WEEKBLADEN

Het meest alerte blad is ditmaal VN. Daar krijgt Frans Swarttouw nog een mooie plaats. En dat terwijl diens dood eigenlijk in Hervormd Nederland had gemoeten want dat heeft een themanummer over euthanasie....

ELSEVIER Het gaat niet goed met onze ooit zo befaamde gloeilampenfabriek in het zuiden des lands en, zo zegt Elseviers coverstory: 'Boonstra splijt Philips'. In een ander lijvig artikel worden de 'geheimen' van het Octopus-dossier opgelepeld. De Hakkelaar en zijn companen woonden prachtig en konden, wanneer ze maar wilden, zo ongeveer alle bekende strafpleiters van Nederland bellen. En europoliticus Menno Wolters ziet veel nieuws in het verschiet:

We gaan naar een heel andere vorm van politiek toe. Dat zal ook in Europa zichtbaar worden. De eeuw van de partijpolitiek ligt achter ons. Daarvoor was politiek een kwestie van regionale belangenbehartiging door pressiegroepen en lobbyisten. Uitgeoefend op een hooggeschoolde wijze, voor een maatschappij waarin de politieke strijd door vertegenwoordigers wordt geleverd. Een beetje zoals in de rechtbank, waar advocaten met elkaar in de clinch gaan, vaak ten koste van partijen die een conflict hebben.

VRIJ NEDERLAND Opvallendste verhaal: het interview van Felix Kaplan met de Russische rakettenbouwer Boris Tsjertok. Die vertelt zonder blikken of blozen over het grootste raket-ongeluk in de toenmalige Sovjet-Unie. Er vielen 126 doden, onder wie een maarschalk die zich voor de start dichtbij had geposteerd.

Een loeiende vuurstraal spoot op de volgetankte eerste trap. Degenen die zich op de startmasten bevonden, verbrandden als eersten. Binnen luttele seconden stond ook de eerste trap in lichterlaaie. De daarop volgende ontploffing verspreidde de brandende brandstof over een afstand van honderd meter. Voor degenen die zich dicht bij de raket bevonden, kwam de dood snel. Ze hadden maar luttele seconden om de ontsteltenis van de gebeurtenissen te verwerken. De giftige dampen en het loeiende vuur beroofden hen snel van het bewustzijn. Maar de kwelling van degenen die ver van de maarschalk waren verwijderd, waren veel groter. Ze hadden genoeg tijd om te begrijpen dat er een catastrofe plaatsvond. Ze sloegen op de vlucht. Maar de wegspuitende brandende brandstof was sneller en haalde hen in. De kleding vatte vlam, mensen brandden als fakkels, vielen op de grond en verbrandden en stikten in de giftige en hete dampen van stikstofoxyde en dimethylhydrazine.

DE GROENE Waarom zoekt schrijver Robert Kaplan wiens Reis naar de einde der aarde zojuist in Nederlandse vertaling uitkwam, naar de verschrikkelijkste uithoeken en ellende op aarde? Kritiek lokt hij liefst opzettelijk uit:

Ik maak mezelf bewust tot doelwit. Een tv-journalist in Amerika zei eens dat het mooiste waarop je kunt hopen, is om een schitterende mislukking te zijn. Je komt met een theorie en iedereen haat je erom, maar ze nemen haar wel ernstig genoeg om van jou een doelwit te maken waarnaar ze hun pijltjes kunnen gooien. Maar door dat te doen verduidelijken ze hun eigen denken en zullen ze anders gaan denken dan voorheen.

HP/DE TIJD Interview met zes VWO-meiden die niet van plan zijn te wachten tot een aardige jongen huns weegs komt. Ze gaan er zelf zonder schroom op af. En dan krijg je het soort teksten als van Hester (17):

Mijn vorige vriend kende ik al twee weken en nog was er niks gebeurd. Op een avond hadden we in een discotheek afgesproken en daar dacht ik: nu moet het maar gebeuren. Toen heb ik hem mee naar beneden genomen en hem een beetje op z'n bek gepakt. Zijn vrienden kwamen omstebeurten kijken.

HN-MAGAZINE Euthanasie is het overheersende thema, deze week. Martine Cornelisse van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie maakt zich flink boos over de beperkingen die nog altijd aan het plegen van euthanasie kleven. Het moet toch voor iedereen kunnen? Cornelisse:

Het echtpaar Wibaut heeft dat onlangs op een fantastische, harmonieuze manier gedaan. De hele omgeving was ervan op de hoogte. Ze hadden om heel goede reden besloten samen te willen sterven. Hij was arts en heeft netjes voor zichzelf en zijn vrouw recepten uitgeschreven. Prachtig. Het is eigenlijk te gek dat alleen iemand die zelf toevallig arts is dit zo kan doen. Huib Drion - die heeft gepleit voor de beschikbaarstelling van een pil voor zelfdoding - die jurist is en geen arts kan dat niet voor zichzelf regelen. En ik, die psycholoog ben, kan dat niet en de timmerman ook niet. Wat is het toch raar dat de overheid mensen de middelen onthoudt om op een fatsoenlijke manier te sterven. Wie of wat geeft de samenleving het recht daartoe?

Henk Strabbing

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden