WEEKBLADEN

Wat Amsterdam kan, kunnen ze in Rotterdam ook, want ook daar spreekt het volk zich in een referendum uit tegen opsplitsing van hun stad....

VRIJ NEDERLAND

'Een invalide mens kan (straks) beter invalide zijn in Hillegersberg dan in Feijenoord. In Hillegersberg kan er een karretje af, in Feijenoord twee krukken.'

En Kalma stemt dus tegen.

Wat een desillusie bij het AOV. Een vroegere huisarts (63), die voor de partij zou nadenken over gezondheidszorg, heeft opgezegd. Hij dacht dat ouderen in de politiek minder carrièregericht, minder opportunistisch zouden zijn.

'Ik heb me vergist. Ouderen klampen zich misschien nog wel meer dan anderen vast aan het aanzien dat ze krijgen in de politiek. Uit heimwee naar wat ze vroeger voorstelden.'

Straks willen de Polen ook geen asperges steken.

'Je spaart maandenlang voor een reis naar Nederland, dan wacht je wekenlang op werk, vervolgens word je uitgekleed door een boer en een camping-eigenaar die vaak ook als arbeidsbemiddelaar fungeert. Je verdient uiteindelijk een paar centen en je wordt er uitgeschopt.'

En nog een keer Flevoland en de subsidies uit Brussel. Er duikt een probleempje op, want hoe maak je als niet achtergebleven gebied 340 miljoen gulden op omdat je achtergebleven bent? Schakel subsidiologen in! Zij vangen soms 15 procent of meer van de subsidie.

Zo betaalt de belastingbetaler het inkomen van de subsidiebemiddelaar. En zo komt een flink deel van de subsidie niet terecht op de plaats waarvoor die is bestemd.

DE GROENE

Nu de Wet op de Identificatieplicht van kracht is, een rondje langs degenen die weigeren een kopietje van hun paspoort in te leveren bij hun werkgever. Weigeraars lopen het risico van een geldboete van 25 duizend gulden en/of vier jaar gevangenis. De voorlichter van de belastingdienst:

'De sanctie voor iemand die te goeder trouw is, is minder: ten hoogste zes maanden en maximaal tienduizend gulden.' Maar zo'n vaart zal het wel niet lopen, voegt hij eraan toe, 'want wij werken klantgericht'.

Voorzitter mr G.L.O. baron van Boetzelaer van de Katholieke Politieke Partij is vol vertrouwen. Hij rekent straks op vier of vijf zetels. Immers, er is nog steeds onrust onder CDA-kiezers en ook ook ex-AOV'ers en niet-katholieken kunnen natuurlijk KPP stemmen.

'Ik kan mij voorstellen dat iemand redeneert: ik ben het niet eens met het verbieden van abortus en euthanasie, maar daar krijgen jullie in de nabije toekomst toch geen meerderheid oor. Dus stem ik op de KPP omdat ik het wel eens ben met jullie stellingname tegen criminaliteit en immigratie.'

HP/DE TIJD

Met een zeer lezenswaardige filmspecial over het geld en de tycoons van de filmwereld. Over bijvoorbeeld Michael Eisner die de ingeslapen Walt Disney Co. wakker kuste.

Hij is Walt Disney de tweede, de vleesgeworden Mickey. Zelfs zijn fysiek lijkt een creatie van een Disney-tekenaar: grote handen, een groot voorhoofd, kleine ogen, knijpbare wangen en Mick Jagger-lippen die zich in een brede lach krullen - en dat alles boven op een 1.92 meter lang lijf.

Met Frankrijk, waar de nationale filmindustrie de strijd met Hollywood vooralsnog heeft overleefd.

In Frankrijk heb je nog echte filmsterren, waar het grote publiek sinds jaar en dag op afkomt. Ze ontvangen dan ook gages tussen de acht en tien miljoen francs.

En:

Ook kan Frankrijk bogen op het publiek dat nodig is voor een echte filmcultuur: chauvinistische mensen met veel belangstelling voor films van eigen bodem.

HN-MAGAZINE

De Thomas More Academie organiseerde een voorbereidende hoorzitting tegen Jomanda, want er moest maar eens zinvol worden gepraat over paranormale verschijnselen. En Jomanda zou dan symbool zijn voor allerlei vormen van alternatieve geneeswijzen. Het liep natuurlijk anders. Voorzitter Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij:

'Denkt u dat Jomanda geestelijk gezond is?'

ELSEVIER

De klassieke rechercheur sterft uit.

Topteams met rechercheurs hebben alle aandacht voor drugteams en witwassers, in de wijkteams hebben gewone agenten het eenvoudige onderzoekwerk overgenomen. Maar voor talrijke middelzware delicten ontbreken vakbekwame speurders.

Het omslagartikel gaat over gezondheid als groeimarkt. De kosten mogen rustig verder stijgen, als de consument maar meer zelf betaalt. En die zou er volgens Elsevier wel voor voelen meer zelf te beslissen.

In 1990 wilde een kleine meerderheid van de Nederlanders nog grif meer premie betalen oor een verzekering die alle medische behandelingen dekt, ongeacht de kans op genezing. Eind 1994 had nog maar 39 procent geld over voor een zwaar opgetuigde verzekering.

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden