asielzoekers, De Groene portretteert feministe Cisca Dresselhuys en VN laat kiezen tussen diverse onderwerpen....

VRIJ NEDERLAND

Joop Glimmerveen wordt Leider genoemd, al vindt hij dat met zijn grote bewondering voor de echte Führer ongepast. De oude neo-nazi (66 inmiddels) maakt zijn tweede come-back en leidt nu de Nederlandse Volksunie (NVU). Leider Joop beziet de toekomst:

Of er komt een revolutie of je krijgt via democratische verkiezingen een ander bewind. Ik hoop het laatste, maar ik vrees het ergste. Ik weet zeker dat je op een gegeven moment in Europa een soort groepering als de IRA krijgt. Die met driehonderd man Engeland al dertig jaar machteloos maakt. Of Hamas, dat zijn misschien vijfhonderd mensen. Ik ben ervan overtuigd dat je uiteindelijk automatisch een ondergronds leger krijgt in Europa dat met bomaanslagen gaat werken. Ik ga dat niet doen hoor. Daar ben ik net iets te oud voor. Ik voorspel alleen maar dat het gebeurt.

HN-MAGAZINE

Wat is het geheim van Johann Sebastian Bach en zijn Matthäus Passion die dezer dagen alom klonk? Musicus en theoloog Ad de Keyser doet een poging om het magisch onbegrijpelijke te verklaren:

De Matthäus Passion kan iemand raken, maar niemand weet hoe. De man heeft in zijn muziek de trits ongeloof-twijfel-hoop weten uit te drukken. Vergeet niet dat Bach, behalve dat hij een gerespecteerd musicus was, in zijn leven vreselijk veel ellende heeft meegemaakt. Elf van zijn kinderen zijn jong overleden. Hij heeft elf keer een doodkistje in huis gehad.

HP/DE TIJD

Hoe wielerploegleider Jan Raas de Rabobank aan de haak sloeg voor zestig miljoen gulden. Hoogste Rabochef Herman Wijffels is een wielergek. Hij zit bij de klassiekers aan de buis gekluisterd en past er zijn agenda op aan:

Het is een sport met veel heroïek, een spel met eigen regels en belangen die worden uitgespeeld. Dat gebeurt volgens eigen wetten. Daar heb ik geen moeite mee. Wij concurreren ook met anderen, maar af en toe doen we dingen samen. Zo gaat dat: doe jij dit voor mij, doe ik dat voor jou. Ze zijn behoorlijk slim. Zeg maar boerenslim, want is het niet zo dat de meeste wielrenners en andere duursporters van het platteland afkomstig zijn?

Thijs Wöltgens was ooit fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer en is nu al weer een flinke tijd burgemeester van zijn geboortestad Kerkrade. Hij heeft een boek geschreven tegen het neo-liberalisme. En Wöltgens heeft enige twijfel over Kok.

Hij is populair. De populairste politicus zelfs. Daar heb ik niks op tegen. Hoe populairder een PvdA'er is, in welke kring dan ook, hoe beter. Maar toen Lubbers bij het CDA wegviel als het mirakel van de pragmatische oplossingen, werd pijnlijk zichtbaar dat binnen zijn partij nooit meer echt gediscussieerd was over de koers. Men had zich veilig gewaand achter de rug van de grote lijsttrekker. Dat gevaar ligt ook voor de PvdA op de loer. Profiteer absoluut van je lijsttrekker, maar zorg dat de inhoudelijke inspiratie niet opdroogt.

DE GROENE

Een interview met Cisca Dresselhuys (52), succesvol hoofdredacteur van het feministisch maandblad Opzij dat onder haar leiding in vijftien jaar steeg van veertienduizend naar 75 duizend abonnees. In dit blad worden mannelijke kopstukken uit politiek, wetenschap en cultuur langs een Feministische Meetlat gelegd en krijgen dan een rapportcijfer. Zijn er mannen die de lat weigeren?

Ja, Rinus Ferdinandusse, Paul Witteman, Martin van Amerongen. Ze zitten veel in de opiniërende, journalistieke sfeer. Dat begrijp ik ook wel want dan kunnen ze zich nergens meer achter verschuilen. Ze zijn zelf aansprakelijk voor wat ze gezegd hebben. Rinus Michels en Simonis wilden ook niet. De voorlichtingsdienst van de katholieke kerk lichtte toe: 'Wij hebben liever dat u bisschop Ernst interviewt. Hij heeft vrouwen in zijn portefeuille. En Simonis is een ongeleid projectiel.'

ELSEVIER

Het regeerakkoord slijt en de spanning stijgt. Het kabinet is toe aan nieuwe 'huwelijkse voorwaarden'. De VVD staat sterker dan aan het begin van de rit, en dus zal de tweede helft wellicht een flink bolkesteiniaans accent krijgen.

De auteur haalt de oude Drees aan die ooit zei:

Een regeerakkoord dat vier jaar stand houdt, is een onhoudbare pretentie.

En die blank geschrobde hadjememaar in spe van een Pim Fortuyn blijft maar hengelen naar iets hoog-Haags:

Paars zou nu kunnen laten zien dat het zich onderscheidt van het CDA door bij de komende stoelendans ten minste twee buitenstaanders te benoemen die ècht geschikt zijn.

Henk Strabbing

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden